Tylko cztery składniki, a lepsze od naleśników i racuchów. Wystarczy wymieszać widelcem
Lubisz śniadania na słodko? Jeśli tak, patent na genialne placuszki z waniliowym akcentem powstał właśnie z myślą o tobie. Mega smaczne i urocze dla oka jednocześnie!
22.04.2024 15:28
Jeśli śledzisz moje artykułu od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że jestem ogromną miłośniczką słodkości. Nie inaczej jest również w przypadku śniadania. Słodkie placuszki, puszyste pankejki czy chrupiące gofry mogłabym jeść na okrągło.
Dlatego jeśli ty i twoja rodzina również przepadacie za takimi smakami, mam dla was ciekawą propozycję. Czy wiesz, że dosłownie z czterech podstawowych składników możesz wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia? Co więcej, dzięki różnym dodatkom, które możesz stosować tutaj dowolnie, za każdym razem przygotujesz smaczne śniadanie w nowym wydaniu. Jak sam więc widzisz, argumentów za jest zbyt wiele, aby je zbagatelizować. Zabieramy się do pracy!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowe placuszki prosto z patelni
Kluczem do sukcesu w tym przypadku są genialne placuszki na bazie jogurtu naturalnego. Wystarczy, że dorzucisz do miski mąkę, jajka oraz sól, po czym dokładnie wymieszasz wszystkie produkty przy pomocy zwykłego widelca. I baza na przyszłe placuszki jest już gotowa.
Po usmażeniu placuszków na złocisty kolor możesz podać je z całą paletą świeżych owoców. Świetnie spiszą się tu również polewy smakowe, jak i tradycyjny syrop klonowy oraz bita śmietana. Z takim zapleczem nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi.
Jak zrobić jogurtowe placuszki krok po kroku?
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 1 szczypta soli,
- 2 jajka,
- 160 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij połączenia jogurtu z jajkami. Świetnie sprawdzi się tu zwykły widelec. A jeśli chcesz mieć pewność, że placuszki będą idealnie puszyste, możesz odrobinę wydłużyć całą procedurę i najpierw ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dopiero potem dodajesz pozostałe składniki.
- Wracając jednak do bazowego przepisu, do mieszanki jajek i jogurtu dodaj na koniec sól oraz mąkę. Ostatni produkt wsypuj w mniejszych porcjach. Co więcej, pamiętaj, aby mąkę wcześniej przesiać przez sitko. Takie działanie również zapewni niesamowitą puszystość przyszłym placuszkom.
- Po dokładnym wymieszaniu składników, z powstałej mieszanki stwórz na patelni małe placuszki. Smaż każdy taki element na obu stronach po kilka minut. Do chwili, aż nabiorą złocistych rumieńców.
- Gotowe placuszki serwuj z ulubionymi dodatkami. I to wszystko, smacznego!