PrzepisDania główneZapomniana potrawa tatarska. Dawniej nazywano je "złotymi pierogami"

Zapomniana potrawa tatarska. Dawniej nazywano je "złotymi pierogami"

Złocista skórka, miękki farsz i cała gama aromatycznych przypraw charakteryzują czebureki, dawniej nazwane "złotymi pierogami". Na świecie przysmak ten jest popularną uliczną przekąską. W Polsce zaś mało kto słyszał o czeburekach, mimo że związane są również z naszą tradycją kulinarną.

Czebureki pochodzą z kuchni tatarskiej
Czebureki pochodzą z kuchni tatarskiej
Źródło zdjęć: © Loyna, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

13.10.2023 15:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

O czeburekach w Polsce mówi się rzadko - jedynie w kilku miejscach kraju kultywuje się tradycje ich przyrządzania, głównie na Lubelszczyźnie. W innych częściach świata - na całym Kaukazie, w Azji Zachodniej i Środkowej, na Litwie, Łotwie, w Estonii, Ukrainie, Rosji, Europie Wschodniej, a także w Turcji, Grecji i Rumunii czebureki są popularnym daniem ulicznym. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak powala na kolana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czebureki - tatarskie "złote pierogi"

Czebureki to smażone pierogi z niekwaszonego ciasta, nadziewane mielonym lub drobno krojonym mięsem. Czasami jako nadzienia używa się sera, ziemniaków, grzybów, kapusty, jajek ze szczypiorkiem i ryżem. Korzeni tej potrawy upatruje się w kuchni tatarskiej, której wiele elementów obecnych jest w tradycyjnej kuchni Lubelszczyzny. To właśnie tam, zwłaszcza w gminie Terespol, kultywuje się przyrządzanie czebureków.

"Tatarskie potrawy na Lubelszczyźnie występowały od wielu lat i są nadal obecne w tutejszej tradycji północnej części regionu. Warto podkreślić, że pomimo przyjęcia języka polskiego – społeczność tatarska zachowała poczucie odrębności i swoją religię. Dzięki temu przetrwało wiele zwyczajów kulinarnych oraz autentycznych potraw o egzotycznie brzmiących nazwach, jak choćby kibiny, pieremiacze, jeczpoczmaki, pierekaczewniki, czebureki czy manty" - czytamy na ministerialnej stronie poświęconej produktom tradycyjnym.

Ciasto na czebureki sporządza się z mąki, wody, soli i oleju. Powinno być miękkie i elastyczne, ale nie lepkie. Następnie dzieli się je na mniejsze części, z których formuje się kule, a z nich - cienke placuszki. Następnie na placuszki te nakłada się nadzienie i zamyka je w cieście, tworząc kształt półksiężyca. Na koniec całość smaży się w głębokim tłuszczu do uzyskania złotej, chrupiącej skórki. Do ciasta opcjonalnie dodać można spirytus - wtedy nie wchłonie dużej ilości tłuszczu.

Czebureki nazywano "złotymi pierogami"
Czebureki nazywano "złotymi pierogami"© Adobe Stock

Przepis na tradycyjne czebureki

Składniki:

CIASTO (8 sztuk)

  • 400 g mąki,
  • 250 ml zimnej wody,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka octu lub spirytusu,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru.

FARSZ

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • papryka słodka,
  • majeranek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotuj razem z solą, cukrem i olejem. Kiedy zacznie wrzeć, wyłącz palnik i dodaj do niej szklankę (ok. 160 gramów) mąki. Energicznie wymieszaj całość, po czym odstaw na kilka minut, by masa ostygła.
  2. Pozostałą mąkę przesyp do dużej miski, dodaj zawartość garnka i zacznij zagniatać ciasto. W międzyczasie dodaj spirytus i żółtko.
  3. Ciasto zagniataj energicznie. Powinno być miękkie, gładkie i elastyczne.
  4. Gotowe ciasto włóż do lodówki na ok. pół godziny.
  5. W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ją na patelni. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mielone mięso.
  6. Całość smaż przez kilka minut, dodaj przyprawy. Przed nałożeniem farszu na ciasto, lekko odsącz je z tłuszczu.
  7. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj bardzo cienko.
  8. Od dużego kubka/talerza wytnij okręgi z ciasta. Nałóż na każdy odrobinę farszu i zamknij, tworząc dużego pieroga.
  9. Czebureki smaż na dobrze rozgrzanym głębokim włuszczu z dwóch stron, aż będą złociste.