Bramboraki, czyli czeskie placki ziemniaczane. Zaskoczą 1 składnikiem w środku
Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań z ziemniaków. Można je podać zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. W wersji "po czesku" najesz się nimi jak dwudaniowym posiłkiem. Bramboraki są bardzo sycące i zaskakują zawartością.
24.09.2024 12:31
Ziemniakami zajadają się też chętnie Czesi. Nic dziwnego, bo to tanie, ogólnie dostępne i łatwe w obróbce warzywo kilka chwil można zamienić w smakowity obiad. Bramboraki to danie, którego raczej nie posypiesz kryształkami cukru. To zdecydowanie propozycja dla fanów mięsa.
Bramboraki - przepis podstawowy
Na hasło czeskie placki ziemniaczane znajdziemy przede wszystkim podpowiedzi o tym, że robi się je błyskawicznie. Ziemniaki muszą być bowiem starte na drobnych oczkach a do tego śmiało możesz wykorzystać malakser lub blender. Ten etap gotowania zdecydowanie przyspiesza pracę. Na kilogram ziemniaków należy przygotować 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, a do tego proste przyprawy, czyli trochę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. To podstawowa wersja, a dużo częściej w momencie smażenia dodaje się do środka placków... mięso.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bramboraki - z czym podać
Placki ziemniaczane z kotletem schabowym w środku, to wersja bramboraków na bogato. Cienkie plastry należy lekko obtłuc, doprawić i wyłożyć na warstwę ciasta ziemniaczanego na rozgrzanym oleju. Następnie przykryć od góry porcja ciasta. Smażyć na złoto, tak aby nic nie było surowe. Do takich placków wystarczy dołożyć mizerię albo kiszoną kapustę i masz obiad, który syci na długo.