Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Kiedy nachodzi mnie ochota na coś innego niż klasyczne zupy, sięgam po tę z boczniaków. Prosta, pełna smaku, szybko staje się ulubioną opcją na domowy obiad, który rozgrzewa i syci.
Zupa z boczniaków to prawdziwa kwintesencja domowego ciepła i jesiennych smaków. Miękkie, delikatne grzyby idealnie łączą się z bulionem, tworząc pełną smaku potrawę, która rozgrzewa w chłodne dni. Boczniaki, dzięki swojej mięsistej konsystencji, sprawiają, że zupa jest smaczniejsza i wprost idealna na chłodniejsze, jesienne dni.
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Zupa z boczniaków
Naturalny smak boczniaków doskonale wchłania przyprawy, dzięki czemu potrawy z ich dodatkiem zyskują wyjątkowy aromat i nie inaczej jest w przypadku zupy. Choć większość z nas lepiej zna klasyczną grzybową, przygotowanie wersji z boczniakami wcale nie jest trudne. Wystarczy sięgnąć po ulubione zioła i przyprawy, by nadać jej domowy charakter – szczypta curry, odrobina gałki muszkatołowej czy świeżo posiekana natka pietruszki sprawią, że zupa zyska głębię i posmakuje nawet zwolennikom tradycyjnych smaków. Dodanie do zupy odrobiny białego wina, dodatkowo podbija aromat zupy i nadaje jej głębszy smak.
Przepis na zupę z boczniaków
Składniki:
- 500 g boczniaków,
- 1,5 l bulionu warzywnego ,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 por,
- 1/4 selera,
- 125 ml białego wina,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka oleju,
- pół łyżki curry,
- pół łyżki gałki muszkatołowej,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego,
- pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Umyj boczniaki, dokładnie je osusz, pokrój w cienkie paski i odstaw na bok.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć grzyby i smaż kilka minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
- Wlej wino i gotuj jeszcze chwilę, aż odparuje, po czym zdejmij patelnię z ognia.
- Obierz w tym czasie marchewki, pietruszki, por i kawałek selera, pokrój warzywa w drobną kostkę i wrzuć do dużego garnka.
- Smaż je przez kilka minut, aż się zeszklą, następnie zalej je gorącym bulionem warzywnym i gotuj do miękkości.
- Dodaj podsmażone boczniaki.
- Wsyp mąkę do szklanki, dodaj kilka łyżek zimnej wody i dokładnie wymieszaj na gładką zawiesinę bez grudek.
- Wlej powoli do gorącej zupy, cały czas mieszając.
- Dopraw wszystko curry, gałką muszkatołową i pieprzem, gotuj jeszcze około 10 minut na małym ogniu.
- Na koniec umyj natkę pietruszki, osusz ją i drobno posiekaj, a zupę podawaj posypaną świeżą natką.
- Jedz zupę z ulubionymi dodatkami, na przykład z kromką chleba lub z bułką.