InspiracjeWszyscy chwalą moje kotlety. Nie używam bułki tartej do panierki

Wszyscy chwalą moje kotlety. Nie używam bułki tartej do panierki

Schabowy
Schabowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALLEKO

09.10.2023 15:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety schabowe to danie, które kochają wszyscy. Jednak czasami zdarza się, że panierka jest zbyt tłusta lub niechrupiąca. Mamy dla was przepis na kotlety schabowe bez bułki tartej, które są idealnie chrupiące i soczyste.

Kotlety schabowe to niekwestionowany hit na polskim stole. To danie cieszy się tak ogromną popularnością, że nie sposób przejść obok niego obojętnie. Tradycyjnie kotlety te przygotowywane są z dodatkiem bułki tartej, która nadaje im chrupkości i wyjątkowego smaku.

Jednak kilka lat temu wprowadziłem zmianę do mojej receptury, która sprawiła, że moje kotlety stały się prawdziwym hitem rodzinnego obiadu. Dlaczego? Bo teraz nie używam bułki tartej, a efekty są zachwycające! Moja rodzina jest tego samego zdania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na kotlety schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • 400-500 g schabu bez kości,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia lub smalec.

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą tłuczka rozbijcie kotlety na cieńsze plastry.
  2. Obtoczcie je w soli i pieprzu - pozwólcie mięsu zamarynować się przez kilka minut.
  3. Jajka rozkłóćcie w misce.
  4. Do drugiej miski wsypcie mąkę.
  5. Początkowo obtoczcie kotlety w mące, kolejno w jajkach i na koniec w mące.
  6. Smażcie kotlety na rozgrzanym oleju lub smalcu przez około 3 minuty z każdej strony.

Wskazówki:

  • Aby kotlety były jeszcze bardziej chrupiące, przed smażeniem można je podsmażyć na suchej patelni przez kilka minut.
  • Jeśli chcecie, aby kotlety były bardziej soczyste, do marynaty możecie dodać odrobinę mleka, jogurtu lub majonezu.
  • Kotlety schabowe podajcie z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryż, kasza lub surówka.

Tak przygotowane kotlety schabowe po parysku doskonale komponują się z mizerią i ziemniakami gotowanymi w wodzie. To prawdziwa uczta dla podniebienia!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także