Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu

Kiełbaska chorizo smażona w czerwonym winie jest popularną przekąską w Hiszpanii. Czasem w środku lądują czarne oliwki, nieraz pieczone cząstki ziemniaków. Tym razem postanowiłam wzbogacić przekąskę o dodatek owoców sezonowych.

Do przekąski z chorizo dodałam sezonowe owoceDo przekąski z chorizo dodałam sezonowe owoce
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Chorizo smażone w winie stanowi idealne dopełnienie romantycznego wieczoru. Jeśli chcesz przygotować miłą niespodziankę kulinarną dla swojej drugiej połówki, rozgrzej patelnię i podsmaż na niej ostre plasterki. Z takim pewniakiem droga "od żołądka do serca" jest o wiele krótsza.

WZ-tka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z kremem

Do kiełbasek dodałam sezonowe owoce

Klasyczną hiszpańską przekąskę postanowiłam wzbogacić o jeden mały słodko-kwaśny akcent. Do plasterków chorizo, które już zarumieniły się na łyżce oliwy, dodałam pokrojone na połówki śliwki węgierki. Polałam je łyżką miodu, posypałam cynamonem i pozwoliłam im się skarmelizować. Następnie zalałam wszystko lampką wina i podgrzewałam na otwartej patelni do uzyskania strukturalnego sosu o głębokim, śliwkowym kolorze.

Do hiszpańskiej przekąski wrzuciłam popularne u nas węgierki
Do hiszpańskiej przekąski wrzuciłam popularne u nas węgierki © Adobe Stock

Przepis na chorizo w winie ze śliwkami

Śliwki i chorizo posypała cynamonem, ale możesz spróbować również wersji z kardamonem lub goździkami.

Składniki:

  • 300 g kiełbasy chorizo,
  • 8 śliwek węgierek,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbaskę chorizo pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na patelni z łyżką oliwy.
  2. Po chwili dodaj pokrojone na połówki śliwki.
  3. Polej miodem i smaż do skarmelizowania.
  4. Całość zalej winem i podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 10–15 minut.
  5. Na koniec dodaj łyżkę masła i wymieszaj.
  6. Podawaj z pieczonymi cząstkami ziemniaków lub grzankami czosnkowymi.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟