To najłatwiejszy makaron z kurkami. Zajmuje chwilę, a bliscy dosłownie wylizują talerze
Sezon na kurki nabiera tempa, koszyki wypełniają się kolejnymi okazami, a w sklepach można dorwać je w atrakcyjnej cenie. To znak, że nadszedł czas, by na obiad zaserwować pyszny makaron w kremowym sosie grzybowym.
Kurki to jedne z najchętniej jedzonych grzybów. Nic w tym dziwnego, bo ich zbieranie to sama przyjemność, a one samą są naprawdę elastyczne pod kątem zastosowania. Jednym z najprostszych sposobów na obiad z kurkami w roli głównej jest makaron. Wystarczy połączyć grzyby z kremową śmietanką, dorzucić źródło białka w postaci kurczaka i voilà, pyszny obiad gotowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada
Makaron z kurczakiem i kurkami
Choć grzyby kojarzą się z jesienią, kurki można znaleźć w polskich lasach już teraz. Pojawiają się pod koniec czerwca i można je zbierać aż do późnej jesieni. Warto wykorzystać ten czas, by przygotować pyszne dania z grzybami w roli głównej.
Makaron z kurkami to danie, które nigdy nie traci na popularności. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smak tak wyjątkowy, że można go podawać nawet w restauracjach.
Składniki:
- 350 g makaronu tagliatelle,
- 400 g filetów z kurczaka,
- 300 g kurek,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 1 nieduża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka tymianku suszonego lub 2 gałązki świeżego,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka masła,
- 2-3 łyżki oleju,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj dużą ilość wody wraz z dodatkiem soli.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był al dente.
- Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go. Zachowaj pół szklanki wody z gotowania.
- Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i połową tymianku.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Smaż, aż się zarumieni.
- Kurki oczyść, większe okazy przekrój na pół.
- Cebulę posiekaj i podsmażaj, aż się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez pół minuty.
- Wrzuć kurki na patelnię z cebulą i czosnkiem. Smaż przez 5-7 minut, aż zmiękną i odparują wodę.
- Zmniejsz ogień, wlej śmietankę kremówkę. Dodaj pozostały tymianek. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
- Dodaj usmażonego kurczaka z powrotem na patelnię z sosem i kurkami. Wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu.
- Dodaj ugotowany makaron bezpośrednio na patelnię z sosem i dokładnie wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem.
Gotowy makaron serwuj na ciepło, dekorując go posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Jak oczyścić kurki?
Kurki, jak na grzyby leśne przystało, trzeba dokładnie oczyścić z pozostałości runa leśnego. Grzybów nie powinno się długo moczyć, ponieważ chłoną wodę jak gąbka. W rezultacie ich smak staje się mniej intensywny, a one same tracą jędrność.
Aby oczyścić kurki bez utraty smaku, wystarczy przełożyć je do miski, dodać mąkę i sól, a następnie zalać wrzątkiem. Po krótkim czasie przełożyć do miski z zimną wodą i lodem. Kurki będą zahartowane, a ich smak zachowany.