Najlepszy przepis na zupę długowieczności. Jest obłędnie smaczna i bardzo zdrowa

Zupa długowieczności to tradycyjne danie kuchni śródziemnomorskiej, które słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych. Przygotowana według przepisu rodziny Melis z Sardynii, która jest najstarszą żyjącą rodziną na świecie, jest wyjątkowo pyszna i zdrowa.

Zupa długowieczności z fasolą i ciecierzycąZupa długowieczności z fasolą i ciecierzycą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dzinnik Darius
Marcin Michałowski

Dieta śródziemnomorska słynie z korzyści zdrowotnych i długowieczności, a najlepszym tego dowodem jest rodzina Melis z Sardynii, która zdobyła rekordy Guinnessa jako najstarsza żyjąca rodzina na świecie. Sekretem ich długiego życia jest dieta pełna zdrowych składników. Poznajcie przepis na ich wyjątkową zupę długowieczności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanego kalafiora nigdy wcześniej nie jadłam. Z tymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie

Składniki i właściwości zdrowotne zupy długowieczności

Zupa długowieczności to bogate źródło witamin, składników mineralnych i substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jej składzie znajdują się między innymi:

  • Warzywa: marchew, seler, ziemniaki, cebula, czosnek - źródło witamin, minerałów i błonnika pokarmowego;
  • Rośliny strączkowe: fasola biała, fasola czerwona, ciecierzyca - źródło białka, błonnika pokarmowego i witamin z grupy B;
  • Kasza: kasza jęczmienna perłowa - źródło węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego;
  • Oliwa z oliwek: źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i -6, witamin E i K.

Przepis na zupę długowieczności rodziny Melis

Zupa długowieczności, znana także w Polsce jako minestrone, to jedno z dań, które rodzina Melis spożywa regularnie. To przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, a sama zupa jest pyszna, sycąca i zdrowa. Sardyńczycy zawsze podają ją z chlebem na zakwasie i lampką czerwonego wina.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej,
  • 1/2 szklanki suchej fasoli białej,
  • 1/2 szklanki suchej fasoli czerwonej,
  • 1/2 szklanki suchej ciecierzycy,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 5 marchewek,
  • 5 łodyg selera naciowego,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula biała,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 2 liście laurowe,
  • Sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Namoczyć obie fasole i ciecierzycę na noc, a następnego dnia ugotować do miękkości.
  2. Obrać i pokroić cebulę, seler, marchewki, ziemniaki i czosnek na drobną kostkę.
  3. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej warzywa, aż staną się lekko miękkie.
  4. Dodać wodę i dusić na małym ogniu, czasami mieszając.
  5. Wlać bulion warzywny, dodać liście laurowe i suszone oregano.
  6. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  7. Dodać opłukaną kaszę jęczmienną i gotować, aż stanie się miękka.
  8. Dodać ugotowane fasole, ciecierzycę i krojone pomidory.
  9. Doprawić solą i pieprzem według własnego smaku.
  10. Gotować przez około 10 minut.
  11. Podawać gorącą zupę na obiad, najlepiej z chlebem na zakwasie i lampką czerwonego wina.

Zupa długowieczności to pyszny i zdrowy posiłek, który warto włączyć do swojej diety. Jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem