PoradyDodaj trzy sztuki do marynaty do schabowych. Mięso będzie rozpływało się w ustach

Dodaj trzy sztuki do marynaty do schabowych. Mięso będzie rozpływało się w ustach

Nie od dziś wiadomo, że sekretem dobrze przygotowanego mięsa jest odpowiednia marynata. To ona nadaje daniu wyrazu i pomaga uzyskać odpowiednią konsystencję, a także ułatwia potem dalsze przygotowywania. Marynata do schabowego to połowa sukcesu. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

Marynata do schabowych jest banalnie prosta
Marynata do schabowych jest banalnie prosta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.01.2024 15:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przyjęło się, że schabowe przez dwie godzinki moczymy w mleku i cebuli. Co prawda, nie popełniamy tutaj żadnego błędu, ale zawsze można zrobić to o wiele lepiej i zyskać ciekawsze rezultaty. Myślę, że warto czasem zmienić lub urozmaicić stare upodobania i pozytywnie się zaskoczyć. W końcu bez takich innowacji nie powstałyby najsłynniejsze dania. Nie przedłużając: poniżej jest przepis na obłędną marynatę do schabowego. Koniecznie ją wypróbuj i daj znać, czy ci pasuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marynata do schabowych - bardzo prosty przepis

Składniki:

  • 3 duże jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki keczupu,
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka majeranku,
  • 50 ml oleju,
  • szczypta soli i pieprzu.
Marynata do schabowego
Marynata do schabowego© Adobe Stock

Sposób wykonania:

Na początku roztrzep jajka w misce (zupełnie tak samo, jak na jajecznicę), dodaj do nich resztę składników i wymieszaj. Możesz to nawet zrobić tym samym widelcem. Marynata do schabowego jest już gotowa. Trzy ząbki czosnku sprawią, że mięso będzie rozpływać się w ustach.

Od razu wkładaj rozbite kotlety i je obtocz. Mięso włóż do pojemnika na żywność, a następnie do lodówki. Schabowe najlepiej marynować co najmniej 12 godzin. Dzięki temu będą smaczniejsze i bardziej wyraziste. Wyczujesz wszystkie aromaty z przygotowanej wcześniej marynaty, a mięsu nie da się wręcz oprzeć. Jest jednak jedno "ale". Jeśli marynata jest kwaśna, na przykład zawiera ocet lub sok z cytryny, lepiej nie trzymać w niej mięsa zbyt długo. Zacznie się ono rozpadać podczas smażenia, co negatywnie wpływa na jego estetykę. W tym przypadku wystarczą tylko 2-3 godzinki.