Jak ugotować ziemniaki w 10 minut? Patent jest dziecinnie prosty

Ziemniaki to podstawa wielu polskich dań. Natomiast czas przygotowanie często zniechęca wielu z nas, by je przygotować. Jak ugotować ziemniaki w 10 minut? Okazuje się, że to o wiele prostsze niż mogłoby się wydawać.

Obrazek
Paulina

Największa wada ziemniaków

Czas przygotowanie jest niesamowicie długi. Nawet jeśli zastosujesz najróżniejsze techniki i pokroisz ziemniaki bardzo drobno. Maksymalnie skrócisz ich czas gotowania do 20 minut. Wiem, że wracając głodnym po pracy, ten czas oczekiwania nie będzie nas satysfakcjonować. Dlatego ten tip Ci się przyda!

Obrazek

Jak ugotować ziemniaki w 10 minut?

Gotowanie ziemniaków wcale nie musi być już długie i męczące. Wystarczy, tylko że dokładnie je obierzesz, pokroisz na małe kawałki i zalejesz warzywo wrzątkiem z czajnika. Pamiętaj, by garnek przykryć pokrywką. Dzięki temu prostemu trikowi twoje ziemniaki będą gotowe w zaledwie 10 minut.

Obrazek
Canva

Ziemniaki to cenne źródło witamin

Produkt ten jest nie tylko łatwostrawny, ale także niskokaloryczny. Wartość energetyczna ziemniaka wynosi od około 50-90 kcal. Jest to naprawdę bardzo mało. Patrząc na to ile oferują nam witamin i składników mineralnych. Są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, potasu, magnezu oraz wapnia. Natomiast by czerpać z ich bogactwa, należy pamiętać, że największa zawartość składników znajduje się tuż pod skórką. Dlatego ich obróbka wstępna ma duże znaczenie. Oto kilka rad, które mogą Ci pomóc.

Obrazek

Dobre nawyki przy obieraniu ziemniaków

Warzywa przepłucz szybko i w zimnej wodzie, nie moczymy ich godzinami. Podczas obierania pamiętaj, by zrobić to bardzo cienko. To właśnie pod skórką kryje się najwięcej wartości odżywczych tego produktu. Obrane ziemniaki gotujemy w małej ilości wody i czas ograniczamy do niezbędnego minimum. Najlepiej wrzucić warzywa do wrzątku i tutaj nasz tip dobrze się sprawdzi. Po ugotowaniu nie zostawiajmy ziemniaków w wodzie. Zjadamy je od razu, wtedy skorzystamy z nich jak najwięcej.

Podanie ich z pyszną mizerią i jajkiem, posypane świeżym koperkiem sprawi, że popołudnie będzie naprawdę przyjemne. Natomiast głód zostanie zaspokojony w 10 minut. Działaj!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy