To moja ulubiona przekąska. Przepis dostałam do właściciela winiarni

Przekąska znana jest w całej Hiszpanii jako chorizo al vino tinto i doskonale sprawdza się do maczania grzanek. Słodko-wytrawny sosik przyjemnie rozchodzi się po podniebieniu, a ostrych kiełbasek usmażonych na chrupiąco nikomu nie trzeba przedstawiać.

Chorizo w czerwonym winie z zielonymi oliwkamiChorizo w czerwonym winie z zielonymi oliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przepis na chorizo al vino otrzymałam od właściciela małej autorskiej winiarni w Poznaniu. Karta z przekąskami nie była rozbudowana, ale za to dobrze przemyślana. Można było zamówić miseczkę doskonałych hiszpańskich oliwek, frytki z parmezanem i oliwą truflową i wspomniane kiełbaski w czerwonym winie. Przekąska okazała się banalna do przygotowania – wystarczy podsmażyć kiełbaski, zalać winem i poczekać, aż sosik nabierze gęstości. Sprawdziłam również w wersji z węgierskim kolbaszem i trudno mi ocenić, który wybór jest lepszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla

Dodatki do podstawowego przepisu

Lubię minimalizm w kuchni, więc w mojej wersji chorizo al vino nie znajdziesz zielonych oliwek, plasterków czosnku ani nawet natki pietruszki. Jednak jeśli lubisz bardziej złożone smaki, te dodatki sprawdzą się doskonale i są również spotykane w hiszpańskich barach z tapasami.

Niektórzy dodają do sosu łyżkę masła, aby zrobił się bardziej gładki, aksamitny i lśniący. Jeśli lubisz gęste i zawiesiste sosy, warto wypróbować ten patent. Sos redukuj wtedy przez ok. 15 minut.

Przepis na chorizo w winie

W Hiszpanii kiełbaski w czerwonym winie nigdy nie występują solo, ale moim zdaniem wystarczą chrupiące grzanki i dobre hiszpańskie wino. Obok możesz podać oliwki, najlepiej takie z pestkami, ostry ser czy pieczone ziemniaczki w stylu patatas bravas.

Składniki:

  • 500 g chorizo,
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 1 duża łyżka miodu,
  • 1 łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój chorizo w plasterki i podsmaż na patelni z niewielką ilością oliwy.
  2. Gdy kiełbasa zarumieni się z obydwu stron, dodaj wino i dużą łyżkę miodu.
  3. Duś na wolnym ogniu przez 5 minut.
  4. Podawaj z chrupiącymi grzankami z bagietki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko