Przepisy na słodkie śniadania i podwieczorki. Pokochają je nie tylko dzieci

Miłośnicy wszystkiego, co owocowe, powinni wziąć ołówek, kartkę i zanotować produkt idealny dla siebie. Możecie dodawać go do śniadań, deserów, a nawet wytrawnych dań głównych. Przygotowaliśmy konkretne przepisy do wykorzystania od razu.

Przepisy na słodkie śniadania i podwieczorki
Przepisy na słodkie śniadania i podwieczorki
Źródło zdjęć: © Unsplash

29.03.2024 | aktual.: 19.04.2024 08:23

Wszyscy amatorzy słodyczy uwielbiają słodkie dania: naleśniki, placuszki, gofry, o deserach i ciastach nie wspominając. Teraz do tych wszystkich smakowitości możecie dodać owocowe musy od marki Herbapol. Mają półpłynną konsystencję, dlatego idealnie nadają się nie tylko do wszelkiego rodzaju placków i gofrów, ale też do polania jogurtu, owsianki czy puddingu. Wystarczy wycisnąć je z opakowania bezpośrednio na potrawę i zajadać!

Wygodne opakowanie nie jest jedyną ich zaletą. Musy mają także wysoką zawartość owoców, są pyszne i mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Wypróbuj nasze przepisy z musami w składzie. Smacznego!

Pudding chia

Pudding chia to fantastyczny pomysł na ekspresowe śniadanie. Ziarenka możesz zalać jeszcze wieczorem i zostawić je na noc. Rano wystarczy dodać mus Herbapol i można zdrowo zacząć dzień!

Składniki na 4 porcje:

·        500 ml mleka kokosowego

·        6 łyżek nasion chia

·        szczypta soli

·        1 opakowanie musu Herbapol mango & brzoskwinie

·        posiekane orzechy i kilka kostek gorzkiej czekolady

·        kilka listków mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

W rondelku zagotuj mleko ze szczyptą soli. Zdejmij z ognia, dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum godzinę, aby nasiona napęczniały. Po tym czasie rozdziel pudding do miseczek, na wierzch nałóż grubą warstwę musu brzoskwinia & mango od Herbapolu.

Udekoruj orzechami, czekoladą i miętą.

Mus Mango & Brzoskwinia, Herbapol
Mus Mango & Brzoskwinia, Herbapol© materiały partnera

Grzanki z kozim serem

Kozi ser lubi słodkie dodatki. W daniach najczęściej towarzyszy mu figa, ale mus Herbapol także pysznie spełni swoje zadanie. Zajadajcie na kolację lub lekki lunch.

Składniki na 4 porcje:

·        1 duża bagietka

·        2 łyżki czerwonego pesto

·        1 roladka dojrzewająca koziego sera

·        2 szalotki pokrojone w piórka

·        oliwa z oliwek

·        1 opakowanie musu Herbapol truskawki

·        rukola

·        prażone pestki dyni

·        masło klarowane

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C w trybie grill.

Bagietkę pokrój na grubsze kromki i posmaruj oliwą. Połóż je na ruszcie i piecz do zarumienienia. W trakcie obróć na drugą stronę.

Szalotkę posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym.

Podpieczoną bagietkę posmaruj pesto, ułóż na niej plastry koziego sera i podsmażoną szalotkę.

Na wierzchu dodaj mus Herbapol truskawki. Udekoruj rukolą, pestkami dyni oraz miętą.

Mus Wiśnie, Herbapol
Mus Wiśnie, Herbapol© materiały partnera

Placuszki z pistacjami

Pomysł na nieśpieszne weekendowe śniadanie albo przekąskę, którą można spakować dziecku do plecaka.

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:

·        250 g mąki

·        1 łyżeczka proszku do pieczenia

·        2 jajka

·        300 ml śmietanki 30 proc.

·        szczypta soli

Dodatkowo:

·        olej do smażenia

·        kilka gałązek mięty

·        1 opakowanie musu Herbapol wiśnie

·        200 g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto do uzyskania gładkiej masy. Odstaw na pięć minut, aby ciasto zgęstniało.

Rozgrzej patelnię i na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki.

Serwuj z musem wiśniowym wymieszanym z serkiem mascarpone lub osobno. Udekoruj pozostałymi pistacjami i miętą.

Wybrane dla Ciebie