Żadne drożdżówki i nudne kanapki. Najlepszą przekąskę na piknik zrobisz z tych tanich składników

Małe babeczki zazwyczaj jadamy na słodko, z czekoladą czy owocami. Jednak muffinki świetnie sprawdzają się także w wersji wytrawnej. Oto doskonały przepis na wytrawne muffiny ze szpinakiem.

ObrazekPyszności - Fot. Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

Wytrawne muffiny przygotujemy bardzo szybko. Wystarczy zrobić ciasto, napełnić nim odpowiednie foremki, uzupełnić o dodatki i gotowe. Babeczki na słono mogą zawierać mnóstwo różnych produktów. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Idealną przekąską są np. muffiny z szynką, boczkiem i serem. Innym dodatkiem do wytrawnych muffinków są pieczarki. Bardziej wykwintnym daniem na przyjęcie mogą być muffiny ze szpinakiem.

Muffiny ze szpinakiem i ziemniakami to świetny pomysł nie tylko na imprezową przekąskę, ale także smaczne śniadanie, lunch do pracy albo kolację inną niż zwykle. Wypróbuj koniecznie przepis z bloga Moniki smakołyki. Na blogu znajdziesz także świetny pomysł na podkarpackie kotlety z kaszy gryczanej.

Wytrawne muffiny ze szpinakiem - przepis

Składniki:

           
  • 450 ugotowanych ugniecionych na purée ziemniaków,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • mielona suszona papryczka chili do smaku,
  • świeży tymianek,
  • olej do wysmarowania foremek.

Sposób przygotowania:

      
  1. Szpinak płuczemy i suszymy, jeśli liście są bardzo duże, kroimy na mniejsze kawałki.
  2. W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Do jajek dodajemy zimne ziemniaki i za pomocą miksera miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą gładką masę.
  3. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, a na sam koniec liście szpinaku. Mieszamy za pomocą łyżki. Masę ziemniaczaną przekładamy na wysmarowane tłuszczem foremki do babeczek.
  4. Pieczemy ok. 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy