Przed panierowaniem schabowego, natrzyj mięso tym składnikiem. Smak i aromat będą niezwykłe

Jaki jest idealny schabowy? Soczysty, aromatyczny, łamiący się pod samym widelcem, a jednocześnie taki z chrupiącą, wysmażoną na złoto panierką. Musi być też oczywiście odpowiednio doprawiony - jeszcze przed panierowaniem. Taki efekt zapewni wtarcie w mięso pewnego składnika. Oto przepis na idealnie smaczne i pachnące kotlety schabowe.

Kotlety schaboweKotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Podczas przygotowania kotletów schabowych jest kilka zasad, o których zawsze trzeba pamiętać. Kiedy już będziesz je miała w małym palcu, możesz być spokojna o jakość swoich kotletów. Cała rodzina będzie się zajadała - od pierwszego aż po ostatni gryz.

O czym trzeba zawsze pamiętać, kiedy najdzie nas na schabowe? Ważne jest odpowiednie działanie już na samym początku, podczas wyboru mięsa. Powinno ono mieć niewielki przerost tłuszczubiałym kolorze. Żółty lub szary tłuszcz to złe symptomy.

Później pojawia się kwestia przygotowania. Rozbijanie powinno zacząć się od środka i rozchodzić na boki. Nie powinno też być zbyt mocne - to może zniszczyć mięso. Kiedy natomiast dochodzi już do doprawiania i panierowania, warto pamiętać, by użyte składniki wklepać w schab.

Obrazek
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Niekiedy do przyprawienia schabowych używa się jeszcze jednej metody. A mianowicie: natarcia kotletów czosnkiem. Ten zabieg to gwarancja niesamowitej aromatyczności kotletów. I to ta technika jest zawarta w przepisie poniżej.

Czosnkowe kotlety schabowe

Składniki:

            
  • 8 kotletów schabowych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • mleko do namoczenia
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • bułka tarta
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do niego po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu. Utrzyj przyprawy.

Obrazek
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Kotlety rozbij tłuczkiem, zaczynając od środka i przechodząc na boki. Powinny być dość cienko rozbite, ale uważaj, by nie przerwać struktury.

Natrzyj kotlety schabowe przygotowanymi przyprawami.

Cebulę skrój w piórka. Natarte schabowe przełóż do miski i zalej mlekiem. Dodaj pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Odłóż do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Po wyjęciu osusz mięso.

Jajka rozbełtaj, a bułkę tartą i mąkę wysyp na dwa oddzielne talerze. Panieruj najpierw w mące, później jajku a na koniec w bułce.

Kotlety schabowe smaż z obu stron na rozgrzanym smalcu, do osiągnięcia apetycznego, złotego koloru.

Kotlety schabowe już są, to może teraz pora na deser? Świetny przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀