To ulubiona zupa naszych babć. Pamiętaj tylko, że najważniejszy składnik dodaje się na końcu
Zupa zapalanka, niegdyś królująca na stołach w polskich domach, choć przez pewien czas zapomniana, dziś powraca do łask. Ta smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie nie jest ani czasochłonne, ani kosztowne, znowu zaczyna zdobywać popularność. Zobacz przepis na zupę zapalankę, który przetrwał próbę czasu i został sprawdzony przez wiele pokoleń babć.
03.10.2023 10:41
Zapalanka to aromatyczna, sycąca zupa ziemniaczana z dodatkiem ciemniej zasmażki. Swoją nazwę zawdzięcza "zapalaniu" zupy, czyli dodaniu podsmażonej na suchej patelni mąki, która nadaje charakterystycznego smaku i gęstości zupie. Zapalankę możemy ugotować na bulionie warzywnym lub mięsnym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapalanka - ulubiona zupa naszych babć
Zupa zapalanka to danie, które z pewnością jeszcze pamiętają nasi rodzice i dziadkowie. Była to niegdyś niezwykle popularna zupa, często goszcząca na polskich stołach. Jej głównym składnikiem są ziemniaki, a charakterystyczny smak zawdzięcza zasmażce na smalcu. Nazwa "zapalanka" pochodzi od specyficznej metody jej przygotowania, polegającej na "zapalaniu" boczku i słoniny na patelni, a następnie dodawaniu ich do garnka. Zasmażkę dodajemy w ostatnim etapie przyrządzania zupy.
Zapalanka była szczególnie popularna w biedniejszych domach, gdzie niewielka ilość prostych i tanich składników pozwalała na przygotowanie dużego garnka zupy, wystarczającej na kilka dni. Choć obecnie zapalanka jest mniej znana, warto przypomnieć sobie ten stary, sprawdzony przepis i spróbować przygotować ją samodzielnie.
Do przygotowania zapalanki najlepiej nadają się ziemniaki typu B o miąższu zwięzłym, ale po ugotowaniu kruchym. Należą do nich popularne w Polsce odmiany, m.in. Irga, Irys czy Orlik. Smak zupy warto podkręcić smażonym boczkiem, kiełbasą czy słoniną.
Jak zrobić zapalankę? Przepis na tradycyjną zupę ziemniaczaną
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 200 g boczku,
- 100 słoniny,
- 8 ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka smalcu,
- pół łyżeczki suszonego majeranku,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę, cebule posiekaj.
- Słoninę i boczek pokrój w drobną kostkę. W dobrze rozgrzanym dużym garnku usmaż słoninę i boczek, a kiedy tłuszcz się wytopi, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smaż całość, często mieszając, aż warzywa będą rumiane.
- Zalej całość bulionem i dodaj liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Zupę gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Na patelni rozgrzej smalec, a kiedy roztopi się, dodaj mąkę. Energicznie mieszaj całość tak, aby nie powstały grudki.
- Następnie dodaj kilka łyżek wywaru z garnka i mieszaj zasmażkę dokładnie do połączenia składników.
- Na koniec dodaj zasmażkę do zupy. Dopraw zapalankę solą i pieprzem i gotuj jeszcze ok. 15 minut.