PrzepisZupyKiedyś w każdym domu. Teraz marszczymy nos na sam widok, a pomaga schudnąć

Kiedyś w każdym domu. Teraz marszczymy nos na sam widok, a pomaga schudnąć

Kapuśniak, ta klasyczna polska zupa, niestety straciła na popularności w ostatnich latach. Jest to zjawisko godne ubolewania, gdyż ta potrawa nie tylko smakuje, ale również ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Warto więc zwrócić uwagę na ten zapomniany klasyk naszej kuchni i przypomnieć sobie o jego istnieniu.

Kapuśniak
Kapuśniak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.10.2023 16:37

W polskiej kuchni wiele jest dań, które cieszą się niesłabnącą popularnością. Kotlety schabowe, mielone, gołąbki, żur na święta czy rosół na niedzielny obiad - to wszystko potrawy, które znamy i uwielbiamy. Niestety, nie można tego samego powiedzieć o kapuśniaku, który wydaje się być zapomniany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To, że wielu z nas nadal uwielbia kapuśniak, nie oznacza, że ta zupa jest tak samo popularna, jak była to 20 lat temu. "Upadek" i zapomnienie kulinarnego klasyka to nie jest proces, który zachodzi z dnia na dzień, ale jest to konsekwencja długotrwałych zmian. Zauważyliśmy, że coraz częściej młodsze pokolenie reaguje na pojawienie się kapuśniaku na stole z dużym zaskoczeniem. Mało kto wie, co to za zupa. Nie napawa to optymizmem, bo kapuśniak to nie tylko kwestia smaku, ale również zdrowia. Ta zupa wzmacnia odporność, poprawia trawienie i perystaltykę jelit. Przygotowany w odpowiedni sposób, może wspierać odchudzanie i smakować wyśmienicie. Oto jak go przygotować!

Jak zrobić dobry kapuśniak?

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 350 g kapusty kiszonej,
  • 400 g ziemniaków,
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • cebula,
  • por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta kminku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Kapuśniak
Kapuśniak© Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, marchewkę i korzeń pietruszki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Por pokrój w półplastry, a czosnek i cebulę posiekaj.
  2. Cebulę wrzuć do garnka z niewielką ilością podgrzanego oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek, a następnie marchewkę i pietruszkę. Duś na małym ogniu.
  3. Po chwili dodaj do warzyw liście laurowe, kminek i majeranek. Dodaj również odciśniętą kapustę (nie myj jej!). Dolej około 100 ml bulionu. Gotuj przez kilkanaście minut.
  4. Po tym czasie dodaj ziemniaki i resztę bulionu. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie