Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu

Dla wielu z nas zapach lasu o poranku, koszyk w ręku i pierwsze brązowe kapelusze między mchami to prawdziwy znak, że sezon na grzyby rozpoczął się na dobre. I wygląda na to, że w tym roku mamy na co czekać. Według leśników i pasjonatów mikologii, warunki atmosferyczne w najbliższych tygodniach będą wyjątkowo sprzyjać grzybom. Ciepłe noce i przelotne deszcze to połączenie, które może oznaczać jedno – prawdziwy wysyp.

Grzyby zaczynają pojawiać się w lesieGrzyby zaczynają pojawiać się w lesie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zbieranie grzybów to nie tylko sposób na zdobycie świeżych, aromatycznych dodatków do obiadu. To też rytuał, który łączy pokolenia, uspokaja głowę i pozwala choć na chwilę zanurzyć się w ciszy lasu. A wszystko wskazuje na to, że w tym roku grzybów nie zabraknie – i to w całej Polsce.

Eksperci już teraz zapowiadają obfity wysyp, a warunki atmosferyczne zaczynają sprzyjać mikroskopijnym zarodnikom. Ciepłe noce, przelotne deszcze i wilgotna ściółka to przepis idealny na grzybowe eldorado.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Kiedy spodziewać się wysypu grzybów?

W tym roku wszystko wskazuje na to, że sezon grzybowy wystartuje wcześniej niż zwykle. Jak podkreślają leśnicy i doświadczeni grzybiarze, kluczowe są trzy czynniki: ciepłe noce, umiarkowane opady deszczu i wilgotna gleba. I właśnie taki układ pogody zapowiada się na najbliższe tygodnie w wielu regionach Polski.

Już kilka dni po solidnym deszczu, gdy ziemia nasiąknie, a temperatura nie spada poniżej 12 stopni Celsusza w nocy, można spodziewać się pierwszych młodych okazów – najczęściej maślaków, koźlarzy i kurek. Pełny wysyp zwykle następuje 3 do 5 dni po opadach, szczególnie w miejscach osłoniętych od wiatru: w zagłębieniach terenu, pod drzewami iglastymi lub wśród mchu.

Eksperci zwracają uwagę, że w tym sezonie wyjątkowo dobre warunki panują m.in. w:

  • północno-wschodniej Polsce (Mazury, Podlasie),
  • pasie Karpat i Sudetów,
  • lasach sosnowych i mieszanych w centralnej części kraju.

Jeśli deszcze będą pojawiać się regularnie – nawet niewielkie, ale częste – możemy się spodziewać długiego i intensywnego sezonu grzybowego. A to oznacza jedno: czas czyścić koszyk i ostrzyć nożyk

Po czym poznać, że to ten moment?

Doświadczeni grzybiarze wiedzą, że wysyp grzybów nie dzieje się z dnia na dzień, ale natura zostawia nam kilka wyraźnych znaków, że warto szykować koszyk. Oto, na co warto zwrócić uwagę:

  • Było kilka dni ciepła po deszczu - grzyby lubią wilgoć, ale potrzebują też ciepła, żeby "ruszyć z ziemi". Jeśli po deszczowym dniu lub dwóch następują 2-3 cieplejsze noce (powyżej 12 stopni Celsjusza) – to bardzo dobry znak. Grzyby najczęściej pojawiają się 2-5 dni po opadach, kiedy gleba jest wilgotna, ale nie zalana.
  • Zaczynają się pojawiać "pierwsze zwiastuny" - na początku sezonu widać zwykle: maślaki przy ścieżkach i polanach, kurki w mchach i przy młodych świerkach, koźlarze przy brzozach,
  • Jeśli pojawił się choć jeden, warto szukać dalej – grzyby rzadko rosną pojedynczo.
  • W lesie więcej ślimaków i… mrówek - to może brzmieć zabawnie, ale przyroda wie swoje. Gdy wilgotność wzrasta, a temperatura sprzyja, ślimaki i owady stają się bardziej aktywne – często właśnie wtedy pojawiają się pierwsze młode grzyby, ukryte tuż pod ściółką.
  • Informacje od innych grzybiarzy i leśników - warto śledzić lokalne grupy na Facebooku czy fora grzybiarskie. Gdy pojawiają się pierwsze meldunki typu "maślaki już są!", "dzisiaj 30 kurek!", to znak, że nie ma co czekać do weekendu.
Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯