Te paszteciki z ciasta francuskiego skrywają pyszny farsz. Przepadniesz po pierwszym kęsie
Paszteciki z ciasta francuskiego to znakomity przepis na szybką przekąskę lub ciekawą przystawkę na imprezę. W połączeniu z prostym farszem ziemniaczanym smakują po prostu nieziemsko.
11.10.2023 10:22
Ciasto francuskie to najlepszy przyjaciel osób zabieganych lub takich, które zastanawiają się, co dobrego przygotować na imprezę. Wystarczy rozwinąć arkusz, wyłożyć go ulubionym wytrawnym lub słodkim farszem i upiec. W mojej kuchni ostatni króluje ciasto francuskie w formie pasztecików z nietypowym nadzieniem z ziemniaków, przecieru oraz cebuli. Wegetariańska przekąska jest niesamowicie prosta w przygotowaniu i przypadnie do gustu również zagorzałym mięsożercom. W końcu kto nie kocha ziemniaków?
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniaczanym farszem - przepis
Składniki:
- 285 g ciasta francuskiego,
- jajo - roztrzepane,
- 2 łyżki suszonej cebuli.
Farsz:
- 3 duże ziemniaki,
- 2 małe cebule,
- 80 g przecieru pomidorowego,
- łyżeczka soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu,
- ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zaczynam od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulę. Gdy się zarumieni, dodaję przecier pomidorowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Przesmażam całość.
Krok 2. Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie. Odstawiam do wystudzenia, a następnie siekam nożem, delikatnie ugniatając całość. Robię to tak, aby wciąż były grudki, a nie gładkie purée. Możesz tutaj wykorzystać również ziemniaki, które zostały po obiedzie.
Krok 3. Do ziemniaków dodaję podsmażoną cebulkę, sól, pieprz i całość dokładnie mieszam.
Krok 4. Ciasto francuskie rozwijam na blacie i kroję w trójkąty. W każdym z nich robię trzy nacięcia na środku. Wykładam porcje farszu i zawijam. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak to zrobić.
Krok 5. Zawinięte paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję suszoną cebulą (opcjonalnie możesz użyć też sezamu). Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.
Krok 6. Gotowe paszteciki przekładam na talerz i dekoruję zielonym akcentem w postaci koperku, szczypiorku lub natki pietruszki. Podaję samodzielnie lub z ulubionym dipem. Smacznego!