Te paszteciki z ciasta francuskiego skrywają pyszny farsz. Przepadniesz po pierwszym kęsie
11.10.2023 10:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Paszteciki z ciasta francuskiego to znakomity przepis na szybką przekąskę lub ciekawą przystawkę na imprezę. W połączeniu z prostym farszem ziemniaczanym smakują po prostu nieziemsko.
Ciasto francuskie to najlepszy przyjaciel osób zabieganych lub takich, które zastanawiają się, co dobrego przygotować na imprezę. Wystarczy rozwinąć arkusz, wyłożyć go ulubionym wytrawnym lub słodkim farszem i upiec. W mojej kuchni ostatni króluje ciasto francuskie w formie pasztecików z nietypowym nadzieniem z ziemniaków, przecieru oraz cebuli. Wegetariańska przekąska jest niesamowicie prosta w przygotowaniu i przypadnie do gustu również zagorzałym mięsożercom. W końcu kto nie kocha ziemniaków?
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniaczanym farszem - przepis
Składniki:
- 285 g ciasta francuskiego,
- jajo - roztrzepane,
- 2 łyżki suszonej cebuli.
Farsz:
- 3 duże ziemniaki,
- 2 małe cebule,
- 80 g przecieru pomidorowego,
- łyżeczka soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu,
- ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zaczynam od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulę. Gdy się zarumieni, dodaję przecier pomidorowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Przesmażam całość.
Krok 2. Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie. Odstawiam do wystudzenia, a następnie siekam nożem, delikatnie ugniatając całość. Robię to tak, aby wciąż były grudki, a nie gładkie purée. Możesz tutaj wykorzystać również ziemniaki, które zostały po obiedzie.
Krok 3. Do ziemniaków dodaję podsmażoną cebulkę, sól, pieprz i całość dokładnie mieszam.
Krok 4. Ciasto francuskie rozwijam na blacie i kroję w trójkąty. W każdym z nich robię trzy nacięcia na środku. Wykładam porcje farszu i zawijam. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak to zrobić.
Krok 5. Zawinięte paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję suszoną cebulą (opcjonalnie możesz użyć też sezamu). Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.
Krok 6. Gotowe paszteciki przekładam na talerz i dekoruję zielonym akcentem w postaci koperku, szczypiorku lub natki pietruszki. Podaję samodzielnie lub z ulubionym dipem. Smacznego!