Bramboraki, czyli czeskie placki ziemniaczane. Zaskoczą 1 składnikiem w środku

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań z ziemniaków. Można je podać zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. W wersji "po czesku" najesz się nimi jak dwudaniowym posiłkiem. Bramboraki są bardzo sycące i zaskakują zawartością.

Placki ziemniaczane po czesku - bramborakiPlacki ziemniaczane po czesku - bramboraki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Ziemniakami zajadają się też chętnie Czesi. Nic dziwnego, bo to tanie, ogólnie dostępne i łatwe w obróbce warzywo kilka chwil można zamienić w smakowity obiad. Bramboraki to danie, którego raczej nie posypiesz kryształkami cukru. To zdecydowanie propozycja dla fanów mięsa.

Bramboraki - przepis podstawowy

Na hasło czeskie placki ziemniaczane znajdziemy przede wszystkim podpowiedzi o tym, że robi się je błyskawicznie. Ziemniaki muszą być bowiem starte na drobnych oczkach a do tego śmiało możesz wykorzystać malakser lub blender. Ten etap gotowania zdecydowanie przyspiesza pracę. Na kilogram ziemniaków należy przygotować 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, a do tego proste przyprawy, czyli trochę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. To podstawowa wersja, a dużo częściej w momencie smażenia dodaje się do środka placków... mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Pyrlandia" w Ferdynandowie – Święto Ziemniaka 2024

Bramboraki - z czym podać

Placki ziemniaczane z kotletem schabowym w środku, to wersja bramboraków na bogato. Cienkie plastry należy lekko obtłuc, doprawić i wyłożyć na warstwę ciasta ziemniaczanego na rozgrzanym oleju. Następnie przykryć od góry porcja ciasta. Smażyć na złoto, tak aby nic nie było surowe. Do takich placków wystarczy dołożyć mizerię albo kiszoną kapustę i masz obiad, który syci na długo.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa