Zalej rodzynki wodą i odstaw na noc. Kiedy poznasz powód, podziękujesz sobie

Pewnie nie słyszałeś o wodzie rodzynkowej. Jednak napój, znany już od starożytności, ma imponujące wartości odżywcze. Dlaczego? Otóż dzięki moczeniu rodzynek w wodzie, rośnie biodostępność zawartych w nich cennych składników. Oto woda rodzynkowa - prawdziwy eliksir zdrowia!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Rodzynki, jak wszystkie suszone owoce, są skoncentrowanym źródłem składników odżywczych. Choćby pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika zwiększającego objętość w żołądku, wywołującego uczucie sytości i wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie jelit – poprawia ich perystaltykę, reguluje proces wypróżniania oraz zapobiega zaparciom.

Czy rodzynki są zdrowe?

Rodzynki dostarczają też cennych antyoksydantów, m.in. resweratrolu, który obniża poziom "złego" cholesterolu LDL oraz zapobiega zawałowi, udarowi mózgu czy miażdżycy. Rodzynki kryją w sobie także dużą dawkę witamin z grupy B, szczególnie B6. Suszone winogrona są bogatym źródłem kwasu oleanolowego, który stanowi wsparcie w walce z próchnicą i chorobami przyzębia. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów, zwłaszcza fruktozy, powodują szybki przyrost energii i są świetnym "dopalaczem" dla mózgu.

Czy trzeba zalewać rodzynki- Pyszności/ źródło: Canva
Czy trzeba zalewać rodzynki- Pyszności/ źródło: Canva

Bogactwo cennych składników sprawia, że rodzynki to bardzo skuteczny "czyściciel" wątroby, uwalniający organizm od toksyn i innych szkodliwych produktów przemiany materii. Te właściwości potęguje picie wody, w której wcześniej wymoczyliśmy suszone winogrona.

Woda rodzynkowa - jak ją zrobić?

Do przygotowania wody rodzynkowej potrzebujesz tylko dwóch składników – wody oraz rodzynek. Zwróć jednak uwagę na ich jakość. Poszukaj bakalii, które nie są konserwowane dwutlenkiem siarki (E 220). Suszone owoce nie powinny zawierać też cukru czy tłuszczów. Dobrze by było, gdyby pochodziły z upraw ekologicznych.

Jeśli uda nam się znaleźć takie "czyste" rodzynki (150 g), wystarczy wrzucić je do garnka z gotującą się wodą (2 szklanki), przytrzymać na ogniu jeszcze 15-20 minut, po czym odstawić, najlepiej na całą noc. Rankiem napój przecedzamy, lekko podgrzewamy (nie może być zimny) i pijemy. Na czczo, gdyż wtedy woda rodzynkowa jest najskuteczniejsza. Posiłek spożywamy po upływie minimum 30 minut. Taka kuracja powinna trwać przez cztery dni z rzędu, powtarzamy ją raz w miesiącu.

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na placuszki z kurczaka z patelni:

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka