Przed panierowaniem schabowego, natrzyj mięso tym składnikiem. Smak i aromat będą niezwykłe
24.11.2022 13:02, aktual.: 26.09.2023 14:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jaki jest idealny schabowy? Soczysty, aromatyczny, łamiący się pod samym widelcem, a jednocześnie taki z chrupiącą, wysmażoną na złoto panierką. Musi być też oczywiście odpowiednio doprawiony - jeszcze przed panierowaniem. Taki efekt zapewni wtarcie w mięso pewnego składnika. Oto przepis na idealnie smaczne i pachnące kotlety schabowe.
Podczas przygotowania kotletów schabowych jest kilka zasad, o których zawsze trzeba pamiętać. Kiedy już będziesz je miała w małym palcu, możesz być spokojna o jakość swoich kotletów. Cała rodzina będzie się zajadała - od pierwszego aż po ostatni gryz.
O czym trzeba zawsze pamiętać, kiedy najdzie nas na schabowe? Ważne jest odpowiednie działanie już na samym początku, podczas wyboru mięsa. Powinno ono mieć niewielki przerost tłuszczu w białym kolorze. Żółty lub szary tłuszcz to złe symptomy.
Później pojawia się kwestia przygotowania. Rozbijanie powinno zacząć się od środka i rozchodzić na boki. Nie powinno też być zbyt mocne - to może zniszczyć mięso. Kiedy natomiast dochodzi już do doprawiania i panierowania, warto pamiętać, by użyte składniki wklepać w schab.
Niekiedy do przyprawienia schabowych używa się jeszcze jednej metody. A mianowicie: natarcia kotletów czosnkiem. Ten zabieg to gwarancja niesamowitej aromatyczności kotletów. I to ta technika jest zawarta w przepisie poniżej.
Czosnkowe kotlety schabowe
Składniki:
- 8 kotletów schabowych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- mleko do namoczenia
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- bułka tarta
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do niego po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu. Utrzyj przyprawy.
Kotlety rozbij tłuczkiem, zaczynając od środka i przechodząc na boki. Powinny być dość cienko rozbite, ale uważaj, by nie przerwać struktury.
Natrzyj kotlety schabowe przygotowanymi przyprawami.
Cebulę skrój w piórka. Natarte schabowe przełóż do miski i zalej mlekiem. Dodaj pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Odłóż do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Po wyjęciu osusz mięso.
Jajka rozbełtaj, a bułkę tartą i mąkę wysyp na dwa oddzielne talerze. Panieruj najpierw w mące, później jajku a na koniec w bułce.
Kotlety schabowe smaż z obu stron na rozgrzanym smalcu, do osiągnięcia apetycznego, złotego koloru.
Kotlety schabowe już są, to może teraz pora na deser? Świetny przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.