Dodaj trzy sztuki do marynaty do schabowych. Mięso będzie rozpływało się w ustach

Nie od dziś wiadomo, że sekretem dobrze przygotowanego mięsa jest odpowiednia marynata. To ona nadaje daniu wyrazu i pomaga uzyskać odpowiednią konsystencję, a także ułatwia potem dalsze przygotowywania. Marynata do schabowego to połowa sukcesu. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

Marynata do schabowych jest banalnie prostaMarynata do schabowych jest banalnie prosta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Przyjęło się, że schabowe przez dwie godzinki moczymy w mleku i cebuli. Co prawda, nie popełniamy tutaj żadnego błędu, ale zawsze można zrobić to o wiele lepiej i zyskać ciekawsze rezultaty. Myślę, że warto czasem zmienić lub urozmaicić stare upodobania i pozytywnie się zaskoczyć. W końcu bez takich innowacji nie powstałyby najsłynniejsze dania. Nie przedłużając: poniżej jest przepis na obłędną marynatę do schabowego. Koniecznie ją wypróbuj i daj znać, czy ci pasuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy, prosty i smaczny pomysł na makaronową ucztę

Marynata do schabowych - bardzo prosty przepis

Składniki:

  • 3 duże jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki keczupu,
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka majeranku,
  • 50 ml oleju,
  • szczypta soli i pieprzu.
Marynata do schabowego
Marynata do schabowego © Adobe Stock

Sposób wykonania:

Na początku roztrzep jajka w misce (zupełnie tak samo, jak na jajecznicę), dodaj do nich resztę składników i wymieszaj. Możesz to nawet zrobić tym samym widelcem. Marynata do schabowego jest już gotowa. Trzy ząbki czosnku sprawią, że mięso będzie rozpływać się w ustach.

Od razu wkładaj rozbite kotlety i je obtocz. Mięso włóż do pojemnika na żywność, a następnie do lodówki. Schabowe najlepiej marynować co najmniej 12 godzin. Dzięki temu będą smaczniejsze i bardziej wyraziste. Wyczujesz wszystkie aromaty z przygotowanej wcześniej marynaty, a mięsu nie da się wręcz oprzeć. Jest jednak jedno "ale". Jeśli marynata jest kwaśna, na przykład zawiera ocet lub sok z cytryny, lepiej nie trzymać w niej mięsa zbyt długo. Zacznie się ono rozpadać podczas smażenia, co negatywnie wpływa na jego estetykę. W tym przypadku wystarczą tylko 2-3 godzinki.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟