Weź trzy tanie składniki. Tyle wystarczy, aby stworzyć ciepłe lody jak z czasów PRL-u

Pamiętasz jeszcze niegdyś niezwykle popularne ciepłe lody? Kiedy PRL-owskie dzieciaki — czy też trochę te młodsze, wychowywane w latach 90. — wchodziły do sklepu i widziały te łakocie, nie posiadały się z radości. Dzisiaj przypominamy sobie ten smaczny deser i przyrządzamy go sami w domu!

Ciepłe lody jak za dawnych lat. Spróbuj koniecznie!Ciepłe lody jak za dawnych lat. Spróbuj koniecznie!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga

Ach, gdyby tak dzisiejsza dziatwa wiedziała, że w sklepach nie zawsze było tyle słodyczy, co dzisiaj... Chcielibyśmy zobaczyć ich miny, gdy wchodzą do marketu i zamiast dziesiątek kolorowych opakowań z najróżniejszymi żelkami, czekoladami i cukierkami, spotykają tam kilka czekotubek, lizaki-gwizdki i gumy do żucia zwinięte w rolkę. Cóż, dla nas taki widok i tak był niczym raj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka z brzoskwinią. To słodkości, którym nie da się oprzeć

W niektórych mniejszych sklepikach, obok pączków i jagodzianek (były to czasy, w których te drugie nie kosztowały jeszcze "milionów") można było spotkać ciepłe lody. Powiedzieć, że dzieciaki je uwielbiały, to nie powiedzieć nic. Wszyscy rzucaliśmy się na nie niczym wygłodniałe wilki i — o ile rodzice nie wnieśli sprzeciwu — wyjadaliśmy je co do ostatniej sztuki.

Dzisiaj w sklepach nie jest łatwo dostać ciepłe lody. Zamiast poszukiwać ich po całym mieście, proponujemy przygotować je osobiście w domu. Zrobisz to z kilku składników, wcale się nie namęczysz, a sprawisz dzieciakom (i sobie!) mnóstwo radości. Zobacz poniżej, jakie to proste!

Ciepłe lody jak za dawnych lat

Składniki:

  • 310 g drobnego cukru,
  • 2 białka,
  • szczypta soli,
  • 50 ml wody.

Dodatkowo:


  • czekolada,
  • wafelki.

Sposób przygotowania:

Ciepłe lody przygotujesz z kilku składników
Ciepłe lody przygotujesz z kilku składników © Canva | Jannissimo
  1. Połowę cukru i wodę wymieszaj w garnuszku i gotuj do uzyskania syropu. Jajka wyjmij z lodówki i poczekaj, aż nabiorą temperatury pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Ubij te drugie (dodaj szczyptę soli) na sztywną pianę. Pod koniec dosyp resztę cukru. Miksuj do rozpuszczenia.
  2. Teraz do powstałej piany powoli, stopniowo wlej syrop cukrowy. Ubijaj razem przez kilka chwil.
  3. Masę przełóż do wafelków i wstaw do lodówki. Wkrótce mieszanka stężeje i lody będą gotowe. Jeśli chcesz, możesz je wtedy jeszcze polać rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze