Popularne danie w nowej odsłonie. Zamiast smażyć, wstaw do piekarnika

Pieczony naleśnik to bardziej puszysta odsłona znanego nam doskonale dania. Receptura na dutch baby powstała ponad 100 lat temu przez przypadek, ale okazała się na tyle udana, że w Stanach Zjednoczonych to do tej pory jedno z najczęściej serwowanych śniadań. Koniecznie wypróbujcie przepis na pieczonego naleśnika w domu!

ObrazekPuszysty pieczony naleśnik - dutch baby - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Ni to omlet, ni naleśnik. Puszyste jak chmurka, aromatyczne danie dutch baby to idealny pomysł na pyszne śniadanie zarówno na słodko, jak i słono. Mimo że receptura najpewniej została stworzona przez niemieckiego restauratora, to pieczony naleśnik został spopularyzowany w Stanach Zjednoczonych. Do tego stopnia, że dutch baby określa się w niektórych częściach kraju daniem regionalnym. Wypróbuj przepis na to niezwykle proste danie.

Dutch baby, czyli nietypowe naleśniki

Historia dutch baby sięga początku XX wieku i jest powiązana z restauracją Manca's Cafe w Seattle w stanie Waszyngton. Według legendy, w 1900 roku niemiecki restaurator - Victor Manca eksperymentował z przepisem na omlet i przypadkowo stworzył placka z ciasta naleśnikowego, który wyrósł podczas pieczenia w piekarniku. W efekcie powstało danie, które szybko zyskało na popularności.

Nietypowe naleśniki zyskały nazwę dutch baby, prawdopodobnie nawiązującą do niemieckiego pochodzenia omletu. Według pogłosek wpaść na nią miała córka Victor Manca. Określenia "dutch" (czyli holenderski) użyła, gdyż nie potrafiła wymówić słowa "deutsch" (niemiecki). Początkowo pieczony naleśnik był serwowany tylko w Manca's Cafe, ale z czasem stał się popularnym daniem w innych restauracjach w Seattle i poza nim.

Obrazek
Pieczony naleśnik to popularne danie kuchni amerykańskiej - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Pieczony naleśnik. Przepis na dutch baby

Dutch baby to nic innego jak luźny placek z ciasta naleśnikowego, podobny do omleta. W trakcie pieczenia w piekarniku naleśnik wyrasta, staje się puszysty, a brzegi się przypiekają. W Ameryce Północnej pieczony naleśnik jest popularnym daniem śniadaniowym lub deserowym. Podaje się go z cukrem pudrem, owocami, syropem klonowym lub dżemem. Jest łatwy w przygotowaniu, a jego składniki można dostosować do swojego gustu, dodając cynamon, wanilię lub kakao do masy jajecznej, a także kawałki jabłek, gruszki lub jagody.

Składniki:

  • 85 gramów mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 115 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 5 gramów tłuszczu, np. oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C. Żeliwną patelnię (lub naczynie żaroodporne) wstawiamy do piekarnika, aby się rozgrzała.
  2. Dokładnie wymieszaj w dużej misce jaja i mleko.
  3. Dodaj cukier, sól i przesianą mąkę. Mieszaj, aż składniki połączą się, a ciasto będzie mieć lejącą, gładką konsystencję.
  4. Odstaw gotowe ciasto na ok. 30 minut, aby odpoczęło.
  5. Z piekarnika wyjmij rozgrzane naczynie i ostrożnie wysmaruj je tłuszczem: zarówno dno, jak i boki.
  6. Do naczynia wlej ciasto. Naleśnik piecz ok. 20 minut. Powinien nabrać złotego koloru.
  7. Gotowy pieczony naleśnik udekoruj cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i ulubionymi owocami.

Wypróbuj również przepis na przekładaniec z porem i szynką:

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy