Wszyscy chwalą moje kotlety. Nie używam bułki tartej do panierki

Kotlety schabowe to danie, które kochają wszyscy. Jednak czasami zdarza się, że panierka jest zbyt tłusta lub niechrupiąca. Mamy dla was przepis na kotlety schabowe bez bułki tartej, które są idealnie chrupiące i soczyste.

SchabowySchabowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALLEKO
Marcin Michałowski

Kotlety schabowe to niekwestionowany hit na polskim stole. To danie cieszy się tak ogromną popularnością, że nie sposób przejść obok niego obojętnie. Tradycyjnie kotlety te przygotowywane są z dodatkiem bułki tartej, która nadaje im chrupkości i wyjątkowego smaku.

Jednak kilka lat temu wprowadziłem zmianę do mojej receptury, która sprawiła, że moje kotlety stały się prawdziwym hitem rodzinnego obiadu. Dlaczego? Bo teraz nie używam bułki tartej, a efekty są zachwycające! Moja rodzina jest tego samego zdania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zblenderuj kaszę gryczaną z jajkami i zrób kotlety

Przepis na kotlety schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • 400-500 g schabu bez kości,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia lub smalec.

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą tłuczka rozbijcie kotlety na cieńsze plastry.
  2. Obtoczcie je w soli i pieprzu - pozwólcie mięsu zamarynować się przez kilka minut.
  3. Jajka rozkłóćcie w misce.
  4. Do drugiej miski wsypcie mąkę.
  5. Początkowo obtoczcie kotlety w mące, kolejno w jajkach i na koniec w mące.
  6. Smażcie kotlety na rozgrzanym oleju lub smalcu przez około 3 minuty z każdej strony.

Wskazówki:

  • Aby kotlety były jeszcze bardziej chrupiące, przed smażeniem można je podsmażyć na suchej patelni przez kilka minut.
  • Jeśli chcecie, aby kotlety były bardziej soczyste, do marynaty możecie dodać odrobinę mleka, jogurtu lub majonezu.
  • Kotlety schabowe podajcie z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryż, kasza lub surówka.

Tak przygotowane kotlety schabowe po parysku doskonale komponują się z mizerią i ziemniakami gotowanymi w wodzie. To prawdziwa uczta dla podniebienia!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy