Zupa pomidorowa jak u mamy. Wystarczy jedna łyżka, a będzie smakowała wyśmienicie
Nie ma żadnych wątpliwości, że zupa pomidorowa należy do kategorii ulubionych zup większości Polaków. Najczęściej przygotowuje się ją w poniedziałek, na bazie niedzielnego rosołu. Niezależnie od tego, czy lubisz wersję z makaronem, czy ryżem, to warto, żebyś powrócił do czasów dzieciństwa i przygotował tę wyjątkową zupę na podstawie receptury swojej mamy. Jeden składnik robi tu naprawdę dużą różnicę.
16.01.2023 15:00
Ten składnik sprawi, że zupa pomidorowa zyska wyjątkowy smak
Z zupą pomidorową zazwyczaj jest tak, że robi się ją podobnie, wygląda też podobnie, ale w wielu przypadkach często smakuje inaczej. Na pewno, w dużej mierze, jest to spowodowane składnikami i ich proporcjami. Jeśli zamierzasz przygotować kulinarne arcydzieło w swoim domu, to oprócz bazy z pomidorów, wśród składników powinien znaleźć się również majonez. Dlaczego? Jedna czy dwie łyżki tego produktu sprawią, że zupa pomidorowa zyska subtelny i niebanalny smak. Jeśli chcesz ją wzbogacić o odrobinę słodyczy, to możesz zastosować miód.
Zupa pomidorowa - poznaj najlepszy przepis
Można ją zrobić na dwie sposoby. Zdecydowanie łatwiej będzie ją ugotować na bazie niedzielnego rosołu. Jeśli jednak chcesz ugotować zupę pomidorową od podstaw, to również będzie wyjątkowo i przede wszystkim smacznie. Powróć do czasów dzieciństwa i zachwyć się smakiem tej zupy.
Składniki:
- rosół z niedzielnego obiadu lub
- włoszczyzna
- ćwiartka z kurczaka
- 3 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka cukru
- puszka pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- majonez (max. 2 łyżki)
- opcjonalnie: łyżka miodu
- 100 ml śmietany 18%
- makaron lub ryż.
Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa to prawdziwy hit. W takim wydaniu będzie jeszcze lepsza. Rozpocznij od przygotowania mięsa i pokrojenia go na mniejsze części oraz obrania włoszczyzny. Warzywa wraz z mięsem włóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i zbierz z wierzchu szumowiny. Dodaj przyprawy i zmniejsz moc grzania. Przykryj i gotuj przez 2 godziny, aby uzyskać bulion. Po tym czasie, odcedź wywar, dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i cukier. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut.
W międzyczasie warto wzbogacić zupę miodem i majonezem. Śmietanę przełóż do kubeczka i zapraw gorącym wywarem. Dodawaj do śmietany po łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając. Zaprawioną śmietanę przelej do zupy. Podaj z ulubionym makaronem lub ryżem. Smacznego!
A na drugie danie przygotuj coś wyjątkowego. Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kotlety schabowe z ogórkiem i kiełbasą: