Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Uwielbiam sushi ze względu na lekkość i wyraziste dodatki. Jednak wyjście do susharni to spory wydatek, a takie domowe wymagają niemałej wprawy, cierpliwości i czasu, czego nieraz brakuje. Dlatego, inspirując się kuchnią japońską, robię łatwiejsze przekąski – na ostatnim spotkaniu z przyjaciółmi hitem okazało się sushi naleśnikowe.
Oryginalne sushi przygotowywane jest z gotowanego ryżu, często wymieszanego z octem ryżowym. W środku znajdują się surowe, ale nieraz także wędzone lub pieczone, ryby czy owoce morza. Popularne są także rolki z samymi warzywnymi dodatkami, a nawet z owocami. Przekąski występują w wielu różnych rodzajach, ale najpopularniejsze są maki-zushi, owinięte w płaty sprasowanych wodorostów nori.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaczane koreczki z łososiem, czyli sushi po polsku
Jakie dodatki do sushi z naleśników?
Do łatwiejszej wersji sushi, w której ryżową otoczkę zastępują delikatne pszenne naleśniki, możesz podać standardowe dodatki, takie jak sos sojowy, chrzan wasabi czy marynowany imbir. Co ciekawe, w kuchni japońskiej marynowany imbir nie służy jako dodatek do sushi, tylko jest spożywany pomiędzy przekąskami w celu oczyszczenia kubków smakowych.
Do sushi z naleśnikami sprawdzą się także klasyczne polskie dodatki – takie jak sos czosnkowy czy sriracha mayo. Nie musisz trzymać się japońskich standardów. Zaufaj swoim ulubionym smakom, a twoi przyjaciele na pewno to docenią.
Przepis na sushi z naleśników
Poniżej znajdziesz przepis na wersję z wędzonym łososiem i ogórkiem, ale zachęcam do eksperymentów. W susharniach najczęściej łączone są dwa dodatki, więc nie popadaj w przesadę. Może to być tuńczyk i suszony pomidory, łosoś i kiszona rzodkiewka albo pieczone krewetki i awokado. Lepiej zrobić kilka roladek w różnych smakach niż wszystko umieścić w jednej rolce.
Składniki:
- 1 jajko,
- pół szklanki mąki,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki wody gazowanej,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli,
- 100 g kremowego serka
- 100 g wędzonego łososia,
- 1 długi ogórek szklarniowy lub 2–3 ogórki małosolne.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mikserem składniki na ciasto naleśnikowe: jajko, mąkę, mleko, wodę gazowaną, olej i szczyptę soli. Odstaw na 10 minut, po czym usmaż złociste cienkie placuszki na patelni do naleśników.
- Na powierzchni każdego naleśnika rozsmaruj kremowy serek, bliżej jednej z krawędzi ułóż kawałki wędzonego łososia i ogórki pokrojone w słupki. Skrop sokiem z cytryny i zawiń w roladkę.
- Przed pokrojeniem w plastry, wstaw rulony do lodówki owinięte w folię spożywczą.