WAŻNE
TERAZ

Akty dywersji na kolei. Sąd podjął decyzję wobec Ukraińców

Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej

Kiedy nachodzi mnie ochota na coś innego niż klasyczne zupy, sięgam po tę z boczniaków. Prosta, pełna smaku, szybko staje się ulubioną opcją na domowy obiad, który rozgrzewa i syci.

Zupa z boczniaków, smakuje lepiej niż z suszonych grzybówZupa z boczniaków, smakuje lepiej niż z suszonych grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa z boczniaków to prawdziwa kwintesencja domowego ciepła i jesiennych smaków. Miękkie, delikatne grzyby idealnie łączą się z bulionem, tworząc pełną smaku potrawę, która rozgrzewa w chłodne dni. Boczniaki, dzięki swojej mięsistej konsystencji, sprawiają, że zupa jest smaczniejsza i wprost idealna na chłodniejsze, jesienne dni.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Zupa z boczniaków

Naturalny smak boczniaków doskonale wchłania przyprawy, dzięki czemu potrawy z ich dodatkiem zyskują wyjątkowy aromat i nie inaczej jest w przypadku zupy. Choć większość z nas lepiej zna klasyczną grzybową, przygotowanie wersji z boczniakami wcale nie jest trudne. Wystarczy sięgnąć po ulubione zioła i przyprawy, by nadać jej domowy charakter – szczypta curry, odrobina gałki muszkatołowej czy świeżo posiekana natka pietruszki sprawią, że zupa zyska głębię i posmakuje nawet zwolennikom tradycyjnych smaków. Dodanie do zupy odrobiny białego wina, dodatkowo podbija aromat zupy i nadaje jej głębszy smak.

Przepis na zupę z boczniaków

Składniki:

  • 500 g boczniaków,
  • 1,5 l bulionu warzywnego , 
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 por,
  • 1/4 selera,
  • 125 ml białego wina,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka oleju,
  • pół łyżki curry,
  • pół łyżki gałki muszkatołowej,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego,
  • pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj boczniaki, dokładnie je osusz, pokrój w cienkie paski i odstaw na bok.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć grzyby i smaż kilka minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
  3. Wlej wino i gotuj jeszcze chwilę, aż odparuje, po czym zdejmij patelnię z ognia.
  4. Obierz w tym czasie marchewki, pietruszki, por i kawałek selera, pokrój warzywa w drobną kostkę i wrzuć do dużego garnka.
  5. Smaż je przez kilka minut, aż się zeszklą, następnie zalej je gorącym bulionem warzywnym i gotuj do miękkości.
  6. Dodaj podsmażone boczniaki.
  7. Wsyp mąkę do szklanki, dodaj kilka łyżek zimnej wody i dokładnie wymieszaj na gładką zawiesinę bez grudek.
  8. Wlej powoli do gorącej zupy, cały czas mieszając.
  9. Dopraw wszystko curry, gałką muszkatołową i pieprzem, gotuj jeszcze około 10 minut na małym ogniu.
  10. Na koniec umyj natkę pietruszki, osusz ją i drobno posiekaj, a zupę podawaj posypaną świeżą natką.
  11. Jedz zupę z ulubionymi dodatkami, na przykład z kromką chleba lub z bułką.
Wybrane dla Ciebie
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇