WAŻNE
TERAZ

Akty dywersji na kolei. Sąd podjął decyzję wobec Ukraińców

Nie wyrzucaj warzyw z rosołu, zrób z nich szybką kolację. Każdy poprosi Cię o przepis

Zapewne nie raz po ugotowaniu rosołu na niedzielny obiad pozostało ci z niego dużo warzyw. Padło też pewnie pytanie: co z nimi zrobić? Jeśli nie chcesz, aby warzywa z rosołu się zmarnowały, to mamy kilka propozycji, które na pewno sprawdzą się w waszej kuchni. Na końcu przygotowaliśmy też jeden ciekawy przepis.

Jak wykorzystać warzywa z rosołuJak wykorzystać warzywa z rosołu - Pyszności; Foto: Canva
Paulina

Jak wykorzystać warzywa z rosołu?

Możemy zacząć od sałatki jarzynowej. To chyba najczęstszy pomysł, który pada wśród osób przebywających często w kuchni. Sprawdzą się też do sosu pomidorowego, czy jako dodatek do makaronu. Wystarczy, że podsmażymy je z dodatkiem z oliwy z oliwek i dodamy chrupiące orzechy. Są też osoby, które wykorzystują te pozostałości z rosołu do zrobienia kotletów, placków, pasztetu, pasty na kanapki czy warzywnych muffinek na śniadanie lub kolację. Ta ostatnia propozycja będzie bardzo atrakcyjna dla małych dzieci, ale dorośli też na pewno się ucieszą.

Obrazek
Rosół może szkodzić - Pyszności

Przepis na warzywne muffinki

Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 40 g parmezanu
  • 100 g mozzarelli
  • 1 marchew
  • 1 cukinia
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki świeżych ziół (oregano, mięta, rozmaryn)
  • sól
  • pieprz
Obrazek

Sposób przygotowania:

Na początek do miski dodaj wszystkie sypkie składniki. Następnie dodaj ugotowane warzywa, kukurydzę i wszystko ze sobą łączymy. W kolejnej misce połącz wszystkie składniki mokre. Już prawie koniec, łączmy wszystko ze sobą i przekładamy do foremek. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut. Te babeczki to bardzo wartościowy produkt na śniadanie, w którym znajdziemy dużą ilość białka, zdrowych tłuszczy, oraz niewielką ilość węglowodanów. Dlatego jeśli chcemy, aby odpowiednio nas nasyciły, podajmy je z kromką podpieczonego pieczywa. Możemy je też zapakować na wynos, ponieważ dobrze sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Jeśli lubisz takie warzywne eksperymenty w swojej kuchni to mamy dla ciebie propozycje. Na naszym profilu YouTube znajdziesz przepis na szpinakowe babeczki z serem feta. Sprawdź jak zrobić je krok po kroku. 

Wybrane dla Ciebie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇