To moja ulubiona przekąska. Przepis dostałam do właściciela winiarni

Przekąska znana jest w całej Hiszpanii jako chorizo al vino tinto i doskonale sprawdza się do maczania grzanek. Słodko-wytrawny sosik przyjemnie rozchodzi się po podniebieniu, a ostrych kiełbasek usmażonych na chrupiąco nikomu nie trzeba przedstawiać.

Chorizo w czerwonym winie z zielonymi oliwkamiChorizo w czerwonym winie z zielonymi oliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przepis na chorizo al vino otrzymałam od właściciela małej autorskiej winiarni w Poznaniu. Karta z przekąskami nie była rozbudowana, ale za to dobrze przemyślana. Można było zamówić miseczkę doskonałych hiszpańskich oliwek, frytki z parmezanem i oliwą truflową i wspomniane kiełbaski w czerwonym winie. Przekąska okazała się banalna do przygotowania – wystarczy podsmażyć kiełbaski, zalać winem i poczekać, aż sosik nabierze gęstości. Sprawdziłam również w wersji z węgierskim kolbaszem i trudno mi ocenić, który wybór jest lepszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla

Dodatki do podstawowego przepisu

Lubię minimalizm w kuchni, więc w mojej wersji chorizo al vino nie znajdziesz zielonych oliwek, plasterków czosnku ani nawet natki pietruszki. Jednak jeśli lubisz bardziej złożone smaki, te dodatki sprawdzą się doskonale i są również spotykane w hiszpańskich barach z tapasami.

Niektórzy dodają do sosu łyżkę masła, aby zrobił się bardziej gładki, aksamitny i lśniący. Jeśli lubisz gęste i zawiesiste sosy, warto wypróbować ten patent. Sos redukuj wtedy przez ok. 15 minut.

Przepis na chorizo w winie

W Hiszpanii kiełbaski w czerwonym winie nigdy nie występują solo, ale moim zdaniem wystarczą chrupiące grzanki i dobre hiszpańskie wino. Obok możesz podać oliwki, najlepiej takie z pestkami, ostry ser czy pieczone ziemniaczki w stylu patatas bravas.

Składniki:

  • 500 g chorizo,
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 1 duża łyżka miodu,
  • 1 łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój chorizo w plasterki i podsmaż na patelni z niewielką ilością oliwy.
  2. Gdy kiełbasa zarumieni się z obydwu stron, dodaj wino i dużą łyżkę miodu.
  3. Duś na wolnym ogniu przez 5 minut.
  4. Podawaj z chrupiącymi grzankami z bagietki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec