Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy

Zapomnij o jabłku. Mój sekret na domowy smalec to wędzone śliwki węgierki. Ten dodatek łamie tłustość i nadaje smalcowi głębi. To kulinarny hit, który znika ze stołu najszybciej. Podaję swój sprawdzony, unikalny przepis!

Zapomnij o jabłku! Mój sekret na domowy smalec to wędzone śliwkiZapomnij o jabłku! Mój sekret na domowy smalec to wędzone śliwki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Nie ukrywam – kromka świeżego, chrupiącego chleba z domowym smalcem to moja mała codzienna przyjemność. Wiem, że tłusty i kaloryczny, ale w rozsądnych ilościach to czysta rozkosz. Odkryłem, że zamiast tradycyjnego jabłka warto dodać suszone owoce – ja najczęściej wybieram śliwki. Efekt? Aromatyczny, lekko słodkawy smalec, który sprawdza się zarówno jako przystawka, jak i szybka przekąska.

Właściwości gęsiego smalcu

Domowy smalec – dokładny przepis, który zawsze się udaje

Składniki:

  • 0,5 kg słoniny,
  • 0,5 kg surowego podgardla,
  • 3 duże cebule,
  • ok. 10 dag wędzonych śliwek węgierek, bez pestek, pokrojonych w kostkę lub wiórki.

Sposób przygotowania:

  1. Kroję słoninę i podgardle na kawałki mieszczące się w maszynce do mielenia. Wybieram oczka średnie lub duże, w zależności od tego, jak wyraźne chcę mieć skwarki.
  2. Zmielony tłuszcz przekładam do suchego garnka i powoli topię na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aby skwarki się nie przypaliły.
  3. Po około 30 minutach, gdy skwarki nabierają złotego koloru, dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszam całość, aż cebulka się zeszkli.
  4. Następnie dodaję pokrojone śliwki i mieszam, aby owoce połączyły się z tłuszczem, cebulką i skwarkami.
  5. Zdejmuję garnek z ognia i czekam, aż smalec lekko przestygnie, aby można było go bezpiecznie przełożyć do ceramicznych pojemników.
  6. Przekładam smalec do naczyń, regularnie mieszając, aby tłuszcz zastygał równomiernie, a wszystkie składniki były dobrze rozprowadzone.
  7. Po całkowitym ostudzeniu wkładam pojemniki do lodówki. W takim stanie smalec można przechowywać nawet przez 3 tygodnie.

Przygotowując domowy smalec w ten sposób, odkryłem, że drobna zmiana – dodanie suszonego owocu zamiast jabłka – zupełnie odmienia jego charakter. Smalec zyskuje bogatszy smak, lekko słodkawy aromat i jeszcze bardziej zachęca do zjedzenia kromki świeżego chleba. To mój sposób na prostą, domową przyjemność, która zawsze cieszy zarówno mnie, jak i domowników.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję