PrzepisZupyTa zupa rozgrzewa bardziej niż kaloryfer. Już po pierwszej łyżce zdejmiesz sweter

Ta zupa rozgrzewa bardziej niż kaloryfer. Już po pierwszej łyżce zdejmiesz sweter

Cygański kociołek
Cygański kociołek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
09.10.2023 14:26, aktualizacja: 09.10.2023 16:13

Tegoroczny wrzesień był zaskakująco ciepły, czego nie można powiedzieć o październiku. Wychodząc na dwór, czuć już chłód nieuchronnie zbliżającej się zimy. Czas na ciepłe swetry, herbaty i rozgrzewające zupy, które nasycą nas na długie godziny.

Po przyjściu z zimnego dworu marzymy tylko o kubku gorącej herbaty, kocu i misce rozgrzewającej zupy. Jeśli nie masz ochoty na krem z pomidorów, dyni czy rosół, przygotuj zupę po cygańsku. Miska gęstego wywaru rozgrzeje i nasyci na długie godziny.

Choć istnieje wiele przepisów na cygański kociołek, dziś zdradzimy przepis na tę najlepszą, klasyczną wersję. Zupa składa się wyłącznie z ogólnodostępnych składników, które dostaniesz na straganie zarówno jesienią, jak i zimą. Polecamy przygotować ją z podwójnej porcji, bowiem znika w kilka chwil.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa cygańska — przepis

Składniki:

  • 2 litry bulionu (np. warzywnego, drobiowego lub drobiowo-wołowego),
  • 400 g kiełbasy dobrej jakości,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 selery naciowe,
  • 4 kiszone ogórki,
  • olej,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • łyżka ostrej papryki w proszku,
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • łyżeczka kminku lub kuminu,
  • 3 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki,
  • opcjonalnie: śmietana.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie świeże warzywa umyj i obierz ze skórki, a na końcu, pokrój w grubą kostkę. Kiełbasę pokrój w talarki.
  2. Wyciągnij duży garnek i rozgrzej w nim 3 łyżki oleju. Kiedy zacznie skwierczeć, wrzuć do niego cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę, a kiedy oba składniki delikatnie się zeszklą, dorzuć marchewkę, seler i ziemniaki. Całość smaż przez 5 minut.
  3. Po 5 minutach wrzuć do garnka pokrojoną wcześniej kiełbasę. Wszystkie składniki smaż jeszcze przez 3 minuty.
  4. Po trzech minutach wsyp wszystkie przyprawy. Całość smaż jeszcze przez minutę, a następnie, zalej wszystkie składniki dwoma litrami bulionu. Zupę gotuj przez 20-30 minut, aż wszystkie warzywa całkowicie zmiękną.
  5. Pod koniec gotowania, wrzuć do zupy pomidory w puszce oraz fasolę. Gotuj jeszcze przez 10 minut, mieszając wszystkie składniki co jakiś czas.
  6. Gotową zupę rozlej do misek. Udekoruj ją posiekaną natką pietruszki oraz pokrojonymi ogórkami kiszonymi. Opcjonalnie, możesz dodać też łyżkę śmietany.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także