Bramboraki, czyli czeskie placki ziemniaczane. Zaskoczą 1 składnikiem w środku

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań z ziemniaków. Można je podać zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. W wersji "po czesku" najesz się nimi jak dwudaniowym posiłkiem. Bramboraki są bardzo sycące i zaskakują zawartością.

Placki ziemniaczane po czesku - bramborakiPlacki ziemniaczane po czesku - bramboraki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Ziemniakami zajadają się też chętnie Czesi. Nic dziwnego, bo to tanie, ogólnie dostępne i łatwe w obróbce warzywo kilka chwil można zamienić w smakowity obiad. Bramboraki to danie, którego raczej nie posypiesz kryształkami cukru. To zdecydowanie propozycja dla fanów mięsa.

Bramboraki - przepis podstawowy

Na hasło czeskie placki ziemniaczane znajdziemy przede wszystkim podpowiedzi o tym, że robi się je błyskawicznie. Ziemniaki muszą być bowiem starte na drobnych oczkach a do tego śmiało możesz wykorzystać malakser lub blender. Ten etap gotowania zdecydowanie przyspiesza pracę. Na kilogram ziemniaków należy przygotować 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, a do tego proste przyprawy, czyli trochę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. To podstawowa wersja, a dużo częściej w momencie smażenia dodaje się do środka placków... mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Pyrlandia" w Ferdynandowie – Święto Ziemniaka 2024

Bramboraki - z czym podać

Placki ziemniaczane z kotletem schabowym w środku, to wersja bramboraków na bogato. Cienkie plastry należy lekko obtłuc, doprawić i wyłożyć na warstwę ciasta ziemniaczanego na rozgrzanym oleju. Następnie przykryć od góry porcja ciasta. Smażyć na złoto, tak aby nic nie było surowe. Do takich placków wystarczy dołożyć mizerię albo kiszoną kapustę i masz obiad, który syci na długo.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀