Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować

Zarówno warzywa z rosołu, jak i mięso z rosołu mogą stać się bazą do pysznych, kreatywnych dań, które zaskoczą twoją rodzinę i znajomych. Poznaj praktyczne pomysły i przepisy, dzięki którym nic się nie zmarnuje, a twój rosół posłuży jeszcze na wiele sposobów.

Co przygotować z warzyw i z mięsa z rosołu?Co przygotować z warzyw i z mięsa z rosołu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Henryk Niestrój
Karol Wiak

Gotowanie rosołu to dla wielu z nas rytuał niedzielnego obiadu – aromatyczny bulion, miękkie warzywa i soczyste mięso tworzą klasykę, której trudno się oprzeć. Jednak często zostają nam resztki, które zamiast trafić do kosza, mogą stać się bazą nowych, smacznych i prostych potraw.

Rosół – król niedzielnych obiadów

Nie ma nic bardziej klasycznego i domowego niż rosół. U mnie niedzielny obiad bez niego praktycznie by nie istniał. Pamiętam, jak w dzieciństwie wyczekiwałem momentu, kiedy aromatyczny bulion zaczynał wypełniać kuchnię, a z garnka unosił się zapach gotowanych warzyw i mięsa.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Rosół to nie tylko zupa – to baza do wielu innych dań. Dlatego zawsze staram się zachować wszystko, co zostało po niedzielnym gotowaniu – warzywa z rosołu i mięso mogą jeszcze nam posłużyć.

Aromatyczny rosół sprawdza się świetnie nie tylko jako klasyczna zupa. Można go zamknąć w słoiku, zamrozić w kostkach lub wykorzystać jako bazę do risotto, kaszotto czy sosów. To oszczędność czasu i gwarancja smaku, którego nie da się uzyskać z żadnej kostki rosołowej.

Co można zrobić z mięsa z rosołu?

Nie wiem jak ty, ale ja uwielbiam gotowane mięso z rosołu – miękkie, aromatyczne i pełne smaku. W moim domu zazwyczaj jadło się je z dodatkiem sosu chrzanowego z jabłkiem, co zawsze było hitem. Jednak po niedzielnym obiedzie często zostaje go więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść od razu, i tu zaczynają się kreatywne wyzwania.

Mięso z rosołu świetnie nadaje się do przygotowania farszu do pierogów lub krokietów – wystarczy rozdrobnić je na mniejsze kawałki i połączyć z warzywami lub przyprawami. Jeśli lubisz eksperymentować, możesz zrobić z niego kotlety albo pulpety, dodając do nich ugotowane wcześniej warzywa z rosołu, co podkręca smak i teksturę.

Dla osób, które lubią szybkie i praktyczne rozwiązania, polecam wykorzystanie mięsa na pasty kanapkowe lub do zapiekanek i risotto. Wystarczy podsmażyć je z odrobiną cebuli i ulubionymi przyprawami, a potem wymieszać z ryżem, makaronem lub kaszą. Można też przygotować małe paszteciki lub potrawkę z dodatkiem startych warzyw – taki sposób pozwala nie tylko wykorzystać mięso, ale też wprowadzić nowe smaki do codziennego menu.

Jak wykorzystać warzywa z rosołu?

Pytanie "co zrobić z warzyw z rosołu?" pojawia się chyba w każdej kuchni, w której gotuje się rosół. Sam często się nad tym zastanawiam – przecież żal wyrzucać marchewkę, pietruszkę czy selera, które przez godzinę gotowały się razem z mięsem, nasycając bulion smakiem. Na szczęście możliwości jest naprawdę sporo.

Najprostsze i chyba najbardziej znane rozwiązanie to sałatka jarzynowa. Można ją przygotować w klasycznej wersji lub w lekkiej, dostosowanej do dzieci. U mnie sprawdza się też dodanie resztek warzyw do sosu pomidorowego do makaronu – wystarczy zmiksować z pomidorami i doprawić ulubionymi przyprawami. Z kolei podsmażone na oleju sezamowym z dodatkiem makaronu sojowego warzywa stają się szybkim, aromatycznym daniem w stylu chińskim.

Resztki warzyw z rosołu świetnie nadają się na kolację, jak też do zapiekanek, risotto, farszu do pierogów czy kotletów. Możesz je pokroić w kostkę i zrobić muffinki warzywne z jajkiem i serem, albo dodać do placków, kotletów lub pasztetów. Najważniejsze, żeby wykorzystywać je na różne sposoby – dzięki temu nie znudzi ci się ich smak, a każda kolejna potrawa będzie inna.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja
Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja