Wszyscy chwalą moje kotlety. Nie używam bułki tartej do panierki

Kotlety schabowe to danie, które kochają wszyscy. Jednak czasami zdarza się, że panierka jest zbyt tłusta lub niechrupiąca. Mamy dla was przepis na kotlety schabowe bez bułki tartej, które są idealnie chrupiące i soczyste.

SchabowySchabowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALLEKO
Marcin Michałowski

Kotlety schabowe to niekwestionowany hit na polskim stole. To danie cieszy się tak ogromną popularnością, że nie sposób przejść obok niego obojętnie. Tradycyjnie kotlety te przygotowywane są z dodatkiem bułki tartej, która nadaje im chrupkości i wyjątkowego smaku.

Jednak kilka lat temu wprowadziłem zmianę do mojej receptury, która sprawiła, że moje kotlety stały się prawdziwym hitem rodzinnego obiadu. Dlaczego? Bo teraz nie używam bułki tartej, a efekty są zachwycające! Moja rodzina jest tego samego zdania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zblenderuj kaszę gryczaną z jajkami i zrób kotlety

Przepis na kotlety schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • 400-500 g schabu bez kości,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia lub smalec.

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą tłuczka rozbijcie kotlety na cieńsze plastry.
  2. Obtoczcie je w soli i pieprzu - pozwólcie mięsu zamarynować się przez kilka minut.
  3. Jajka rozkłóćcie w misce.
  4. Do drugiej miski wsypcie mąkę.
  5. Początkowo obtoczcie kotlety w mące, kolejno w jajkach i na koniec w mące.
  6. Smażcie kotlety na rozgrzanym oleju lub smalcu przez około 3 minuty z każdej strony.

Wskazówki:

  • Aby kotlety były jeszcze bardziej chrupiące, przed smażeniem można je podsmażyć na suchej patelni przez kilka minut.
  • Jeśli chcecie, aby kotlety były bardziej soczyste, do marynaty możecie dodać odrobinę mleka, jogurtu lub majonezu.
  • Kotlety schabowe podajcie z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryż, kasza lub surówka.

Tak przygotowane kotlety schabowe po parysku doskonale komponują się z mizerią i ziemniakami gotowanymi w wodzie. To prawdziwa uczta dla podniebienia!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe