Tej wiejskiej zupy nikt już nie je. Kiedyś gotowano ją w każdym domu

Tym razem zabieram cię w niezwykłą podróż kulinarną. Wrócimy do dawnych lat, kiedy to na polskich stołach królowała pewna zupa. Dziś budzi mieszane uczucia.

Zupa ogonowaZupa ogonowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FaizDila
Marzena Pęcak

Polska kuchnia jest bogata w wiele cennych perełek, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Trudno wyobrazić sobie nasze codzienne menu bez klasycznego schabowego, chrupiących placków ziemniaczanych, czy genialnego bigosu na bazie kapusty.

Jednocześnie jest wiele potraw, które z czasem zostały zupełnie zapomniane. A szkoda, bo tkwi w nich naprawdę spory potencjał. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne ziemniaczane różyczki z boczkiem i beszamelem. Efektowna i prosta przekąska

Ta zupa była kiedyś prawdziwym rarytasem

Mało kto dzisiaj pamięta np. o zupie ogonowej. A w okresie, chociażby PRL-u cieszyła się ona ogromnym zainteresowaniem. Pojawiała się nie tylko na rodzinnym obiedzie, ale też serwowano ją w restauracjach i stołówkach. 

I w sumie nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę fakt, że w tamtym czasie dostęp do większości produktów spożywczych był mocno utrudniony. Moja babcia ciągle powtarza, że wtedy popularnym hasłem było stwierdzenie "ugotować coś z niczego". Dlatego też nasi przodkowie musieli często wykazać się nie lada kreatywnością w kuchni. Z racji, że dostęp do ogonów wołowych był akurat stosunkowo łatwy, stały się one bardzo popularne

Dziś jednak wiele osób słysząc już samą nazwę, ma mieszane uczucia. A jak się okazuje szkoda, bo ta zupa naprawdę świetnie smakuje. Jeśli sam chcesz się o tym przekonać, sprawdzony przepis już na ciebie czeka.

Kiedyś był to prawdziwy rarytas
Kiedyś był to prawdziwy rarytas © Adobe Stock | menik

Jak zrobić tradycyjną ogonówkę?

Składniki:

  • 1 kg ogonów wołowych,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1,5 cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2,5 litra wody,
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
  • natka pietruszki. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umyciaoczyszczenia ogonów wołowych. 
  2. Następnie przygotuj pozostałe składniki. Warzywa obierz, po czym pokrój na mniejsze elementy. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  3. Na palniku ustaw garnek. Następnie umieść w środku masło. Po chwili wrzuć do środka cebulę i czosnek.
  4. Kiedy składniki nabiorą złocistych rumieńców, dodaj ogony wołowe. Smaż przez kilka minut.
  5. Jako kolejne składniki w garnku powinny znaleźć się ziemniaki, marchewki i pietruszki. Zawartość garnka smaż przez kilka minut.
  6. Następnie zalej całość wodą i dodaj przyprawy.
  7. Powstałą mieszankę gotuj następnie przez 2,5 godziny
  8. Po tym czasie wyjmij ogony z zupy i oddziel mięso od kości. Mięso ponownie wrzuć do garnka
  9. Gotową zupę serwuj z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Smacznego!

I to wszystko. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o przepisie na domową zupę ogonową. Jadłeś ją kiedykolwiek? A może z naszym przepisem będzie to twój pierwszy raz?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej