Żadne drożdżówki i nudne kanapki. Najlepszą przekąskę na piknik zrobisz z tych tanich składników
Małe babeczki zazwyczaj jadamy na słodko, z czekoladą czy owocami. Jednak muffinki świetnie sprawdzają się także w wersji wytrawnej. Oto doskonały przepis na wytrawne muffiny ze szpinakiem.
02.05.2023 | aktual.: 19.03.2024 11:28
Wytrawne muffiny przygotujemy bardzo szybko. Wystarczy zrobić ciasto, napełnić nim odpowiednie foremki, uzupełnić o dodatki i gotowe. Babeczki na słono mogą zawierać mnóstwo różnych produktów. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Idealną przekąską są np. muffiny z szynką, boczkiem i serem. Innym dodatkiem do wytrawnych muffinków są pieczarki. Bardziej wykwintnym daniem na przyjęcie mogą być muffiny ze szpinakiem.
Muffiny ze szpinakiem i ziemniakami to świetny pomysł nie tylko na imprezową przekąskę, ale także smaczne śniadanie, lunch do pracy albo kolację inną niż zwykle. Wypróbuj koniecznie przepis z bloga Moniki smakołyki. Na blogu znajdziesz także świetny pomysł na podkarpackie kotlety z kaszy gryczanej.
Wytrawne muffiny ze szpinakiem - przepis
Składniki:
- 450 ugotowanych ugniecionych na purée ziemniaków,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 3 jajka,
- 3 łyżki śmietany 18 proc.,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- mielona suszona papryczka chili do smaku,
- świeży tymianek,
- olej do wysmarowania foremek.
Sposób przygotowania:
- Szpinak płuczemy i suszymy, jeśli liście są bardzo duże, kroimy na mniejsze kawałki.
- W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Do jajek dodajemy zimne ziemniaki i za pomocą miksera miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą gładką masę.
- Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, a na sam koniec liście szpinaku. Mieszamy za pomocą łyżki. Masę ziemniaczaną przekładamy na wysmarowane tłuszczem foremki do babeczek.
- Pieczemy ok. 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami: