WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Naturalny napój musujący z kaszy. Na Podlasiu tradycyjnie serwują z chałwą

Daje uczucie orzeźwienia, delikatne szczypie w język i ma słodko-kwaśny smak. Do Białegostoku trafiła z Macedonii, ale przyjęła się tak dobrze, że wkrótce w stolicy Podlasia zaczęto stawiać lokale z przeznaczeniem do jej spożywania. Buza, bo o niej mowa, to mało znany, choć szalenie interesujący specjał. A powstaje z kaszy.

Buza to naturalny fermentowany napój Buza to naturalny fermentowany napój
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Buza, jak nazwa wskazuje, potrafi zabuzować i poszczypać w język. To fermentowany napój bazujący na kaszy jaglanej, a popularny jest na Podlasiu, gdzie od lat widnieje na liście produktów tradycyjnych. Choć buza trafiła do Polski z Bałkanów, na stałe wpisała się w wielokulturową historię Białegostoku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zofia Leszczyńska Niziołek o wykręcaniu i wycinaniu grzybów

Skąd buza wzięła się na Podlasiu?

Buza to fermentowany napój z kaszy jaglanej o mętnej konsystencji z osadem na dnie naczynia. Jest orzeźwiający, lekko kwaśno-słodkawy z posmakiem rodzynek i drożdży, niekiedy cytryny. Napój ten łagodnie fermentuje dzięki obecnym w nim drożdżom. Buza najlepiej smakuje, gdy podaje się ją tradycyjnie wraz z kawałkiem chałwy. Białostocka buza zyskała uznanie na arenie kulinarnej, zdobywając pierwszą nagrodę w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" w 2017 roku.

Buzę do Białegostoku wprowadzili Macedończycy w 1912 r. Na terenie Bałkanów bowiem napój ten wytwarzany jest od stuleci. Buza szybko stała się lokalnym przysmakiem, do tego stopnia, że w stolicy Podlasia zaczęły powstawać tzw. buzny, czyli miejsca, w których spożywano buzę serwowaną z chałwą. Co ciekawe, napój ten podawano przed wojną w białostockim hotelu Ritz, najbardziej eleganckim w mieście.

Białostocka buza
Białostocka buza © CC BY-SA 3.0, Creative Commons via Wikipedia | Przemysław Wierzbowski

Buza - fermentowany napój z kaszy jaglanej. Przepis

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej + 1,5 l wody,
  • 150 g cukru + 500 ml wody,
  • 2 litry wody,
  • 1 g świeżych drożdży,
  • 1 cytryna,
  • garść rodzynek.

Przygotowanie:

  1. Kaszę wypłucz, a następnie ugotuj w 1,5 l wody. Kasza powinna się rozgotować.
  2. Gotową kaszę przetrzyj przez sito razem z wodą, w której się gotowała.
  3. 500 ml wody wymieszaj z cukrem i zagotuj całość. Następnie odstaw płyn do ostudzenia, a kiedy będzie letni, dodaj drożdże i rozmieszaj.
  4. Do wody z wystudzoną przetartą kaszą dodaj syrop cukrowy z drożdżami i sok z 1 cytryny.
  5. Wymieszaj dokładnie całość, a następnie przelej do plastikowych lub szklanych zamykanych butelek, zostawiając ok. 1/3 pustej przestrzeni (napój będzie fermentować). Dodaj do każdej porcji po kilka rodzynek.
  6. Buzę odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce, a po tym schowaj do lodówki. Wypij w ciągu 4 dni. Przed podaniem wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze