Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada

Magda Gessler od lat trzyma się swojej złotej proporcji, przygotowując ofertę grzybków marynowanych do restauracji i delikatesów. Dodatki mogą być różne, ale zawsze na 1 kg grzybów przypada 1 szklanka octu i 2 szklanki wody – proporcję 1:1:2 łatwo zapamiętasz.

Magda Gessler trzyma się swojej złotej proporcjiMagda Gessler trzyma się swojej złotej proporcji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Magda Gessler trzyma się tradycyjnych przepisów. Uważa, że grzybki marynowane są niezastąpionym dodatkiem do potraw kuchni polskiej – świetnie sprawdzają się w sałatce jarzynowej i jako dodatek do tatara. Trzymając się jej prostych zasad, przygotujesz doskonałe podgrzybki, koźlarze i kurki.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Marynowane grzybki według Magdy Gessler

Grzybki możesz zrobić tradycyjnie – z ziarenkami ziela angielskiego i liściem laurowym, lub możesz zaszaleć z bardziej niestandardowymi dodatkami – takimi jak goździki czy papryczka chili. Cebula również jest opcjonalna, ale proporcje wody i octu w zalewie zawsze pozostają niezmienne.

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 cebule,
  • dodatki: ziele angielskie, liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść na sucho, możesz delikatnie opłukać je pod bieżącą wodę. Jeśli są większe, pokrój na kawałki, a małe pozostaw w całości. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 30 minut. Przecedź na sitko, a gdy odciekną, poukładaj w czystych słoikach.
  2. W osobnym garnku przygotuj zalewę – zagotuj 2 szklanki wody z 1 szklanką octu. Dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli oraz cebulę pokrojoną w piórka. Gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia.
  3. Do każdego słoika włóż 2 ziarenka ziela angielskiego i 1 listek laurowy. Przykryj grzybki zalewą, do każdego słoika przełóż też trochę cebuli.
  4. Mocno zakręć słoiki, owiń grubym ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Gdy wystygną, możesz przełożyć je do spiżarki, tylko upewnij się, że są wklęśnięte wieczka. Jeśli nie, pasteryzuj słoiki w garnku lub piekarniku.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇