Łączę kilka składników i wkładam do piekarnika. Po chwili mam soczyste kotleciki

Szukasz pomysłu na pyszny i soczysty obiad? Wypróbuj kotlety mielone po tasmańsku! To prosty przepis na oryginalne kotlety, które zachwycą Twoich bliskich.

Kotlety Mielone po tasmańsku – przepis na soczyste arcydzieło smakuKotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli jesteś gotów na kulinarne przeżycia i chcesz wypróbować coś zupełnie odmiennego, mamy dla ciebie przepis, który dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych. Kotlety mielone po tasmańsku to świetna propozycja na obiad, który podbije serca twojej rodziny. Przygotowanie tego dania jest proste, a efekty są oszałamiające.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę

Kotlety mielone po tasmańsku - przepis

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. Jednak często są one zbyt tłuste i suche. Kotlety mielone po tasmańsku to doskonała alternatywa dla klasycznych. Są soczyste i smaczne, a do tego zawierają dużo warzyw.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 ziemniak,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Obrany ziemniak i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
  2. Dodać pokrojone w drobną kostkę obie papryki i czerwoną cebulę oraz posiekany czosnek.
  3. Do miski z warzywami przełożyć mięso mielone i wymieszać.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  5. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić jednolitą masę.
  6. Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsno-warzywnej okrągłe kotleciki.
  7. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego kotleciki skropić oliwą z oliwek.
  8. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 40 minut.
  9. Podawać od razu z ulubioną surówką lub sałatką.

Gotowanie może być przyjemne i kreatywne, a nasz przepis na kotlety mielone po tasmańsku jest tego doskonałym przykładem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby