Nie wyrzucaj warzyw z rosołu, zrób z nich szybką kolację. Każdy poprosi Cię o przepis

Zapewne nie raz po ugotowaniu rosołu na niedzielny obiad pozostało ci z niego dużo warzyw. Padło też pewnie pytanie: co z nimi zrobić? Jeśli nie chcesz, aby warzywa z rosołu się zmarnowały, to mamy kilka propozycji, które na pewno sprawdzą się w waszej kuchni. Na końcu przygotowaliśmy też jeden ciekawy przepis.

Jak wykorzystać warzywa z rosołuJak wykorzystać warzywa z rosołu - Pyszności; Foto: Canva
Paulina

Jak wykorzystać warzywa z rosołu?

Możemy zacząć od sałatki jarzynowej. To chyba najczęstszy pomysł, który pada wśród osób przebywających często w kuchni. Sprawdzą się też do sosu pomidorowego, czy jako dodatek do makaronu. Wystarczy, że podsmażymy je z dodatkiem z oliwy z oliwek i dodamy chrupiące orzechy. Są też osoby, które wykorzystują te pozostałości z rosołu do zrobienia kotletów, placków, pasztetu, pasty na kanapki czy warzywnych muffinek na śniadanie lub kolację. Ta ostatnia propozycja będzie bardzo atrakcyjna dla małych dzieci, ale dorośli też na pewno się ucieszą.

Obrazek
Rosół może szkodzić - Pyszności

Przepis na warzywne muffinki

Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 40 g parmezanu
  • 100 g mozzarelli
  • 1 marchew
  • 1 cukinia
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki świeżych ziół (oregano, mięta, rozmaryn)
  • sól
  • pieprz
Obrazek

Sposób przygotowania:

Na początek do miski dodaj wszystkie sypkie składniki. Następnie dodaj ugotowane warzywa, kukurydzę i wszystko ze sobą łączymy. W kolejnej misce połącz wszystkie składniki mokre. Już prawie koniec, łączmy wszystko ze sobą i przekładamy do foremek. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut. Te babeczki to bardzo wartościowy produkt na śniadanie, w którym znajdziemy dużą ilość białka, zdrowych tłuszczy, oraz niewielką ilość węglowodanów. Dlatego jeśli chcemy, aby odpowiednio nas nasyciły, podajmy je z kromką podpieczonego pieczywa. Możemy je też zapakować na wynos, ponieważ dobrze sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Jeśli lubisz takie warzywne eksperymenty w swojej kuchni to mamy dla ciebie propozycje. Na naszym profilu YouTube znajdziesz przepis na szpinakowe babeczki z serem feta. Sprawdź jak zrobić je krok po kroku. 

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze