PoradyKoniecznie włącz do diety. Unikniesz napadów głodu i ochoty na słodycze

Koniecznie włącz do diety. Unikniesz napadów głodu i ochoty na słodycze

W dobrze zbilansowanej diecie zawsze znajdzie się miejsce na małe co nieco. Problem pojawia się, kiedy ochota na słodkie nie mija i apetyt ten staje trudny do pohamowania. Źródeł takiego stanu jest wiele, tyle samo sposobów na jego zwalczenie. Przede wszystkim warto zadbać o to, by w naszej diecie niczego nie brakowało.

Jak zwalczyć ochotę na słodkie?
Jak zwalczyć ochotę na słodkie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.10.2023 10:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podobno nic tak nie poprawia humoru jak tabliczka ulubionej czekolady. I dużo jest w tym prawdy, jednak warto sobie zdawać sprawę z tego, że uczcie błogości po zjedzeniu czegoś słodkiego nie trwa długo, a głód powróci szybciej, niż można by się tego spodziewać. Niestety, skutki niepohamowanego spożywania słodyczy mogą być opłakane. Sprawdź więc, co może być przyczyną trudnego do zwalczenia apetytu na słodkości i jak sobie z nim radzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włącz te produkty do diety. Pozbędziesz się ochoty na słodycze

Dla wielu osób ograniczenie spożycia węglowodanów jest sposobem na utratę kilogramów. Trzeba jednak pamiętać, że węglowodany stanowią wartościowe paliwo dla organizmu, dlatego też powinno się z rozwagą podchodzić do ograniczania ich w diecie. Bo właśnie w przypadku niedoborów tych związków pojawia się chęć na zjedzenie ciastka czy drożdżówki. Ponadto pojawić się może senność, zaburzenie koncentracji czy rozdrażnienie - co jeszcze bardziej potęgować może chęć sięgnięcia po słodycze.

Wyjściem jest odpowiednia zbilansowana dieta, w której nie brakuje węglowodanów złożonych na długo zapewniających uczucie sytości. To produkty zbożowe pełnoziarniste, kasze czy płatki owsiane oraz nasiona i orzechy. W posiłkach nie powinno zabraknąć też białka oraz warzyw/owoców, bogatych w błonnik. Dzięki dużej ilości błonnika w diecie szybciej i dłużej odczuwamy sytość, więc nie mamy ochoty na podjadanie.

Skąd bierze się ochota na słodycze?
Skąd bierze się ochota na słodycze?© Pixabay

Skąd bierze się ochota na słodycze?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie - ochota na spożywanie słodyczy jest uzależniona od kilku czynników. Najczęściej wymienia się stres, wahania hormonalne, a także problemy zdrowotne, tj. cukrzycę typu 1, depresję czy zaburzenia odżywiania.

Jak wskazała Susan Yanowski z National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases w rozmowie z portalem myfitnesspal.com, taka trudna do pokonania ochota na słodycze może mieć bezpośredni związek z niedoborem magnezu w organizmie. Stan ten objawia się m.in. drażliwością, na którą lekiem dla wielu osób jest czekolada. Natomiast dietetyczka Elissa Goodman w rozmowie z serwisem byrdie.com wskazała jeszcze jeden czynnik wzmagający głód na słodycze - to brak w diecie antyoksydantów.