Moja mama wrzuca solidną ilość do pomidorowej. Koniec z nudnym i mdłym kremem

Zupy krem to błyskawiczne obiady, które szybko uciszą burczenie w brzuchu. Absolutnym klasykiem jest krem pomidorowy. Wiele osób obawia się jednak, że będzie mdły i bez smaku. Moja mama znalazła na to swój sposób.

Krem pomidorowy - PysznościKrem pomidorowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | portishead1
Ewa Malinowska

Jest pożywny, smaczny i prosty w przygotowaniu. Krem pomidorowy może zastąpić klasyczną pomidorową z makaronem. Odpowiednio doprawiony skradnie serca nie tylko dorosłych, ale również i tych mniejszych domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Krem pomidorowy z czosnkiem

Kiedyś nie byłam fanką kremu pomidorowego. Wydawał mi się mdły i dość płaski w smaku. Moja mama znalazła jednak sposób na to, by odczarować nielubianą do tej pory zupę. Jej sekretem jest solidna porcja czosnku.

Krem pomidorowy - Pyszności
Krem pomidorowy - Pyszności © Canva | Max Griss

W sumie to zupa staje się nie kremem pomidorowym, a pomidorowo-czosnkowym. Jest wyrazista, nieco pikantna i bardzo smaczna. Lepiej zaopatrzyć się w gumy do żucia lub zrezygnować z serwowania tej potrawy na pierwszej randce. Pomidory krojone z puszki możesz zastąpić 1 kilogramem świeżych, pozbawionych skórki.

Składniki:

  • 1 główka czosnku polskiego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • kilka listków bazylii,
  • chili, sól, pieprz (według uznania),
  • jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obierz i rozgnieć nożem. Odłóż 2 ząbki na później.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć czosnek. Podsmażaj na małym ogniu.
  3. Gdy zacznie się delikatnie rumienić, dodaj pomidory krojone. Podsmaż przez 5 minut.
  4. Wlej bulion (najpierw pół szklanki) i gotuj całość przez 20 minut.
  5. Pod koniec dorzuć bazylię i dopraw do smaku.
  6. Zupę zmiksuj, dorzucając do niej odłożone ząbki czosnku. Jeśli jest zbyt gęsta, wlej pozostały bulion.

Gotową zupę nałóż na talerze i serwuj z kleksem jogurtu naturalnego. Do kremu pomidorowo-czosnkowego możesz dorzucić także grzanki lub małe kulki mozzarelli. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy