Czeskie gospodynie pakują do słoików. Polskie nie dowierzają, że ktokolwiek tak robi

Kuchnia naszych sąsiadów ma swoje przysmaki. Trudno być w Czechach i nie spróbować słynnych knedilków z gulaszem, zupy svickovej czy czosnkowej. A kiedy wybierzemy się na piwo, to na pewno kelner zaproponuje utopence. Ten rarytas przygotowuje się też w domu. Czy wiesz, jaki składnik jest najważniejszy w tej przekąsce?

Czeskie utopenceCzeskie utopence
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | S_POZHAR
Dorota Gepert

Słynne czeskie utopence to.... parówki lub serdelki marynowane w zalewie octowej. Choć połączenie wydaje się zupełnie do siebie niepasujące, to smak jest zaskakująco dobry. Czesi to uwielbiają, a my możemy po prostu spróbować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób kociewski deser gryz, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Taki jest dobry

Tradycyjne czeskie utopence serwowano robotnikom

Czeska kuchnia pełna jest oryginalnych i nieoczekiwanych smaków, które potrafią zaskoczyć nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Wśród nich, utopence zajmują wyjątkowe miejsce. Nazwa tej potrawy dosłownie oznacza "topielców" i nawiązuje do sposobu przygotowania marynowanych parówek. Utopence pojawiły się w czeskiej kuchni na początku XX wieku jako tani i sycący posiłek dla robotników.

Zawsze w zapasie

Z czasem przekąska zyskała popularność i zaczęła być serwowana w lokalnych gospodach, a także na piwnych festynach. Teraz uchodzi za jedną z najlepszych przekąsek do piwa. Chcesz zaskoczyć znajomych oryginalnym daniem na letniej biesiadzie? Mamy przepis na utopence wprost z Czech. Nie da się ich zrobić w ostatniej chwili. Parówki są gotowe do podania na stół po 3-4 dniach, ale za to można je przechowywać nawet przez dwa miesiące. Trzeba przyznać, że to sprytny sposób, by zawsze być przygotowanym, kiedy wpadną niezapowiedziani goście. Utopence to prosta przystawka i nie wymaga wielu składników.

Tradycyjne czeskie utopence - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg dobrej jakości parówek,
  • 4 świeże lub suszone papryczki chilli,
  • 3 cebule,
  • 5 ząbków czosnku.

Zalewa:

  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach,
  • wybrane suszone lub świeże zioła.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie zalewy: W garnku łączymy wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe, kolorowy pieprz i wybrane zioła. Całość gotujemy, a następnie odstawiamy do ostudzenia.
  2. Przygotowanie parówek: Parówki obieramy z osłonek (jeśli je mają), a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Warstwowanie w słoikach: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. W słoikach układamy warstwowo parówki, cebulę, czosnek, papryczki chilli oraz zioła.
  4. Zalewanie zalewą: Zalewamy warstwy zimną zalewą, starając się, aby wszystkie składniki były dobrze pokryte płynem. Następnie szczelnie zamykamy słoiki.
  5. Przechowywanie: Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Parówki są gotowe do spożycia po 3-4 dniach, ale można je przechowywać nawet przez dwa miesiące.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej