Pijesz kawę rozpuszczalną? Powinieneś wiedzieć, jak naprawdę powstaje
Kawa rozpuszczalna jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego chętnie sięgamy po nią o poranku, w pracy czy w podróży. Ale co tak naprawdę wiemy o kawie rozpuszczalnej?
10.12.2023 | aktual.: 10.12.2023 10:42
Poranek bez kawy? Dla większości z nas to niemożliwe! Oprócz tradycyjnej kawy mielonej, coraz częściej sięgamy po kawę rozpuszczalną. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jak dokładnie powstaje ten napój? I co o nim tak naprawdę wiemy? Przyjrzyjmy się bliżej temu, jak i z czego powstaje kawa rozpuszczalna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób produkcji kawy rozpuszczalnej
Na początku ziarna kawy są poddawane procesowi destylacji. W tym celu rozdrabnia się je i zalewa gorącą wodą pod wysokim ciśnieniem. W wyniku tego procesu powstaje płynny ekstrakt z kawy.
Ekstrakt jest następnie poddawany procesowi suszenia. W tym celu można zastosować dwie metody: rozpylanie lub liofilizację. Metoda rozpylania polega na rozpyleniu ekstraktu na zimną powierzchnię, na której woda odparowuje. W wyniku tego procesu powstają granulki kawy rozpuszczalnej.
Metoda liofilizacji polega na zamrożeniu ekstraktu kawy i następnie jego sublimacji. W wyniku tego procesu powstaje proszek kawy rozpuszczalnej.
Co zawiera kawa rozpuszczalna?
Dobra kawa rozpuszczalna różni się od tej w ziarnach głównie zawartością kofeiny – jest jej nawet dwukrotnie mniej. Niestety, niektórzy producenci sięgają po różne "ulepszenia". Dodają polepszacze smaku, aromatu, stabilizatory i zagęszczacze. Dodatkowo, w celach oszczędnościowych, wykorzystuje się do produkcji kawy rozpuszczalnej najgorsze, uszkodzone ziarna kawy.
Pamiętajmy - podczas zakupu kawy rozpuszczalnej warto zwrócić uwagę na skład. Nie warto oszczędzać na jakości, by cieszyć się prawdziwie aromatycznym napojem.
Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowsza? Mit czy prawda?
Kawa rozpuszczalna, podobnie jak kawa sypana czy z ekspresu, to napój, który spożywamy dla aromatu, a nie ze względu na wartości odżywcze. Dzięki procesowi liofilizacji, czyli suszeniu zamrażalniczemu, kawa rozpuszczalna mniej traci na wartości niż kawa sypana. Ostatecznie, czy kawa jest zdrowa, zależy od indywidualnych preferencji i umiaru w jej spożywaniu.