Łączę kilka składników i wkładam do piekarnika. Po chwili mam soczyste kotleciki

Szukasz pomysłu na pyszny i soczysty obiad? Wypróbuj kotlety mielone po tasmańsku! To prosty przepis na oryginalne kotlety, które zachwycą Twoich bliskich.

Kotlety Mielone po tasmańsku – przepis na soczyste arcydzieło smakuKotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli jesteś gotów na kulinarne przeżycia i chcesz wypróbować coś zupełnie odmiennego, mamy dla ciebie przepis, który dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych. Kotlety mielone po tasmańsku to świetna propozycja na obiad, który podbije serca twojej rodziny. Przygotowanie tego dania jest proste, a efekty są oszałamiające.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę

Kotlety mielone po tasmańsku - przepis

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. Jednak często są one zbyt tłuste i suche. Kotlety mielone po tasmańsku to doskonała alternatywa dla klasycznych. Są soczyste i smaczne, a do tego zawierają dużo warzyw.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 ziemniak,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Obrany ziemniak i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
  2. Dodać pokrojone w drobną kostkę obie papryki i czerwoną cebulę oraz posiekany czosnek.
  3. Do miski z warzywami przełożyć mięso mielone i wymieszać.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  5. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić jednolitą masę.
  6. Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsno-warzywnej okrągłe kotleciki.
  7. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego kotleciki skropić oliwą z oliwek.
  8. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 40 minut.
  9. Podawać od razu z ulubioną surówką lub sałatką.

Gotowanie może być przyjemne i kreatywne, a nasz przepis na kotlety mielone po tasmańsku jest tego doskonałym przykładem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy