Weź trzy tanie składniki. Tyle wystarczy, aby stworzyć ciepłe lody jak z czasów PRL-u

Pamiętasz jeszcze niegdyś niezwykle popularne ciepłe lody? Kiedy PRL-owskie dzieciaki — czy też trochę te młodsze, wychowywane w latach 90. — wchodziły do sklepu i widziały te łakocie, nie posiadały się z radości. Dzisiaj przypominamy sobie ten smaczny deser i przyrządzamy go sami w domu!

Ciepłe lody jak za dawnych lat. Spróbuj koniecznie!Ciepłe lody jak za dawnych lat. Spróbuj koniecznie!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga

Ach, gdyby tak dzisiejsza dziatwa wiedziała, że w sklepach nie zawsze było tyle słodyczy, co dzisiaj... Chcielibyśmy zobaczyć ich miny, gdy wchodzą do marketu i zamiast dziesiątek kolorowych opakowań z najróżniejszymi żelkami, czekoladami i cukierkami, spotykają tam kilka czekotubek, lizaki-gwizdki i gumy do żucia zwinięte w rolkę. Cóż, dla nas taki widok i tak był niczym raj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka z brzoskwinią. To słodkości, którym nie da się oprzeć

W niektórych mniejszych sklepikach, obok pączków i jagodzianek (były to czasy, w których te drugie nie kosztowały jeszcze "milionów") można było spotkać ciepłe lody. Powiedzieć, że dzieciaki je uwielbiały, to nie powiedzieć nic. Wszyscy rzucaliśmy się na nie niczym wygłodniałe wilki i — o ile rodzice nie wnieśli sprzeciwu — wyjadaliśmy je co do ostatniej sztuki.

Dzisiaj w sklepach nie jest łatwo dostać ciepłe lody. Zamiast poszukiwać ich po całym mieście, proponujemy przygotować je osobiście w domu. Zrobisz to z kilku składników, wcale się nie namęczysz, a sprawisz dzieciakom (i sobie!) mnóstwo radości. Zobacz poniżej, jakie to proste!

Ciepłe lody jak za dawnych lat

Składniki:

  • 310 g drobnego cukru,
  • 2 białka,
  • szczypta soli,
  • 50 ml wody.

Dodatkowo:


  • czekolada,
  • wafelki.

Sposób przygotowania:

Ciepłe lody przygotujesz z kilku składników
Ciepłe lody przygotujesz z kilku składników © Canva | Jannissimo
  1. Połowę cukru i wodę wymieszaj w garnuszku i gotuj do uzyskania syropu. Jajka wyjmij z lodówki i poczekaj, aż nabiorą temperatury pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Ubij te drugie (dodaj szczyptę soli) na sztywną pianę. Pod koniec dosyp resztę cukru. Miksuj do rozpuszczenia.
  2. Teraz do powstałej piany powoli, stopniowo wlej syrop cukrowy. Ubijaj razem przez kilka chwil.
  3. Masę przełóż do wafelków i wstaw do lodówki. Wkrótce mieszanka stężeje i lody będą gotowe. Jeśli chcesz, możesz je wtedy jeszcze polać rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟