Moja mama wrzuca solidną ilość do pomidorowej. Koniec z nudnym i mdłym kremem
Zupy krem to błyskawiczne obiady, które szybko uciszą burczenie w brzuchu. Absolutnym klasykiem jest krem pomidorowy. Wiele osób obawia się jednak, że będzie mdły i bez smaku. Moja mama znalazła na to swój sposób.
17.04.2024 16:17
Jest pożywny, smaczny i prosty w przygotowaniu. Krem pomidorowy może zastąpić klasyczną pomidorową z makaronem. Odpowiednio doprawiony skradnie serca nie tylko dorosłych, ale również i tych mniejszych domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krem pomidorowy z czosnkiem
Kiedyś nie byłam fanką kremu pomidorowego. Wydawał mi się mdły i dość płaski w smaku. Moja mama znalazła jednak sposób na to, by odczarować nielubianą do tej pory zupę. Jej sekretem jest solidna porcja czosnku.
W sumie to zupa staje się nie kremem pomidorowym, a pomidorowo-czosnkowym. Jest wyrazista, nieco pikantna i bardzo smaczna. Lepiej zaopatrzyć się w gumy do żucia lub zrezygnować z serwowania tej potrawy na pierwszej randce. Pomidory krojone z puszki możesz zastąpić 1 kilogramem świeżych, pozbawionych skórki.
Składniki:
- 1 główka czosnku polskiego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- kilka listków bazylii,
- chili, sól, pieprz (według uznania),
- jogurt naturalny.
Sposób przygotowania:
- Czosnek obierz i rozgnieć nożem. Odłóż 2 ząbki na później.
- W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć czosnek. Podsmażaj na małym ogniu.
- Gdy zacznie się delikatnie rumienić, dodaj pomidory krojone. Podsmaż przez 5 minut.
- Wlej bulion (najpierw pół szklanki) i gotuj całość przez 20 minut.
- Pod koniec dorzuć bazylię i dopraw do smaku.
- Zupę zmiksuj, dorzucając do niej odłożone ząbki czosnku. Jeśli jest zbyt gęsta, wlej pozostały bulion.
Gotową zupę nałóż na talerze i serwuj z kleksem jogurtu naturalnego. Do kremu pomidorowo-czosnkowego możesz dorzucić także grzanki lub małe kulki mozzarelli. Smacznego!