To najłatwiejszy makaron z kurkami. Zajmuje chwilę, a bliscy dosłownie wylizują talerze

Sezon na kurki nabiera tempa, koszyki wypełniają się kolejnymi okazami, a w sklepach można dorwać je w atrakcyjnej cenie. To znak, że nadszedł czas, by na obiad zaserwować pyszny makaron w kremowym sosie grzybowym.

Prosty i pyszny makaron z kurkami i kurczakiemProsty i pyszny makaron z kurkami i kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kurki to jedne z najchętniej jedzonych grzybów. Nic w tym dziwnego, bo ich zbieranie to sama przyjemność, a one samą są naprawdę elastyczne pod kątem zastosowania. Jednym z najprostszych sposobów na obiad z kurkami w roli głównej jest makaron. Wystarczy połączyć grzyby z kremową śmietanką, dorzucić źródło białka w postaci kurczaka i voilà, pyszny obiad gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada

Makaron z kurczakiem i kurkami

Choć grzyby kojarzą się z jesienią, kurki można znaleźć w polskich lasach już teraz. Pojawiają się pod koniec czerwca i można je zbierać aż do późnej jesieni. Warto wykorzystać ten czas, by przygotować pyszne dania z grzybami w roli głównej.

Makaron z kurkami- Pyszności
Makaron z kurkami- Pyszności © Licencjodawca

Makaron z kurkami to danie, które nigdy nie traci na popularności. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smak tak wyjątkowy, że można go podawać nawet w restauracjach.

Składniki:

  • 350 g makaronu tagliatelle,
  • 400 g filetów z kurczaka,
  • 300 g kurek,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1 nieduża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego lub 2 gałązki świeżego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj dużą ilość wody wraz z dodatkiem soli.
  2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był al dente.
  3. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go. Zachowaj pół szklanki wody z gotowania.
  4. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i połową tymianku.
  5. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Smaż, aż się zarumieni.
  6. Kurki oczyść, większe okazy przekrój na pół.
  7. Cebulę posiekaj i podsmażaj, aż się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez pół minuty.
  8. Wrzuć kurki na patelnię z cebulą i czosnkiem. Smaż przez 5-7 minut, aż zmiękną i odparują wodę.
  9. Zmniejsz ogień, wlej śmietankę kremówkę. Dodaj pozostały tymianek. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
  10. Dodaj usmażonego kurczaka z powrotem na patelnię z sosem i kurkami. Wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu.
  11. Dodaj ugotowany makaron bezpośrednio na patelnię z sosem i dokładnie wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem.

Gotowy makaron serwuj na ciepło, dekorując go posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Jak oczyścić kurki?

Kurki, jak na grzyby leśne przystało, trzeba dokładnie oczyścić z pozostałości runa leśnego. Grzybów nie powinno się długo moczyć, ponieważ chłoną wodę jak gąbka. W rezultacie ich smak staje się mniej intensywny, a one same tracą jędrność.

Aby oczyścić kurki bez utraty smaku, wystarczy przełożyć je do miski, dodać mąkę i sól, a następnie zalać wrzątkiem. Po krótkim czasie przełożyć do miski z zimną wodą i lodem. Kurki będą zahartowane, a ich smak zachowany.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo