Żadne drożdżówki i nudne kanapki. Najlepszą przekąskę na piknik zrobisz z tych tanich składników

Małe babeczki zazwyczaj jadamy na słodko, z czekoladą czy owocami. Jednak muffinki świetnie sprawdzają się także w wersji wytrawnej. Oto doskonały przepis na wytrawne muffiny ze szpinakiem.

ObrazekPyszności - Fot. Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

Wytrawne muffiny przygotujemy bardzo szybko. Wystarczy zrobić ciasto, napełnić nim odpowiednie foremki, uzupełnić o dodatki i gotowe. Babeczki na słono mogą zawierać mnóstwo różnych produktów. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Idealną przekąską są np. muffiny z szynką, boczkiem i serem. Innym dodatkiem do wytrawnych muffinków są pieczarki. Bardziej wykwintnym daniem na przyjęcie mogą być muffiny ze szpinakiem.

Muffiny ze szpinakiem i ziemniakami to świetny pomysł nie tylko na imprezową przekąskę, ale także smaczne śniadanie, lunch do pracy albo kolację inną niż zwykle. Wypróbuj koniecznie przepis z bloga Moniki smakołyki. Na blogu znajdziesz także świetny pomysł na podkarpackie kotlety z kaszy gryczanej.

Wytrawne muffiny ze szpinakiem - przepis

Składniki:

           
  • 450 ugotowanych ugniecionych na purée ziemniaków,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • mielona suszona papryczka chili do smaku,
  • świeży tymianek,
  • olej do wysmarowania foremek.

Sposób przygotowania:

      
  1. Szpinak płuczemy i suszymy, jeśli liście są bardzo duże, kroimy na mniejsze kawałki.
  2. W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Do jajek dodajemy zimne ziemniaki i za pomocą miksera miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą gładką masę.
  3. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, a na sam koniec liście szpinaku. Mieszamy za pomocą łyżki. Masę ziemniaczaną przekładamy na wysmarowane tłuszczem foremki do babeczek.
  4. Pieczemy ok. 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło