Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali

Uwielbiam sushi ze względu na lekkość i wyraziste dodatki. Jednak wyjście do susharni to spory wydatek, a takie domowe wymagają niemałej wprawy, cierpliwości i czasu, czego nieraz brakuje. Dlatego, inspirując się kuchnią japońską, robię łatwiejsze przekąski – na ostatnim spotkaniu z przyjaciółmi hitem okazało się sushi naleśnikowe.

Sushi z naleśników z wędzonym łososiem i ogórkiemSushi z naleśników z wędzonym łososiem i ogórkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Oryginalne sushi przygotowywane jest z gotowanego ryżu, często wymieszanego z octem ryżowym. W środku znajdują się surowe, ale nieraz także wędzone lub pieczone, ryby czy owoce morza. Popularne są także rolki z samymi warzywnymi dodatkami, a nawet z owocami. Przekąski występują w wielu różnych rodzajach, ale najpopularniejsze są maki-zushi, owinięte w płaty sprasowanych wodorostów nori.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane koreczki z łososiem, czyli sushi po polsku

Jakie dodatki do sushi z naleśników?

Do łatwiejszej wersji sushi, w której ryżową otoczkę zastępują delikatne pszenne naleśniki, możesz podać standardowe dodatki, takie jak sos sojowy, chrzan wasabi czy marynowany imbir. Co ciekawe, w kuchni japońskiej marynowany imbir nie służy jako dodatek do sushi, tylko jest spożywany pomiędzy przekąskami w celu oczyszczenia kubków smakowych.

Do sushi z naleśnikami sprawdzą się także klasyczne polskie dodatki – takie jak sos czosnkowy czy sriracha mayo. Nie musisz trzymać się japońskich standardów. Zaufaj swoim ulubionym smakom, a twoi przyjaciele na pewno to docenią.

Przepis na sushi z naleśników

Poniżej znajdziesz przepis na wersję z wędzonym łososiem i ogórkiem, ale zachęcam do eksperymentów. W susharniach najczęściej łączone są dwa dodatki, więc nie popadaj w przesadę. Może to być tuńczyk i suszony pomidory, łosoś i kiszona rzodkiewka albo pieczone krewetki i awokado. Lepiej zrobić kilka roladek w różnych smakach niż wszystko umieścić w jednej rolce.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • pół szklanki mąki,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli,
  • 100 g kremowego serka
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 1 długi ogórek szklarniowy lub 2–3 ogórki małosolne.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mikserem składniki na ciasto naleśnikowe: jajko, mąkę, mleko, wodę gazowaną, olej i szczyptę soli. Odstaw na 10 minut, po czym usmaż złociste cienkie placuszki na patelni do naleśników.
  2. Na powierzchni każdego naleśnika rozsmaruj kremowy serek, bliżej jednej z krawędzi ułóż kawałki wędzonego łososia i ogórki pokrojone w słupki. Skrop sokiem z cytryny i zawiń w roladkę.
  3. Przed pokrojeniem w plastry, wstaw rulony do lodówki owinięte w folię spożywczą.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy