Jesz śniadanie o tej porze? Możesz w przyszłości mieć cukrzycę

Badacze nie mają najmniejszych wątpliwości: późne śniadanie może przyczynić się do rozwoju cukrzycy. Najlepiej, jeśli ten posiłek zjesz odpowiednio wcześnie. Ta zasada dotyczy również kolacji.

ŚniadanieŚniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Z badań wynika, że zjedzenie śniadania zbyt późno aż o 2/3 zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Nie tylko to, co jemy ma duże znaczenie. Godzina, o której spożywamy posiłek również jest niezwykle ważna. To bardzo istotne, gdy chcemy być zdrowi i mieć odpowiednio zbilansowaną dietę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna uczta z grzybami z piekarnika. Pyszne i efektowne danie

Śniadanie o późnej porze to prosta droga do cukrzycy

Nasze nawyki żywieniowe często pozostawiają wiele do życzenia. I nie chodzi tylko o nagminne jedzenie słodyczy, picie słodkich napojów lub objadanie się przed snem. Problemem jest także pomijanie śniadania oraz spożywanie go zbyt późno. Badacze z Barcelona Institute for Global Health wykazali, że spożycie śniadania po 9:00 zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 nawet o 59 proc. Ci sami eksperci sprawdzili także, jak zjedzenie późno kolacji wpływa na glikemię. Okazało się, że kolacja spożyta po 22 również zwiększa ryzyko zapadnięcia na choroby metaboliczne.

Śniadanie
Śniadanie © Adobe Stock

W badaniu wzięło udział 100 tysięcy osób, a wyniki były jednoznaczne. Dr Anna Palomar Cross cytowana przez zywienie.medonet.pl wyjaśnia:


"Wiemy, że pora posiłków odgrywa kluczową rolę w regulacji rytmów dobowych oraz kontroli poziomu glukozy i lipidów, ale w niewielu badaniach sprawdzano związek pomiędzy porą posiłków a postem i cukrzycą typu 2. Z biologicznego punktu widzenia ma to sens, ponieważ wiadomo, że pomijanie śniadania wpływa na kontrolę poziomu glukozy i lipidów, a także na poziom insuliny".

Naukowcy mają bardzo istotną sugestię. Śniadanie powinniśmy jeść przed godziną 8, a kolację lub inny ostatni posiłek około 19:00. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko zachorowania na poważną chorobę metaboliczną.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej