PrzepisKuchnia polskaTo ulubiona zupa naszych babć. Pamiętaj tylko, że najważniejszy składnik dodaje się na końcu

To ulubiona zupa naszych babć. Pamiętaj tylko, że najważniejszy składnik dodaje się na końcu

Zapalanka to sycąca zupa ziemniaczana na zasmażce
Zapalanka to sycąca zupa ziemniaczana na zasmażce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

03.10.2023 10:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa zapalanka, niegdyś królująca na stołach w polskich domach, choć przez pewien czas zapomniana, dziś powraca do łask. Ta smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie nie jest ani czasochłonne, ani kosztowne, znowu zaczyna zdobywać popularność. Zobacz przepis na zupę zapalankę, który przetrwał próbę czasu i został sprawdzony przez wiele pokoleń babć.

Zapalanka to aromatyczna, sycąca zupa ziemniaczana z dodatkiem ciemniej zasmażki. Swoją nazwę zawdzięcza "zapalaniu" zupy, czyli dodaniu podsmażonej na suchej patelni mąki, która nadaje charakterystycznego smaku i gęstości zupie. Zapalankę możemy ugotować na bulionie warzywnym lub mięsnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapalanka - ulubiona zupa naszych babć

Zupa zapalanka to danie, które z pewnością jeszcze pamiętają nasi rodzice i dziadkowie. Była to niegdyś niezwykle popularna zupa, często goszcząca na polskich stołach. Jej głównym składnikiem są ziemniaki, a charakterystyczny smak zawdzięcza zasmażce na smalcu. Nazwa "zapalanka" pochodzi od specyficznej metody jej przygotowania, polegającej na "zapalaniu" boczku i słoniny na patelni, a następnie dodawaniu ich do garnka. Zasmażkę dodajemy w ostatnim etapie przyrządzania zupy.

Zapalanka była szczególnie popularna w biedniejszych domach, gdzie niewielka ilość prostych i tanich składników pozwalała na przygotowanie dużego garnka zupy, wystarczającej na kilka dni. Choć obecnie zapalanka jest mniej znana, warto przypomnieć sobie ten stary, sprawdzony przepis i spróbować przygotować ją samodzielnie.

Do przygotowania zapalanki najlepiej nadają się ziemniaki typu B o miąższu zwięzłym, ale po ugotowaniu kruchym. Należą do nich popularne w Polsce odmiany, m.in. Irga, Irys czy Orlik. Smak zupy warto podkręcić smażonym boczkiem, kiełbasą czy słoniną.

Zapalanka to zupa ziemniaczana, którą dawniej szykowały nasze babcie
Zapalanka to zupa ziemniaczana, którą dawniej szykowały nasze babcie© Pixabay

Jak zrobić zapalankę? Przepis na tradycyjną zupę ziemniaczaną

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 200 g boczku,
  • 100 słoniny,
  • 8 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka smalcu,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę, cebule posiekaj.
  2. Słoninę i boczek pokrój w drobną kostkę. W dobrze rozgrzanym dużym garnku usmaż słoninę i boczek, a kiedy tłuszcz się wytopi, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  3. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smaż całość, często mieszając, aż warzywa będą rumiane.
  4. Zalej całość bulionem i dodaj liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Zupę gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  5. Na patelni rozgrzej smalec, a kiedy roztopi się, dodaj mąkę. Energicznie mieszaj całość tak, aby nie powstały grudki.
  6. Następnie dodaj kilka łyżek wywaru z garnka i mieszaj zasmażkę dokładnie do połączenia składników.
  7. Na koniec dodaj zasmażkę do zupy. Dopraw zapalankę solą i pieprzem i gotuj jeszcze ok. 15 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także