Weź trzy tanie składniki. Tyle wystarczy, aby stworzyć ciepłe lody jak z czasów PRL‑u
Pamiętasz jeszcze niegdyś niezwykle popularne ciepłe lody? Kiedy PRL-owskie dzieciaki — czy też trochę te młodsze, wychowywane w latach 90. — wchodziły do sklepu i widziały te łakocie, nie posiadały się z radości. Dzisiaj przypominamy sobie ten smaczny deser i przyrządzamy go sami w domu!
09.01.2024 08:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ach, gdyby tak dzisiejsza dziatwa wiedziała, że w sklepach nie zawsze było tyle słodyczy, co dzisiaj... Chcielibyśmy zobaczyć ich miny, gdy wchodzą do marketu i zamiast dziesiątek kolorowych opakowań z najróżniejszymi żelkami, czekoladami i cukierkami, spotykają tam kilka czekotubek, lizaki-gwizdki i gumy do żucia zwinięte w rolkę. Cóż, dla nas taki widok i tak był niczym raj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W niektórych mniejszych sklepikach, obok pączków i jagodzianek (były to czasy, w których te drugie nie kosztowały jeszcze "milionów") można było spotkać ciepłe lody. Powiedzieć, że dzieciaki je uwielbiały, to nie powiedzieć nic. Wszyscy rzucaliśmy się na nie niczym wygłodniałe wilki i — o ile rodzice nie wnieśli sprzeciwu — wyjadaliśmy je co do ostatniej sztuki.
Dzisiaj w sklepach nie jest łatwo dostać ciepłe lody. Zamiast poszukiwać ich po całym mieście, proponujemy przygotować je osobiście w domu. Zrobisz to z kilku składników, wcale się nie namęczysz, a sprawisz dzieciakom (i sobie!) mnóstwo radości. Zobacz poniżej, jakie to proste!
Ciepłe lody jak za dawnych lat
Składniki:
- 310 g drobnego cukru,
- 2 białka,
- szczypta soli,
- 50 ml wody.
Dodatkowo:
- czekolada,
- wafelki.
Sposób przygotowania:
- Połowę cukru i wodę wymieszaj w garnuszku i gotuj do uzyskania syropu. Jajka wyjmij z lodówki i poczekaj, aż nabiorą temperatury pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Ubij te drugie (dodaj szczyptę soli) na sztywną pianę. Pod koniec dosyp resztę cukru. Miksuj do rozpuszczenia.
- Teraz do powstałej piany powoli, stopniowo wlej syrop cukrowy. Ubijaj razem przez kilka chwil.
- Masę przełóż do wafelków i wstaw do lodówki. Wkrótce mieszanka stężeje i lody będą gotowe. Jeśli chcesz, możesz je wtedy jeszcze polać rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!