WAŻNE
TERAZ

Netanjahu wydał rozkaz: Natychmiastowe ataki na Strefę Gazy

Ta zupa rozgrzewa bardziej niż kaloryfer. Już po pierwszej łyżce zdejmiesz sweter

Tegoroczny wrzesień był zaskakująco ciepły, czego nie można powiedzieć o październiku. Wychodząc na dwór, czuć już chłód nieuchronnie zbliżającej się zimy. Czas na ciepłe swetry, herbaty i rozgrzewające zupy, które nasycą nas na długie godziny.

Cygański kociołek Cygański kociołek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

Po przyjściu z zimnego dworu marzymy tylko o kubku gorącej herbaty, kocu i misce rozgrzewającej zupy. Jeśli nie masz ochoty na krem z pomidorów, dyni czy rosół, przygotuj zupę po cygańsku. Miska gęstego wywaru rozgrzeje i nasyci na długie godziny.

Choć istnieje wiele przepisów na cygański kociołek, dziś zdradzimy przepis na tę najlepszą, klasyczną wersję. Zupa składa się wyłącznie z ogólnodostępnych składników, które dostaniesz na straganie zarówno jesienią, jak i zimą. Polecamy przygotować ją z podwójnej porcji, bowiem znika w kilka chwil.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Rozgrzewająca zupa cygańska — przepis

Składniki:

  • 2 litry bulionu (np. warzywnego, drobiowego lub drobiowo-wołowego),
  • 400 g kiełbasy dobrej jakości,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 selery naciowe,
  • 4 kiszone ogórki,
  • olej,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • łyżka ostrej papryki w proszku,
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • łyżeczka kminku lub kuminu,
  • 3 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki,
  • opcjonalnie: śmietana.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie świeże warzywa umyj i obierz ze skórki, a na końcu, pokrój w grubą kostkę. Kiełbasę pokrój w talarki.
  2. Wyciągnij duży garnek i rozgrzej w nim 3 łyżki oleju. Kiedy zacznie skwierczeć, wrzuć do niego cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę, a kiedy oba składniki delikatnie się zeszklą, dorzuć marchewkę, seler i ziemniaki. Całość smaż przez 5 minut.
  3. Po 5 minutach wrzuć do garnka pokrojoną wcześniej kiełbasę. Wszystkie składniki smaż jeszcze przez 3 minuty.
  4. Po trzech minutach wsyp wszystkie przyprawy. Całość smaż jeszcze przez minutę, a następnie, zalej wszystkie składniki dwoma litrami bulionu. Zupę gotuj przez 20-30 minut, aż wszystkie warzywa całkowicie zmiękną.
  5. Pod koniec gotowania, wrzuć do zupy pomidory w puszce oraz fasolę. Gotuj jeszcze przez 10 minut, mieszając wszystkie składniki co jakiś czas.
  6. Gotową zupę rozlej do misek. Udekoruj ją posiekaną natką pietruszki oraz pokrojonymi ogórkami kiszonymi. Opcjonalnie, możesz dodać też łyżkę śmietany.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce