Nazwa może poplątać język. Tatarski zawijaniec zrobi furorę na stole
Chociaż w Polsce nie jest tak bardzo popularna jak kuchnia włoska czy azjatycka, to wśród przysmaków kuchni tatarskiej znaleźć można prawdziwe perełki. Jedną z nich jest pierekaczewnik, który przypomina nieco ciasto.
22.07.2024 12:31
Kuchnia tatarska to prawdziwa uczta dla podniebienia! Jej korzenie sięgają czasów, gdy Tatarzy żywili się głównie koniną i baraniną. Dziś, choć menu poszerzyło się o nowe smaki, tradycyjne przepisy są nadal pielęgnowane, chociaż już w nieco zeuropeizowanej wersji. Wciąż jest tłusto i sycąco, ale nadal bardzo smacznie. Tatarskie wpływy widać m.in. na Podlasiu, gdzie można spotkać wiele dań związanych z tą kuchnią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest pierekaczewnik?
Pod tajemniczo brzmiącą nazwą skrywa się zawijaniec z listkującego ciasta makaronowego. W swoim wnętrzu skrywać może różne farsze, zarówno te mięsne, jak i słodkie z owocami, na przykład jabłkami.
Jego korzenie sięgają głęboko w historię tatarskich społeczności, które zamieszkiwały tereny obecnej Polski. Pierekaczewnik był przygotowywany na specjalne okazje, takie jak bajramy, czyli tatarskie święta religijne. To symbol gościnności oraz bogatej tradycji kulinarnej tej narodowości.
W 2008 roku pani Dżenneta Bogdanowicz, gospodyni tatarskiego gospodarstwa w Puszczy Knyszyńskiej, podjęła się ważnej misji – zarejestrowała pierekaczewnik jako Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność. Dzięki temu danie to zyskało unijne uznanie i ochronę, co oznacza, że tylko produkt przygotowany zgodnie z tradycyjnymi metodami może nosić tę nazwę.
Tatarski pierekaczewnik - przepis na obiad
Pierekaczewnik znany w Polsce jest również pod nazwą stulistnika. Kuchnia tatarska zdecydowanie zasługuję na uwagę w kuchni.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 200 g masła klarowanego,
- 3 łyżki oleju lub oliwy.
Farsz:
- 2 średniej wielkości cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 500 gęsich udek ze skórką, baraniny lub wołowiny,
- 1 łyżka kminku,
- 3 łyżki przyprawy do mięs,
- 2 łyżki pasty chilli (ewentualnie dopraw suszonym płatkami),
- 2 łyżki rodzynków,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 pęczek kolendry,
- pieprz do smaku,
- 200 g bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 marchewka,
- 1 łyżka oleju lub oliwy.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj mąkę, żółtka, sól i olej. Stopniowo dodawaj całe jajka, zagniatając ciasto, aż stanie się elastyczne.
- Odstaw na około godzinę, przykrywając miskę ściereczką.
- Cebulę, czosnek i marchewkę drobno pokrój. Mięso zmiel razem z warzywami.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż mięso, aż się zarumieni.
- Dodaj przyprawy, rodzynki, posiekaną zieleninę, bułkę tartą i jajko. Dobrze wymieszaj.
- Podziel ciasto na 4-5 części. Rozwałkuj każdą porcję ciasta na cienki placek.
- Posmaruj placek roztopionym masłem.
- Powtórz czynność, układając placki jeden na drugim. Na ostatni placek nałóż farsz i zroluj ciasto.
- Posmaruj roladę masłem i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zawijając jak muszlę ślimaka. Zrób w niej kilka dziurek widelcem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. Celsjusza przez około 30 minut.
Gotowy pierekaczewnik możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!