PrzepisZupa pomidorowa jak u mamy. Wystarczy jedna łyżka, a będzie smakowała wyśmienicie

Zupa pomidorowa jak u mamy. Wystarczy jedna łyżka, a będzie smakowała wyśmienicie

Zupa pomidorowa - Pyszności; Foto Canva.com
Zupa pomidorowa - Pyszności; Foto Canva.com

16.01.2023 15:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie ma żadnych wątpliwości, że zupa pomidorowa należy do kategorii ulubionych zup większości Polaków. Najczęściej przygotowuje się ją w poniedziałek, na bazie niedzielnego rosołu. Niezależnie od tego, czy lubisz wersję z makaronem, czy ryżem, to warto, żebyś powrócił do czasów dzieciństwa i przygotował tę wyjątkową zupę na podstawie receptury swojej mamy. Jeden składnik robi tu naprawdę dużą różnicę.

Ten składnik sprawi, że zupa pomidorowa zyska wyjątkowy smak

Z zupą pomidorową zazwyczaj jest tak, że robi się ją podobnie, wygląda też podobnie, ale w wielu przypadkach często smakuje inaczej. Na pewno, w dużej mierze, jest to spowodowane składnikami i ich proporcjami. Jeśli zamierzasz przygotować kulinarne arcydzieło w swoim domu, to oprócz bazy z pomidorów, wśród składników powinien znaleźć się również majonez. Dlaczego? Jedna czy dwie łyżki tego produktu sprawią, że zupa pomidorowa zyska subtelny i niebanalny smak. Jeśli chcesz ją wzbogacić o odrobinę słodyczy, to możesz zastosować miód.

Pomidorowa według Karola Okrasy - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=WYHuhrhn4qc
Pomidorowa według Karola Okrasy - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=WYHuhrhn4qc

Zupa pomidorowa - poznaj najlepszy przepis

Można ją zrobić na dwie sposoby. Zdecydowanie łatwiej będzie ją ugotować na bazie niedzielnego rosołu. Jeśli jednak chcesz ugotować zupę pomidorową od podstaw, to również będzie wyjątkowo i przede wszystkim smacznie. Powróć do czasów dzieciństwa i zachwyć się smakiem tej zupy.

Składniki:

  • rosół z niedzielnego obiadu lub
  • włoszczyzna
  • ćwiartka z kurczaka
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka cukru
  • puszka pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • majonez (max. 2 łyżki)
  • opcjonalnie: łyżka miodu
  • 100 ml śmietany 18%
  • makaron lub ryż.

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa to prawdziwy hit. W takim wydaniu będzie jeszcze lepsza. Rozpocznij od przygotowania mięsa i pokrojenia go na mniejsze części oraz obrania włoszczyzny. Warzywa wraz z mięsem włóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i zbierz z wierzchu szumowiny. Dodaj przyprawy i zmniejsz moc grzania. Przykryj i gotuj przez 2 godziny, aby uzyskać bulion. Po tym czasie, odcedź wywar, dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i cukier. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut.

Zupa pomidorowa - Pyszności
Zupa pomidorowa - Pyszności

W międzyczasie warto wzbogacić zupę miodem i majonezem. Śmietanę przełóż do kubeczka i zapraw gorącym wywarem. Dodawaj do śmietany po łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając. Zaprawioną śmietanę przelej do zupy. Podaj z ulubionym makaronem lub ryżem. Smacznego!

A na drugie danie przygotuj coś wyjątkowego. Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kotlety schabowe z ogórkiem i kiełbasą:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także