Zapomniana potrawa tatarska. Dawniej nazywano je "złotymi pierogami"
Złocista skórka, miękki farsz i cała gama aromatycznych przypraw charakteryzują czebureki, dawniej nazwane "złotymi pierogami". Na świecie przysmak ten jest popularną uliczną przekąską. W Polsce zaś mało kto słyszał o czeburekach, mimo że związane są również z naszą tradycją kulinarną.
13.10.2023 15:49
O czeburekach w Polsce mówi się rzadko - jedynie w kilku miejscach kraju kultywuje się tradycje ich przyrządzania, głównie na Lubelszczyźnie. W innych częściach świata - na całym Kaukazie, w Azji Zachodniej i Środkowej, na Litwie, Łotwie, w Estonii, Ukrainie, Rosji, Europie Wschodniej, a także w Turcji, Grecji i Rumunii czebureki są popularnym daniem ulicznym. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak powala na kolana.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czebureki - tatarskie "złote pierogi"
Czebureki to smażone pierogi z niekwaszonego ciasta, nadziewane mielonym lub drobno krojonym mięsem. Czasami jako nadzienia używa się sera, ziemniaków, grzybów, kapusty, jajek ze szczypiorkiem i ryżem. Korzeni tej potrawy upatruje się w kuchni tatarskiej, której wiele elementów obecnych jest w tradycyjnej kuchni Lubelszczyzny. To właśnie tam, zwłaszcza w gminie Terespol, kultywuje się przyrządzanie czebureków.
"Tatarskie potrawy na Lubelszczyźnie występowały od wielu lat i są nadal obecne w tutejszej tradycji północnej części regionu. Warto podkreślić, że pomimo przyjęcia języka polskiego – społeczność tatarska zachowała poczucie odrębności i swoją religię. Dzięki temu przetrwało wiele zwyczajów kulinarnych oraz autentycznych potraw o egzotycznie brzmiących nazwach, jak choćby kibiny, pieremiacze, jeczpoczmaki, pierekaczewniki, czebureki czy manty" - czytamy na ministerialnej stronie poświęconej produktom tradycyjnym.
Ciasto na czebureki sporządza się z mąki, wody, soli i oleju. Powinno być miękkie i elastyczne, ale nie lepkie. Następnie dzieli się je na mniejsze części, z których formuje się kule, a z nich - cienke placuszki. Następnie na placuszki te nakłada się nadzienie i zamyka je w cieście, tworząc kształt półksiężyca. Na koniec całość smaży się w głębokim tłuszczu do uzyskania złotej, chrupiącej skórki. Do ciasta opcjonalnie dodać można spirytus - wtedy nie wchłonie dużej ilości tłuszczu.
Przepis na tradycyjne czebureki
Składniki:
CIASTO (8 sztuk)
- 400 g mąki,
- 250 ml zimnej wody,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka octu lub spirytusu,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki cukru.
FARSZ
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- papryka słodka,
- majeranek,
- sól i pieprz.
Zobacz także
Przygotowanie:
- Wodę zagotuj razem z solą, cukrem i olejem. Kiedy zacznie wrzeć, wyłącz palnik i dodaj do niej szklankę (ok. 160 gramów) mąki. Energicznie wymieszaj całość, po czym odstaw na kilka minut, by masa ostygła.
- Pozostałą mąkę przesyp do dużej miski, dodaj zawartość garnka i zacznij zagniatać ciasto. W międzyczasie dodaj spirytus i żółtko.
- Ciasto zagniataj energicznie. Powinno być miękkie, gładkie i elastyczne.
- Gotowe ciasto włóż do lodówki na ok. pół godziny.
- W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ją na patelni. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mielone mięso.
- Całość smaż przez kilka minut, dodaj przyprawy. Przed nałożeniem farszu na ciasto, lekko odsącz je z tłuszczu.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj bardzo cienko.
- Od dużego kubka/talerza wytnij okręgi z ciasta. Nałóż na każdy odrobinę farszu i zamknij, tworząc dużego pieroga.
- Czebureki smaż na dobrze rozgrzanym głębokim włuszczu z dwóch stron, aż będą złociste.