Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu

Kiełbaska chorizo smażona w czerwonym winie jest popularną przekąską w Hiszpanii. Czasem w środku lądują czarne oliwki, nieraz pieczone cząstki ziemniaków. Tym razem postanowiłam wzbogacić przekąskę o dodatek owoców sezonowych.

Do przekąski z chorizo dodałam sezonowe owoceDo przekąski z chorizo dodałam sezonowe owoce
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Chorizo smażone w winie stanowi idealne dopełnienie romantycznego wieczoru. Jeśli chcesz przygotować miłą niespodziankę kulinarną dla swojej drugiej połówki, rozgrzej patelnię i podsmaż na niej ostre plasterki. Z takim pewniakiem droga "od żołądka do serca" jest o wiele krótsza.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Do kiełbasek dodałam sezonowe owoce

Klasyczną hiszpańską przekąskę postanowiłam wzbogacić o jeden mały słodko-kwaśny akcent. Do plasterków chorizo, które już zarumieniły się na łyżce oliwy, dodałam pokrojone na połówki śliwki węgierki. Polałam je łyżką miodu, posypałam cynamonem i pozwoliłam im się skarmelizować. Następnie zalałam wszystko lampką wina i podgrzewałam na otwartej patelni do uzyskania strukturalnego sosu o głębokim, śliwkowym kolorze.

Do hiszpańskiej przekąski wrzuciłam popularne u nas węgierki
Do hiszpańskiej przekąski wrzuciłam popularne u nas węgierki © Adobe Stock

Przepis na chorizo w winie ze śliwkami

Śliwki i chorizo posypała cynamonem, ale możesz spróbować również wersji z kardamonem lub goździkami.

Składniki:

  • 300 g kiełbasy chorizo,
  • 8 śliwek węgierek,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbaskę chorizo pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na patelni z łyżką oliwy.
  2. Po chwili dodaj pokrojone na połówki śliwki.
  3. Polej miodem i smaż do skarmelizowania.
  4. Całość zalej winem i podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 10–15 minut.
  5. Na koniec dodaj łyżkę masła i wymieszaj.
  6. Podawaj z pieczonymi cząstkami ziemniaków lub grzankami czosnkowymi.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz