Pięć odpadków kuchennych, których za żadne skarby nie powinieneś wyrzucać

Po pysznym obiedzie z deserem przychodzi pora na sprzątanie. Sprzątasz kuchenny blat ze skorupek po zużytych jajka, obierkach od ziemniaków, czy fusach po wypitej kawie. Nie rób tego! Podajemy pięć odpadków, które są wyjątkowo warte zachowania.

Okazuje się, że wiele naturalnych odpadków, których pozbywamy się najczęściej po przygotowaniu potrawy czy napoju, jest bardzo przydatnych. Nie powinniśmy wyrzucać ich do śmieci. Mają one sporo cennych zastosowań. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, co możesz z nimi zrobić!

Pięć odpadków, których nie powinieneś wyrzucać

  • Obierki po ziemniakach

pixabay.com

Obierki po ziemniakach mają wiele ciekawych zastosowań. Jednym z nich jest wywar, który polecamy każdemu, kto przechodzi kamicę żółciową. Jeśli chcesz przygotować ten dobroczynny napój, wrzuć oczyszczone skórki z ziemniaków do garnka. Następnie zalej je wodą i gotuj, aż zmiękną.

Gotowy wywar przelej do dzbanka. Napój pij każdego dnia przed śniadaniem, obiadem i kolacją przez 2 – 3 tygodnie. Pamiętaj, aby obierki pochodziły od ziemniaków z naturalnych, ekologicznych upraw!

  • Skorupki jajek

pięć odpadków

Skorupki jaj stanowią idealny nawóz dla wszystkich roślin preferujących zasadowe pH gleby. Ażeby go przygotować, rozkruszysz skorupki na drobny pył, a następnie posyp nimi ziemie.

  • Fusy od kawy
pięć odpadków

pixabay.com

Dzięki fusom do kawy przygotujemy w łatwy sposób rewelacyjny nawóz dla kwiatów doniczkowych. Jedyne co musisz zrobić, to zmieszać jedną łyżkę fusów z jedną szklanką wody. Następnie odczekaj kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Podlewaj kwiatki gotową mieszaniną kilka razy w tygodniu.

  • Suchy chleb

pixabay.com

W przypadku, gdy brakuje ci bułki tartej, użyj starego, suchego chleba! Rozdrobnij go w malakserze, bądź zetrzyj na tarce. Następnie umieść bułkę tartą w szczelnym pojemniku.

  • Skórka od banana

canva.com

Jeśli chcesz mieć lśniące buty, polecamy pocierać je wewnętrzną stroną skórki od banana. Okazuje się, że ten niedoceniany odpadek, idealnie nabłyszczy nasze buty! Pod koniec polerowania, przetrzyj delikatnie obuwie czystą ściereczką.

Od teraz tych pięć typowych odpadków nabierze nowego znaczenia. W konsekwencji już nigdy nie wyrzucisz skórki od banana, czy skorupek jaj!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×