Przepisy na słodkie śniadania i podwieczorki. Pokochają je nie tylko dzieci
Miłośnicy wszystkiego, co owocowe, powinni wziąć ołówek, kartkę i zanotować produkt idealny dla siebie. Możecie dodawać go do śniadań, deserów, a nawet wytrawnych dań głównych. Przygotowaliśmy konkretne przepisy do wykorzystania od razu.
29.03.2024 | aktual.: 19.04.2024 08:23
Wszyscy amatorzy słodyczy uwielbiają słodkie dania: naleśniki, placuszki, gofry, o deserach i ciastach nie wspominając. Teraz do tych wszystkich smakowitości możecie dodać owocowe musy od marki Herbapol. Mają półpłynną konsystencję, dlatego idealnie nadają się nie tylko do wszelkiego rodzaju placków i gofrów, ale też do polania jogurtu, owsianki czy puddingu. Wystarczy wycisnąć je z opakowania bezpośrednio na potrawę i zajadać!
Wygodne opakowanie nie jest jedyną ich zaletą. Musy mają także wysoką zawartość owoców, są pyszne i mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Wypróbuj nasze przepisy z musami w składzie. Smacznego!
Pudding chia
Pudding chia to fantastyczny pomysł na ekspresowe śniadanie. Ziarenka możesz zalać jeszcze wieczorem i zostawić je na noc. Rano wystarczy dodać mus Herbapol i można zdrowo zacząć dzień!
Składniki na 4 porcje:
· 500 ml mleka kokosowego
· 6 łyżek nasion chia
· szczypta soli
· 1 opakowanie musu Herbapol mango & brzoskwinie
· posiekane orzechy i kilka kostek gorzkiej czekolady
· kilka listków mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
W rondelku zagotuj mleko ze szczyptą soli. Zdejmij z ognia, dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum godzinę, aby nasiona napęczniały. Po tym czasie rozdziel pudding do miseczek, na wierzch nałóż grubą warstwę musu brzoskwinia & mango od Herbapolu.
Udekoruj orzechami, czekoladą i miętą.
Grzanki z kozim serem
Kozi ser lubi słodkie dodatki. W daniach najczęściej towarzyszy mu figa, ale mus Herbapol także pysznie spełni swoje zadanie. Zajadajcie na kolację lub lekki lunch.
Składniki na 4 porcje:
· 1 duża bagietka
· 2 łyżki czerwonego pesto
· 1 roladka dojrzewająca koziego sera
· 2 szalotki pokrojone w piórka
· oliwa z oliwek
· 1 opakowanie musu Herbapol truskawki
· rukola
· prażone pestki dyni
· masło klarowane
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C w trybie grill.
Bagietkę pokrój na grubsze kromki i posmaruj oliwą. Połóż je na ruszcie i piecz do zarumienienia. W trakcie obróć na drugą stronę.
Szalotkę posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym.
Podpieczoną bagietkę posmaruj pesto, ułóż na niej plastry koziego sera i podsmażoną szalotkę.
Na wierzchu dodaj mus Herbapol truskawki. Udekoruj rukolą, pestkami dyni oraz miętą.
Placuszki z pistacjami
Pomysł na nieśpieszne weekendowe śniadanie albo przekąskę, którą można spakować dziecku do plecaka.
Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
· 250 g mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 jajka
· 300 ml śmietanki 30 proc.
· szczypta soli
Dodatkowo:
· olej do smażenia
· kilka gałązek mięty
· 1 opakowanie musu Herbapol wiśnie
· 200 g serka mascarpone
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto do uzyskania gładkiej masy. Odstaw na pięć minut, aby ciasto zgęstniało.
Rozgrzej patelnię i na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki.
Serwuj z musem wiśniowym wymieszanym z serkiem mascarpone lub osobno. Udekoruj pozostałymi pistacjami i miętą.