WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

Naturalny napój musujący z kaszy. Na Podlasiu tradycyjnie serwują z chałwą

Daje uczucie orzeźwienia, delikatne szczypie w język i ma słodko-kwaśny smak. Do Białegostoku trafiła z Macedonii, ale przyjęła się tak dobrze, że wkrótce w stolicy Podlasia zaczęto stawiać lokale z przeznaczeniem do jej spożywania. Buza, bo o niej mowa, to mało znany, choć szalenie interesujący specjał. A powstaje z kaszy.

Buza to naturalny fermentowany napój Buza to naturalny fermentowany napój
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności
SKOMENTUJ

Buza, jak nazwa wskazuje, potrafi zabuzować i poszczypać w język. To fermentowany napój bazujący na kaszy jaglanej, a popularny jest na Podlasiu, gdzie od lat widnieje na liście produktów tradycyjnych. Choć buza trafiła do Polski z Bałkanów, na stałe wpisała się w wielokulturową historię Białegostoku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zofia Leszczyńska Niziołek o wykręcaniu i wycinaniu grzybów

Skąd buza wzięła się na Podlasiu?

Buza to fermentowany napój z kaszy jaglanej o mętnej konsystencji z osadem na dnie naczynia. Jest orzeźwiający, lekko kwaśno-słodkawy z posmakiem rodzynek i drożdży, niekiedy cytryny. Napój ten łagodnie fermentuje dzięki obecnym w nim drożdżom. Buza najlepiej smakuje, gdy podaje się ją tradycyjnie wraz z kawałkiem chałwy. Białostocka buza zyskała uznanie na arenie kulinarnej, zdobywając pierwszą nagrodę w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" w 2017 roku.

Buzę do Białegostoku wprowadzili Macedończycy w 1912 r. Na terenie Bałkanów bowiem napój ten wytwarzany jest od stuleci. Buza szybko stała się lokalnym przysmakiem, do tego stopnia, że w stolicy Podlasia zaczęły powstawać tzw. buzny, czyli miejsca, w których spożywano buzę serwowaną z chałwą. Co ciekawe, napój ten podawano przed wojną w białostockim hotelu Ritz, najbardziej eleganckim w mieście.

Białostocka buza
Białostocka buza © CC BY-SA 3.0, Creative Commons via Wikipedia | Przemysław Wierzbowski

Buza - fermentowany napój z kaszy jaglanej. Przepis

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej + 1,5 l wody,
  • 150 g cukru + 500 ml wody,
  • 2 litry wody,
  • 1 g świeżych drożdży,
  • 1 cytryna,
  • garść rodzynek.

Przygotowanie:

  1. Kaszę wypłucz, a następnie ugotuj w 1,5 l wody. Kasza powinna się rozgotować.
  2. Gotową kaszę przetrzyj przez sito razem z wodą, w której się gotowała.
  3. 500 ml wody wymieszaj z cukrem i zagotuj całość. Następnie odstaw płyn do ostudzenia, a kiedy będzie letni, dodaj drożdże i rozmieszaj.
  4. Do wody z wystudzoną przetartą kaszą dodaj syrop cukrowy z drożdżami i sok z 1 cytryny.
  5. Wymieszaj dokładnie całość, a następnie przelej do plastikowych lub szklanych zamykanych butelek, zostawiając ok. 1/3 pustej przestrzeni (napój będzie fermentować). Dodaj do każdej porcji po kilka rodzynek.
  6. Buzę odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce, a po tym schowaj do lodówki. Wypij w ciągu 4 dni. Przed podaniem wymieszaj.

Wybrane dla Ciebie

Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze