Zupa pomidorowa jak u mamy. Wystarczy jedna łyżka, a będzie smakowała wyśmienicie

Nie ma żadnych wątpliwości, że zupa pomidorowa należy do kategorii ulubionych zup większości Polaków. Najczęściej przygotowuje się ją w poniedziałek, na bazie niedzielnego rosołu. Niezależnie od tego, czy lubisz wersję z makaronem, czy ryżem, to warto, żebyś powrócił do czasów dzieciństwa i przygotował tę wyjątkową zupę na podstawie receptury swojej mamy. Jeden składnik robi tu naprawdę dużą różnicę.

ObrazekZupa pomidorowa - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Ten składnik sprawi, że zupa pomidorowa zyska wyjątkowy smak

Z zupą pomidorową zazwyczaj jest tak, że robi się ją podobnie, wygląda też podobnie, ale w wielu przypadkach często smakuje inaczej. Na pewno, w dużej mierze, jest to spowodowane składnikami i ich proporcjami. Jeśli zamierzasz przygotować kulinarne arcydzieło w swoim domu, to oprócz bazy z pomidorów, wśród składników powinien znaleźć się również majonez. Dlaczego? Jedna czy dwie łyżki tego produktu sprawią, że zupa pomidorowa zyska subtelny i niebanalny smak. Jeśli chcesz ją wzbogacić o odrobinę słodyczy, to możesz zastosować miód.

Obrazek
Pomidorowa według Karola Okrasy - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=WYHuhrhn4qc

Zupa pomidorowa - poznaj najlepszy przepis

Można ją zrobić na dwie sposoby. Zdecydowanie łatwiej będzie ją ugotować na bazie niedzielnego rosołu. Jeśli jednak chcesz ugotować zupę pomidorową od podstaw, to również będzie wyjątkowo i przede wszystkim smacznie. Powróć do czasów dzieciństwa i zachwyć się smakiem tej zupy.

Składniki:

  • rosół z niedzielnego obiadu lub
  • włoszczyzna
  • ćwiartka z kurczaka
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka cukru
  • puszka pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • majonez (max. 2 łyżki)
  • opcjonalnie: łyżka miodu
  • 100 ml śmietany 18%
  • makaron lub ryż.

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa to prawdziwy hit. W takim wydaniu będzie jeszcze lepsza. Rozpocznij od przygotowania mięsa i pokrojenia go na mniejsze części oraz obrania włoszczyzny. Warzywa wraz z mięsem włóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i zbierz z wierzchu szumowiny. Dodaj przyprawy i zmniejsz moc grzania. Przykryj i gotuj przez 2 godziny, aby uzyskać bulion. Po tym czasie, odcedź wywar, dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i cukier. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut.

Obrazek
Zupa pomidorowa - Pyszności

W międzyczasie warto wzbogacić zupę miodem i majonezem. Śmietanę przełóż do kubeczka i zapraw gorącym wywarem. Dodawaj do śmietany po łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając. Zaprawioną śmietanę przelej do zupy. Podaj z ulubionym makaronem lub ryżem. Smacznego!

A na drugie danie przygotuj coś wyjątkowego. Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kotlety schabowe z ogórkiem i kiełbasą:

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło