Zalej rodzynki wodą i odstaw na noc. Kiedy poznasz powód, podziękujesz sobie

Pewnie nie słyszałeś o wodzie rodzynkowej. Jednak napój, znany już od starożytności, ma imponujące wartości odżywcze. Dlaczego? Otóż dzięki moczeniu rodzynek w wodzie, rośnie biodostępność zawartych w nich cennych składników. Oto woda rodzynkowa - prawdziwy eliksir zdrowia!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Rodzynki, jak wszystkie suszone owoce, są skoncentrowanym źródłem składników odżywczych. Choćby pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika zwiększającego objętość w żołądku, wywołującego uczucie sytości i wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie jelit – poprawia ich perystaltykę, reguluje proces wypróżniania oraz zapobiega zaparciom.

Czy rodzynki są zdrowe?

Rodzynki dostarczają też cennych antyoksydantów, m.in. resweratrolu, który obniża poziom "złego" cholesterolu LDL oraz zapobiega zawałowi, udarowi mózgu czy miażdżycy. Rodzynki kryją w sobie także dużą dawkę witamin z grupy B, szczególnie B6. Suszone winogrona są bogatym źródłem kwasu oleanolowego, który stanowi wsparcie w walce z próchnicą i chorobami przyzębia. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów, zwłaszcza fruktozy, powodują szybki przyrost energii i są świetnym "dopalaczem" dla mózgu.

Czy trzeba zalewać rodzynki- Pyszności/ źródło: Canva
Czy trzeba zalewać rodzynki- Pyszności/ źródło: Canva

Bogactwo cennych składników sprawia, że rodzynki to bardzo skuteczny "czyściciel" wątroby, uwalniający organizm od toksyn i innych szkodliwych produktów przemiany materii. Te właściwości potęguje picie wody, w której wcześniej wymoczyliśmy suszone winogrona.

Woda rodzynkowa - jak ją zrobić?

Do przygotowania wody rodzynkowej potrzebujesz tylko dwóch składników – wody oraz rodzynek. Zwróć jednak uwagę na ich jakość. Poszukaj bakalii, które nie są konserwowane dwutlenkiem siarki (E 220). Suszone owoce nie powinny zawierać też cukru czy tłuszczów. Dobrze by było, gdyby pochodziły z upraw ekologicznych.

Jeśli uda nam się znaleźć takie "czyste" rodzynki (150 g), wystarczy wrzucić je do garnka z gotującą się wodą (2 szklanki), przytrzymać na ogniu jeszcze 15-20 minut, po czym odstawić, najlepiej na całą noc. Rankiem napój przecedzamy, lekko podgrzewamy (nie może być zimny) i pijemy. Na czczo, gdyż wtedy woda rodzynkowa jest najskuteczniejsza. Posiłek spożywamy po upływie minimum 30 minut. Taka kuracja powinna trwać przez cztery dni z rzędu, powtarzamy ją raz w miesiącu.

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na placuszki z kurczaka z patelni:

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku