Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Kiełbaska chorizo smażona w czerwonym winie jest popularną przekąską w Hiszpanii. Czasem w środku lądują czarne oliwki, nieraz pieczone cząstki ziemniaków. Tym razem postanowiłam wzbogacić przekąskę o dodatek owoców sezonowych.
Chorizo smażone w winie stanowi idealne dopełnienie romantycznego wieczoru. Jeśli chcesz przygotować miłą niespodziankę kulinarną dla swojej drugiej połówki, rozgrzej patelnię i podsmaż na niej ostre plasterki. Z takim pewniakiem droga "od żołądka do serca" jest o wiele krótsza.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Do kiełbasek dodałam sezonowe owoce
Klasyczną hiszpańską przekąskę postanowiłam wzbogacić o jeden mały słodko-kwaśny akcent. Do plasterków chorizo, które już zarumieniły się na łyżce oliwy, dodałam pokrojone na połówki śliwki węgierki. Polałam je łyżką miodu, posypałam cynamonem i pozwoliłam im się skarmelizować. Następnie zalałam wszystko lampką wina i podgrzewałam na otwartej patelni do uzyskania strukturalnego sosu o głębokim, śliwkowym kolorze.
Przepis na chorizo w winie ze śliwkami
Śliwki i chorizo posypała cynamonem, ale możesz spróbować również wersji z kardamonem lub goździkami.
Składniki:
- 300 g kiełbasy chorizo,
- 8 śliwek węgierek,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta cynamonu,
- 150 ml czerwonego wina wytrawnego,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Kiełbaskę chorizo pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na patelni z łyżką oliwy.
- Po chwili dodaj pokrojone na połówki śliwki.
- Polej miodem i smaż do skarmelizowania.
- Całość zalej winem i podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 10–15 minut.
- Na koniec dodaj łyżkę masła i wymieszaj.
- Podawaj z pieczonymi cząstkami ziemniaków lub grzankami czosnkowymi.