Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu

Grzyby prosto z lasu nie cieszą tak bardzo, gdy wszystkie przeznaczysz do suszenia i schowasz na święta. Chociaż część warto przeznaczyć do przygotowania aromatycznych potraw tu i teraz. Jedną z ciekawszych propozycji są kieszonki z podgrzybkami – wyglądają i smakują tak dobrze, że z powodzeniem możesz je podać na niedzielny obiad.

Pieczone kieszonki możesz podać na kaszy z sosem grzybowym obokPieczone kieszonki możesz podać na kaszy z sosem grzybowym obok
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Podgrzybki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Właśnie teraz przypada szczyt sezonu na zbiory, więc wystarczy pójść nawet na krótki spacer do lasu, aby wrócić z pełnym koszykiem. Doświadczeni grzybiarze wiedzą, w jakich miejscach pojawia się najwięcej podgrzybków, więc wystarczy skorzystać z ich doświadczenia, aby cieszyć mnóstwem grzybowych potraw już teraz i żeby jeszcze zostało na święta.

Aromatyczne grzybowe risotto

Jak zrobić kieszonki z kurczaka faszerowane podgrzybkami?

Do kieszonek sprawdzą się także suszone lub mrożone grzyby. Suszone grzyby należy wcześniej namoczyć, a wodę po nich wymieszaj z bulionem do polania mięsa. Z wywaru po pieczeniu możesz szybko przygotować aromatyczny sosik. Wystarczy dodać śmietanę, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz wymieszać z koperkiem lub natką pietruszki.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka
  • 150 g świeżych podgrzybków,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni z łyżką masła, po chwili dodaj drobno posiekany czosnek i marchewkę. Wrzuć także świeże podgrzybki pokrojone w kostkę i smaż na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Gdy odparuje woda, dopraw je solą i pieprzem.
  2. Przełóż do miski i wymieszaj ze startym żółtym serem.
  3. Każdą pierś natnij wzdłuż, tworząc kieszonkę, i wypełnij farszem. Możesz spiąć mięso wykałaczkami, aby farsz nie wypłynął na zewnątrz.
  4. Gotowe kieszonki ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej bulionem i posyp mieloną papryką.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut.  
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥