PrzepisJak ugotować ziemniaki w 10 minut? Patent jest dziecinnie prosty

Jak ugotować ziemniaki w 10 minut? Patent jest dziecinnie prosty

Jak ugotować ziemniaki w 10 minut? Patent jest dziecinnie prosty
Paulina
26.05.2022 10:58, aktualizacja: 13.10.2023 10:29

Ziemniaki to podstawa wielu polskich dań. Natomiast czas przygotowanie często zniechęca wielu z nas, by je przygotować. Jak ugotować ziemniaki w 10 minut? Okazuje się, że to o wiele prostsze niż mogłoby się wydawać.

Największa wada ziemniaków

Czas przygotowanie jest niesamowicie długi. Nawet jeśli zastosujesz najróżniejsze techniki i pokroisz ziemniaki bardzo drobno. Maksymalnie skrócisz ich czas gotowania do 20 minut. Wiem, że wracając głodnym po pracy, ten czas oczekiwania nie będzie nas satysfakcjonować. Dlatego ten tip Ci się przyda!

Obraz

Jak ugotować ziemniaki w 10 minut?

Gotowanie ziemniaków wcale nie musi być już długie i męczące. Wystarczy, tylko że dokładnie je obierzesz, pokroisz na małe kawałki i zalejesz warzywo wrzątkiem z czajnika. Pamiętaj, by garnek przykryć pokrywką. Dzięki temu prostemu trikowi twoje ziemniaki będą gotowe w zaledwie 10 minut.

Canva
Canva

Ziemniaki to cenne źródło witamin

Produkt ten jest nie tylko łatwostrawny, ale także niskokaloryczny. Wartość energetyczna ziemniaka wynosi od około 50-90 kcal. Jest to naprawdę bardzo mało. Patrząc na to ile oferują nam witamin i składników mineralnych. Są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, potasu, magnezu oraz wapnia. Natomiast by czerpać z ich bogactwa, należy pamiętać, że największa zawartość składników znajduje się tuż pod skórką. Dlatego ich obróbka wstępna ma duże znaczenie. Oto kilka rad, które mogą Ci pomóc.

Obraz

Dobre nawyki przy obieraniu ziemniaków

Warzywa przepłucz szybko i w zimnej wodzie, nie moczymy ich godzinami. Podczas obierania pamiętaj, by zrobić to bardzo cienko. To właśnie pod skórką kryje się najwięcej wartości odżywczych tego produktu. Obrane ziemniaki gotujemy w małej ilości wody i czas ograniczamy do niezbędnego minimum. Najlepiej wrzucić warzywa do wrzątku i tutaj nasz tip dobrze się sprawdzi. Po ugotowaniu nie zostawiajmy ziemniaków w wodzie. Zjadamy je od razu, wtedy skorzystamy z nich jak najwięcej.

Podanie ich z pyszną mizerią i jajkiem, posypane świeżym koperkiem sprawi, że popołudnie będzie naprawdę przyjemne. Natomiast głód zostanie zaspokojony w 10 minut. Działaj!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także