Zupa pomidorowa jak u mamy. Wystarczy jedna łyżka, a będzie smakowała wyśmienicie

Nie ma żadnych wątpliwości, że zupa pomidorowa należy do kategorii ulubionych zup większości Polaków. Najczęściej przygotowuje się ją w poniedziałek, na bazie niedzielnego rosołu. Niezależnie od tego, czy lubisz wersję z makaronem, czy ryżem, to warto, żebyś powrócił do czasów dzieciństwa i przygotował tę wyjątkową zupę na podstawie receptury swojej mamy. Jeden składnik robi tu naprawdę dużą różnicę.

ObrazekZupa pomidorowa - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Ten składnik sprawi, że zupa pomidorowa zyska wyjątkowy smak

Z zupą pomidorową zazwyczaj jest tak, że robi się ją podobnie, wygląda też podobnie, ale w wielu przypadkach często smakuje inaczej. Na pewno, w dużej mierze, jest to spowodowane składnikami i ich proporcjami. Jeśli zamierzasz przygotować kulinarne arcydzieło w swoim domu, to oprócz bazy z pomidorów, wśród składników powinien znaleźć się również majonez. Dlaczego? Jedna czy dwie łyżki tego produktu sprawią, że zupa pomidorowa zyska subtelny i niebanalny smak. Jeśli chcesz ją wzbogacić o odrobinę słodyczy, to możesz zastosować miód.

Obrazek
Pomidorowa według Karola Okrasy - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=WYHuhrhn4qc

Zupa pomidorowa - poznaj najlepszy przepis

Można ją zrobić na dwie sposoby. Zdecydowanie łatwiej będzie ją ugotować na bazie niedzielnego rosołu. Jeśli jednak chcesz ugotować zupę pomidorową od podstaw, to również będzie wyjątkowo i przede wszystkim smacznie. Powróć do czasów dzieciństwa i zachwyć się smakiem tej zupy.

Składniki:

  • rosół z niedzielnego obiadu lub
  • włoszczyzna
  • ćwiartka z kurczaka
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka cukru
  • puszka pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • majonez (max. 2 łyżki)
  • opcjonalnie: łyżka miodu
  • 100 ml śmietany 18%
  • makaron lub ryż.

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa to prawdziwy hit. W takim wydaniu będzie jeszcze lepsza. Rozpocznij od przygotowania mięsa i pokrojenia go na mniejsze części oraz obrania włoszczyzny. Warzywa wraz z mięsem włóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i zbierz z wierzchu szumowiny. Dodaj przyprawy i zmniejsz moc grzania. Przykryj i gotuj przez 2 godziny, aby uzyskać bulion. Po tym czasie, odcedź wywar, dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i cukier. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut.

Obrazek
Zupa pomidorowa - Pyszności

W międzyczasie warto wzbogacić zupę miodem i majonezem. Śmietanę przełóż do kubeczka i zapraw gorącym wywarem. Dodawaj do śmietany po łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając. Zaprawioną śmietanę przelej do zupy. Podaj z ulubionym makaronem lub ryżem. Smacznego!

A na drugie danie przygotuj coś wyjątkowego. Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kotlety schabowe z ogórkiem i kiełbasą:

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna