PoradyTylko cztery składniki, a lepsze od naleśników i racuchów. Wystarczy wymieszać widelcem

Tylko cztery składniki, a lepsze od naleśników i racuchów. Wystarczy wymieszać widelcem

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | New Africa
22.04.2024 15:28

Lubisz śniadania na słodko? Jeśli tak, patent na genialne placuszki z waniliowym akcentem powstał właśnie z myślą o tobie. Mega smaczne i urocze dla oka jednocześnie!

Jeśli śledzisz moje artykułu od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że jestem ogromną miłośniczką słodkości. Nie inaczej jest również w przypadku śniadania. Słodkie placuszki, puszyste pankejki czy chrupiące gofry mogłabym jeść na okrągło. 

Dlatego jeśli ty i twoja rodzina również przepadacie za takimi smakami, mam dla was ciekawą propozycję. Czy wiesz, że dosłownie z czterech podstawowych składników możesz wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia? Co więcej, dzięki różnym dodatkom, które możesz stosować tutaj dowolnie, za każdym razem przygotujesz smaczne śniadanie w nowym wydaniu. Jak sam więc widzisz, argumentów za jest zbyt wiele, aby je zbagatelizować. Zabieramy się do pracy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe placuszki prosto z patelni

Kluczem do sukcesu w tym przypadku są genialne placuszki na bazie jogurtu naturalnego. Wystarczy, że dorzucisz do miski mąkę, jajka oraz sól, po czym dokładnie wymieszasz wszystkie produkty przy pomocy zwykłego widelca. I baza na przyszłe placuszki jest już gotowa

Po usmażeniu placuszków na złocisty kolor możesz podać je z całą paletą świeżych owoców. Świetnie spiszą się tu również polewy smakowe, jak i tradycyjny syrop klonowy oraz bita śmietana. Z takim zapleczem nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi.

Bazą całego przepisu jest jogurt naturalny
Bazą całego przepisu jest jogurt naturalny© Adobe Stock | Maria

Jak zrobić jogurtowe placuszki krok po kroku?

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 160 g mąki pszennej. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij połączenia jogurtujajkami. Świetnie sprawdzi się tu zwykły widelec. A jeśli chcesz mieć pewność, że placuszki będą idealnie puszyste, możesz odrobinę wydłużyć całą procedurę i najpierw ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dopiero potem dodajesz pozostałe składniki. 
  2. Wracając jednak do bazowego przepisu, do mieszanki jajek i jogurtu dodaj na koniec sól oraz mąkę. Ostatni produkt wsypuj w mniejszych porcjach. Co więcej, pamiętaj, aby mąkę wcześniej przesiać przez sitko. Takie działanie również zapewni niesamowitą puszystość przyszłym placuszkom.
  3. Po dokładnym wymieszaniu składników, z powstałej mieszanki stwórz na patelni małe placuszki. Smaż każdy taki element na obu stronach po kilka minut. Do chwili, aż nabiorą złocistych rumieńców
  4. Gotowe placuszki serwuj z ulubionymi dodatkami. I to wszystko, smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także