Sprawia, że kawa jest bardziej gorzka. Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy
Lubisz kawę i jest ona stałym elementem twojego dnia? A czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, jaka woda najlepiej nadaje się do przygotowania pysznej kawy? Podpowiadam!
09.12.2023 | aktual.: 10.12.2023 10:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kawa to dla wielu osób napój nie do zastąpienia, nie wyobrażają sobie bez niego normalnego funkcjonowania. I od razu przyznaję, że ja również należę do tego grona. Kiedy tylko wstaję z łóżka, pierwsze kroki kieruję do kuchni, aby przygotować "małą czarną".
Chwilę później mam więcej siły i mnóstwo chęci do działania. Dopisuje mi też świetny humor, a wszystko to zasługa ukochanej kawy. Ty też jesteś jej miłośnikiem? Jeśli tak, koniecznie zobacz, jak polepszyć smak tego napoju. Mało kto o tym wie, dlatego łatwo o podstawowy błąd. Dziś raz na zawsze go wyeliminujemy!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kawa to nie tylko ziarna
Zastanawiając się, co przyczynia się do przygotowania perfekcyjnej kawy, pewnie od razu w głowie pojawiła ci się myśl, że chodzi o ziarna. I faktycznie mają one ogromne znaczenie. Ale jednocześnie jest inny ważny czynnik, o którym praktycznie nikt nie pamięta.
W tym przypadku chodzi o wodę, którą zalewamy naszą kawę. Zapewniam cię, że ta na pozór błaha kwestia może dać genialne efekty, które będą wyczuwalne już po pierwszym łyku kawy.
Zobacz także
Jaka woda do kawy?
Jeśli do tej pory wodę na kawę przelewałeś bezpośrednio z kranu do czajnika, czas najwyższy to zmienić. Otóż taka woda zawiera minerały, które mogą wpływać na smak naszej kawy. Napój przygotowany na bazie takiej wody może być dużo bardziej gorzki.
Dlatego też, zanim woda trafi do czajnika, warto ją przefiltrować. Tylko wtedy będziesz mieć pewność, że woda dodana do kawy nie wpłynie niekorzystnie na jej smak. W szybki i prosty sposób nie tylko pozbędziesz się minerałów, ale też zmiękczysz twardą wodę z kranu.
Ważna jest również odpowiednia temperatura wody, jaką zaparzamy naszą kawę. Okazuje się, że wrzątek nie jest tu wcale najlepszą opcją. Oczywiście, aby kawa dobrze się zaparzyła, musi mieć wysoką temperaturę. Dlatego kiedy gwizdek w czajniku zacznie alarmować o zagotowaniu wody, odstaw czajnik tylko na kilka minut, aby temperatura wody nieco spadła. Powinna wynosić ok. 90 stopni Celsjusza.
Wystarczy naprawdę niewiele, aby cieszyć się w domowym zaciszu idealnym smakiem parzonej kawy. Czy przykładałeś wcześniej uwagę do wody, jaką zalewałeś swoją kawę? A może tak jaka ja, nie miałeś o tym zielonego pojęcia?