Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada

Magda Gessler od lat trzyma się swojej złotej proporcji, przygotowując ofertę grzybków marynowanych do restauracji i delikatesów. Dodatki mogą być różne, ale zawsze na 1 kg grzybów przypada 1 szklanka octu i 2 szklanki wody – proporcję 1:1:2 łatwo zapamiętasz.

Magda Gessler trzyma się swojej złotej proporcjiMagda Gessler trzyma się swojej złotej proporcji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Magda Gessler trzyma się tradycyjnych przepisów. Uważa, że grzybki marynowane są niezastąpionym dodatkiem do potraw kuchni polskiej – świetnie sprawdzają się w sałatce jarzynowej i jako dodatek do tatara. Trzymając się jej prostych zasad, przygotujesz doskonałe podgrzybki, koźlarze i kurki.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Marynowane grzybki według Magdy Gessler

Grzybki możesz zrobić tradycyjnie – z ziarenkami ziela angielskiego i liściem laurowym, lub możesz zaszaleć z bardziej niestandardowymi dodatkami – takimi jak goździki czy papryczka chili. Cebula również jest opcjonalna, ale proporcje wody i octu w zalewie zawsze pozostają niezmienne.

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 cebule,
  • dodatki: ziele angielskie, liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść na sucho, możesz delikatnie opłukać je pod bieżącą wodę. Jeśli są większe, pokrój na kawałki, a małe pozostaw w całości. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 30 minut. Przecedź na sitko, a gdy odciekną, poukładaj w czystych słoikach.
  2. W osobnym garnku przygotuj zalewę – zagotuj 2 szklanki wody z 1 szklanką octu. Dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli oraz cebulę pokrojoną w piórka. Gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia.
  3. Do każdego słoika włóż 2 ziarenka ziela angielskiego i 1 listek laurowy. Przykryj grzybki zalewą, do każdego słoika przełóż też trochę cebuli.
  4. Mocno zakręć słoiki, owiń grubym ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Gdy wystygną, możesz przełożyć je do spiżarki, tylko upewnij się, że są wklęśnięte wieczka. Jeśli nie, pasteryzuj słoiki w garnku lub piekarniku.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja
Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja