To moja ulubiona przekąska. Przepis dostałam do właściciela winiarni

Przekąska znana jest w całej Hiszpanii jako chorizo al vino tinto i doskonale sprawdza się do maczania grzanek. Słodko-wytrawny sosik przyjemnie rozchodzi się po podniebieniu, a ostrych kiełbasek usmażonych na chrupiąco nikomu nie trzeba przedstawiać.

Chorizo w czerwonym winie z zielonymi oliwkamiChorizo w czerwonym winie z zielonymi oliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przepis na chorizo al vino otrzymałam od właściciela małej autorskiej winiarni w Poznaniu. Karta z przekąskami nie była rozbudowana, ale za to dobrze przemyślana. Można było zamówić miseczkę doskonałych hiszpańskich oliwek, frytki z parmezanem i oliwą truflową i wspomniane kiełbaski w czerwonym winie. Przekąska okazała się banalna do przygotowania – wystarczy podsmażyć kiełbaski, zalać winem i poczekać, aż sosik nabierze gęstości. Sprawdziłam również w wersji z węgierskim kolbaszem i trudno mi ocenić, który wybór jest lepszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla

Dodatki do podstawowego przepisu

Lubię minimalizm w kuchni, więc w mojej wersji chorizo al vino nie znajdziesz zielonych oliwek, plasterków czosnku ani nawet natki pietruszki. Jednak jeśli lubisz bardziej złożone smaki, te dodatki sprawdzą się doskonale i są również spotykane w hiszpańskich barach z tapasami.

Niektórzy dodają do sosu łyżkę masła, aby zrobił się bardziej gładki, aksamitny i lśniący. Jeśli lubisz gęste i zawiesiste sosy, warto wypróbować ten patent. Sos redukuj wtedy przez ok. 15 minut.

Przepis na chorizo w winie

W Hiszpanii kiełbaski w czerwonym winie nigdy nie występują solo, ale moim zdaniem wystarczą chrupiące grzanki i dobre hiszpańskie wino. Obok możesz podać oliwki, najlepiej takie z pestkami, ostry ser czy pieczone ziemniaczki w stylu patatas bravas.

Składniki:

  • 500 g chorizo,
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 1 duża łyżka miodu,
  • 1 łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój chorizo w plasterki i podsmaż na patelni z niewielką ilością oliwy.
  2. Gdy kiełbasa zarumieni się z obydwu stron, dodaj wino i dużą łyżkę miodu.
  3. Duś na wolnym ogniu przez 5 minut.
  4. Podawaj z chrupiącymi grzankami z bagietki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀