WAŻNE
TERAZ

Legia Warszawa potwierdza. Edward Iordanescu zwolniony

10 kuchennych nawyków, których powinieneś jak najszybciej się pozbyć. Źle wypływają na zdrowie

Każdy z nas popełnia błędy, a te kuchenne są po prostu nieuniknione. Jest jednak parę rzeczy, które robimy z przyzwyczajenia, a które mogą być dla nas niebezpieczne. Zobacz, czego unikać podczas gotowania.

Obrazek
Ewa

#1 Mycie surowego mięsa

Toksykolodzy zgodnie twierdzą: mycie surowego mięsa może przynieść więcej szkody niż pożytku. Sprzyja to rozprzestrzenianiu się Campylobacter jejuni- bakterii, która pod względem ilości zakażeń zdetronizowała salmonellę. Bakteria ta ginie podczas gotowania lub pieczenia, więc nie trzeba się martwić.

#2 Dodawanie miodu do gorącej herbaty

O prozdrowotnym działaniu miodu można by długo pisać. Ale całe to dobrodziejstwo idzie na marne, kiedy dodajesz miód do gorącej herbaty. Wysoka temperatura niszczy wszystkie zdrowe składniki i pyszny miód staje się wtedy jedynie słodzikiem.

#3 Niemycie rąk

Zawsze przed wejściem do kuchni, bez względu na to, czy idziemy jeść czy gotować, powinniśmy myć ręce. Jest to absolutnie bezdyskusyjna kwestia, jednak czasami zdarza się o tym zapomnieć. Dlatego warto jednak to utrwalić.

#4 Rozmrażanie mięsa w temperaturze pokojowej

Nigdy nie zostawiaj mięsa na blacie, żeby się rozmroziło- sprzyja to rozwojowi bakterii. Jak w takim razie rozmrozić mięso? Przełóż je do lodówki lub użyj opcji rozmrażania w kuchence mikrofalowej.

#5 Nieodkładanie produktów do lodówki

Wszystkie produkty, które powinny być w lodówce powinny być od razu tam wkładane, nawet jeśli jeszcze nie do końca wystygły. Wiąże się to z tym samym, co przy rozmrażaniu mięsa: ryzykiem rozrostu bakterii.

#6 Próbowanie zepsutych produktów

Bakterii nie widać gołym okiem a i objawy psucia też nie są widoczne od razu. Nie powinniśmy jednak próbować jedzenia, które jest podejrzane, bo zawsze wiąże się to z ryzykiem zatrucia. A uporczywe wizyty w toalecie to nic przyjemnego.
Najlepiej po prostu od razu pozbyć się produktów, co do których mamy jakieś wątpliwości.

#7 Jedzenie surowego ciasta

Pewnie każdy, jak był dzieckiem, podkradał mamie z miski surowe ciasto. Mogliśmy wtedy o tym nie wiedzieć, że łatwo nabawić się w ten sposób zakażenia Salmonellą. Lepiej nie ryzykować :)

#8 Marynowanie poza lodówką

Nie zostawiaj marynowanego mięsa poza lodówką, przechowuj je zawsze w temperaturze niższej niż 5 st. Celsjusza. Wszystko przez te złe bakterie :)

#9 Niedogotowane mięso i ryby

Nie ryzykuj- surowy kurczak to ani nic pysznego ani zdrowego. Jeśli nie jesteś pewien, czy mięso jest już gotowe to użyj termometru kuchennego. Ten mały gadżet przyda Ci się nie raz.

#10 Używanie tylko jednej deski kuchennej

Jedna deska do warzyw i mięsa to nic dobrego. Kup deskę, która będzie przeznaczona jedynie do krojenia i przygotowania mięsa: to nieduży koszt a rozsądne rozwiązanie. Unikniesz dzięki temu rozprzestrzenianiu się bakterii.
Deski, poza myciem, należy również dezynfekować- nie zapomnij o tym!

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
To najlepszy przepis na sernik. Nie opada, nie pęka i smakuje jak z drogiej cukierni
To najlepszy przepis na sernik. Nie opada, nie pęka i smakuje jak z drogiej cukierni
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa