Te paszteciki z ciasta francuskiego skrywają pyszny farsz. Przepadniesz po pierwszym kęsie

Paszteciki z ciasta francuskiego to znakomity przepis na szybką przekąskę lub ciekawą przystawkę na imprezę. W połączeniu z prostym farszem ziemniaczanym smakują po prostu nieziemsko.

Paszteciki francuskie z ziemniakami- PysznościPaszteciki francuskie z ziemniakami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Ciasto francuskie to najlepszy przyjaciel osób zabieganych lub takich, które zastanawiają się, co dobrego przygotować na imprezę. Wystarczy rozwinąć arkusz, wyłożyć go ulubionym wytrawnym lub słodkim farszem i upiec. W mojej kuchni ostatni króluje ciasto francuskie w formie pasztecików z nietypowym nadzieniem z ziemniaków, przecieru oraz cebuli. Wegetariańska przekąska jest niesamowicie prosta w przygotowaniu i przypadnie do gustu również zagorzałym mięsożercom. W końcu kto nie kocha ziemniaków?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki skrywają przepyszny farsz. Na sam widok cieknie ślinka

Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniaczanym farszem - przepis

Składniki:

  • 285 g ciasta francuskiego,
  • jajo - roztrzepane,
  • 2 łyżki suszonej cebuli.

Farsz:

  • 3 duże ziemniaki,
  • 2 małe cebule,
  • 80 g przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulę. Gdy się zarumieni, dodaję przecier pomidorowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Przesmażam całość.

Cebula z natką pietruszki- Pyszności
Cebula z natką pietruszki - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie. Odstawiam do wystudzenia, a następnie siekam nożem, delikatnie ugniatając całość. Robię to tak, aby wciąż były grudki, a nie gładkie purée. Możesz tutaj wykorzystać również ziemniaki, które zostały po obiedzie.

Krok 3. Do ziemniaków dodaję podsmażoną cebulkę, sól, pieprz i całość dokładnie mieszam.

Farsz do pasztecików- Pyszności
Farsz do pasztecików - Pyszności © Licencjodawca

Krok 4. Ciasto francuskie rozwijam na blacie i kroję w trójkąty. W każdym z nich robię trzy nacięcia na środku. Wykładam porcje farszu i zawijam. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak to zrobić.

Paszteciki z ciasta francuskiego- Pyszności
Paszteciki z ciasta francuskiego - Pyszności © Licencjodawca

Krok 5. Zawinięte paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję suszoną cebulą (opcjonalnie możesz użyć też sezamu). Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Paszteciki gotowe do pieczenia- Pyszności
Paszteciki gotowe do pieczenia - Pyszności © Licencjodawca

Krok 6. Gotowe paszteciki przekładam na talerz i dekoruję zielonym akcentem w postaci koperku, szczypiorku lub natki pietruszki. Podaję samodzielnie lub z ulubionym dipem. Smacznego!

Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniaczanym farszem- Pyszności
Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniaczanym farszem - Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej