10 kuchennych nawyków, których powinieneś jak najszybciej się pozbyć. Źle wypływają na zdrowie
Każdy z nas popełnia błędy, a te kuchenne są po prostu nieuniknione. Jest jednak parę rzeczy, które robimy z przyzwyczajenia, a które mogą być dla nas niebezpieczne. Zobacz, czego unikać podczas gotowania.
15.09.2020 | aktual.: 17.07.2022 08:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
#1 Mycie surowego mięsa
Toksykolodzy zgodnie twierdzą: mycie surowego mięsa może przynieść więcej szkody niż pożytku. Sprzyja to rozprzestrzenianiu się Campylobacter jejuni- bakterii, która pod względem ilości zakażeń zdetronizowała salmonellę. Bakteria ta ginie podczas gotowania lub pieczenia, więc nie trzeba się martwić.
#2 Dodawanie miodu do gorącej herbaty
O prozdrowotnym działaniu miodu można by długo pisać. Ale całe to dobrodziejstwo idzie na marne, kiedy dodajesz miód do gorącej herbaty. Wysoka temperatura niszczy wszystkie zdrowe składniki i pyszny miód staje się wtedy jedynie słodzikiem.
#3 Niemycie rąk
Zawsze przed wejściem do kuchni, bez względu na to, czy idziemy jeść czy gotować, powinniśmy myć ręce. Jest to absolutnie bezdyskusyjna kwestia, jednak czasami zdarza się o tym zapomnieć. Dlatego warto jednak to utrwalić.
#4 Rozmrażanie mięsa w temperaturze pokojowej
Nigdy nie zostawiaj mięsa na blacie, żeby się rozmroziło- sprzyja to rozwojowi bakterii. Jak w takim razie rozmrozić mięso? Przełóż je do lodówki lub użyj opcji rozmrażania w kuchence mikrofalowej.
#5 Nieodkładanie produktów do lodówki
Wszystkie produkty, które powinny być w lodówce powinny być od razu tam wkładane, nawet jeśli jeszcze nie do końca wystygły. Wiąże się to z tym samym, co przy rozmrażaniu mięsa: ryzykiem rozrostu bakterii.
#6 Próbowanie zepsutych produktów
Bakterii nie widać gołym okiem a i objawy psucia też nie są widoczne od razu. Nie powinniśmy jednak próbować jedzenia, które jest podejrzane, bo zawsze wiąże się to z ryzykiem zatrucia. A uporczywe wizyty w toalecie to nic przyjemnego.
Najlepiej po prostu od razu pozbyć się produktów, co do których mamy jakieś wątpliwości.
#7 Jedzenie surowego ciasta
Pewnie każdy, jak był dzieckiem, podkradał mamie z miski surowe ciasto. Mogliśmy wtedy o tym nie wiedzieć, że łatwo nabawić się w ten sposób zakażenia Salmonellą. Lepiej nie ryzykować :)
#8 Marynowanie poza lodówką
Nie zostawiaj marynowanego mięsa poza lodówką, przechowuj je zawsze w temperaturze niższej niż 5 st. Celsjusza. Wszystko przez te złe bakterie :)
#9 Niedogotowane mięso i ryby
Nie ryzykuj- surowy kurczak to ani nic pysznego ani zdrowego. Jeśli nie jesteś pewien, czy mięso jest już gotowe to użyj termometru kuchennego. Ten mały gadżet przyda Ci się nie raz.
#10 Używanie tylko jednej deski kuchennej
Jedna deska do warzyw i mięsa to nic dobrego. Kup deskę, która będzie przeznaczona jedynie do krojenia i przygotowania mięsa: to nieduży koszt a rozsądne rozwiązanie. Unikniesz dzięki temu rozprzestrzenianiu się bakterii.
Deski, poza myciem, należy również dezynfekować- nie zapomnij o tym!