WideoTe paszteciki z ciasta francuskiego skrywają pyszny farsz. Przepadniesz po pierwszym kęsie

Te paszteciki z ciasta francuskiego skrywają pyszny farsz. Przepadniesz po pierwszym kęsie

Paszteciki z ciasta francuskiego to znakomity przepis na szybką przekąskę lub ciekawą przystawkę na imprezę. W połączeniu z prostym farszem ziemniaczanym smakują po prostu nieziemsko.

Paszteciki francuskie z ziemniakami - Pyszności
Paszteciki francuskie z ziemniakami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

11.10.2023 10:22

Ciasto francuskie to najlepszy przyjaciel osób zabieganych lub takich, które zastanawiają się, co dobrego przygotować na imprezę. Wystarczy rozwinąć arkusz, wyłożyć go ulubionym wytrawnym lub słodkim farszem i upiec. W mojej kuchni ostatni króluje ciasto francuskie w formie pasztecików z nietypowym nadzieniem z ziemniaków, przecieru oraz cebuli. Wegetariańska przekąska jest niesamowicie prosta w przygotowaniu i przypadnie do gustu również zagorzałym mięsożercom. W końcu kto nie kocha ziemniaków?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniaczanym farszem - przepis

Składniki:

  • 285 g ciasta francuskiego,
  • jajo - roztrzepane,
  • 2 łyżki suszonej cebuli.

Farsz:

  • 3 duże ziemniaki,
  • 2 małe cebule,
  • 80 g przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulę. Gdy się zarumieni, dodaję przecier pomidorowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Przesmażam całość.

Cebula z natką pietruszki - Pyszności
Cebula z natką pietruszki - Pyszności© Licencjodawca

Krok 2. Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie. Odstawiam do wystudzenia, a następnie siekam nożem, delikatnie ugniatając całość. Robię to tak, aby wciąż były grudki, a nie gładkie purée. Możesz tutaj wykorzystać również ziemniaki, które zostały po obiedzie.

Krok 3. Do ziemniaków dodaję podsmażoną cebulkę, sól, pieprz i całość dokładnie mieszam.

Farsz do pasztecików - Pyszności
Farsz do pasztecików - Pyszności© Licencjodawca

Krok 4. Ciasto francuskie rozwijam na blacie i kroję w trójkąty. W każdym z nich robię trzy nacięcia na środku. Wykładam porcje farszu i zawijam. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak to zrobić.

Paszteciki z ciasta francuskiego - Pyszności
Paszteciki z ciasta francuskiego - Pyszności© Licencjodawca

Krok 5. Zawinięte paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję suszoną cebulą (opcjonalnie możesz użyć też sezamu). Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Paszteciki gotowe do pieczenia - Pyszności
Paszteciki gotowe do pieczenia - Pyszności© Licencjodawca

Krok 6. Gotowe paszteciki przekładam na talerz i dekoruję zielonym akcentem w postaci koperku, szczypiorku lub natki pietruszki. Podaję samodzielnie lub z ulubionym dipem. Smacznego!

Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniaczanym farszem - Pyszności
Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniaczanym farszem - Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
wideoprzepisciasto francuskie
Wybrane dla Ciebie