Łączę kilka składników i wkładam do piekarnika. Po chwili mam soczyste kotleciki

Szukasz pomysłu na pyszny i soczysty obiad? Wypróbuj kotlety mielone po tasmańsku! To prosty przepis na oryginalne kotlety, które zachwycą Twoich bliskich.

Kotlety Mielone po tasmańsku – przepis na soczyste arcydzieło smakuKotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli jesteś gotów na kulinarne przeżycia i chcesz wypróbować coś zupełnie odmiennego, mamy dla ciebie przepis, który dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych. Kotlety mielone po tasmańsku to świetna propozycja na obiad, który podbije serca twojej rodziny. Przygotowanie tego dania jest proste, a efekty są oszałamiające.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę

Kotlety mielone po tasmańsku - przepis

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. Jednak często są one zbyt tłuste i suche. Kotlety mielone po tasmańsku to doskonała alternatywa dla klasycznych. Są soczyste i smaczne, a do tego zawierają dużo warzyw.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 ziemniak,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Obrany ziemniak i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
  2. Dodać pokrojone w drobną kostkę obie papryki i czerwoną cebulę oraz posiekany czosnek.
  3. Do miski z warzywami przełożyć mięso mielone i wymieszać.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  5. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić jednolitą masę.
  6. Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsno-warzywnej okrągłe kotleciki.
  7. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego kotleciki skropić oliwą z oliwek.
  8. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 40 minut.
  9. Podawać od razu z ulubioną surówką lub sałatką.

Gotowanie może być przyjemne i kreatywne, a nasz przepis na kotlety mielone po tasmańsku jest tego doskonałym przykładem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione