Kurki mają bardzo cenną właściwość. Dlatego najlepiej spożywać je w takiej formie

Dzisiaj kurki cenimy przede wszystkim ze względu na smak. Nie wyobrażamy sobie jesieni bez sosu z kurkami lub jajecznicy. Tymczasem Lasy Państwowe informują, że najzdrowsze są w innej postaci. Ich cenne właściwości były znane w medycynie naturalnej już dawno temu.

Kurki były od lat wykorzystywane w medycynie naturalnejKurki były od lat wykorzystywane w medycynie naturalnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kurki cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników grzybów. Są bogate w witaminy z grupy B, witaminę D, a także minerały takie jak potas, żelazo i miedź. Wyróżniają się niską kalorycznością – w 100 g znajduje się zaledwie ok. 32 kcal, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o linię. Są również bogate w błonnik.

Jednak przede wszystkim obłędnie smakują w kremowym sosie śmietanowym. Usmażone na maśle zamieniają się w rarytas, który podnosi rangę zwykłego posiłku do kulinarnej uroczystości. Dlatego zrezygnowanie z takiej przyjemności byłoby ogromną stratą. Jednak warto wziąć pod uwagę również informację od Lasów Państwowych.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Lasy Państwowe zalecają, aby spożywać kurki inaczej

Kurki jako jedne z nielicznych grzybów nigdy nie bywają robaczywe. Lasy Państwowe spieszą z wyjaśnieniem:

"Dlaczego kurki, pieprzniki jadalne, nie bywają robaczywe? Bo mają działanie przeciwpasożytnicze. Niestety tracą je w temperaturze powyżej 55 stopni Celsjusza i pod wpływem soli. Dlatego warto je ususzyć i używać jako przyprawę do kanapek, kasz, sosów czy sałatek" – podają Lasy Państwowe w mediach społecznościowych.

Właściwości przeciwpasożytnicze kurek wynikają z obecności hitinmannozy, naturalnej substancji, która działa niczym pestycydy. To dlatego kurki tak skutecznie bronią się przed leśnymi intruzami. Złote grzyby mogą wspomagać też walkę z pasożytami w naszym organizmie, jeśli będziemy spożywać je w odpowiedni sposób.

W jakie postaci kurki wspomagają walkę z pasożytami?

Lasy państwowe proponują, aby ususzyć kurki, a następnie zmielić i używać w charakterze przyprawy do zimnych potraw, sałatek i kanapek. Takiej leśnej przyprawy możesz używać w ilości nieprzekraczającej 2 łyżeczek dzienni. Ale to nie jedyny sposób na skorzystanie z cennych właściwości kurek.

Ze świeżo zebranych grzybów możesz też przygotować nalewkę na spirytusie z dodatkiem miodu. Wystarczy je oczyścić, zalać spirytusem i wodą wymieszaną z miodem. Zakręć słoik i odstaw do lodówki na dwa tygodnie, a następnie pij jedną łyżeczkę dziennie, na przykład przed snem.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy