Bananowo-kawowe naleśniki z kremem czekoladowym. Przepis na szybki deser

Bananowo-kawowe naleśniki z kremem czekoladowym to świetne propozycja zarówno na drugie śniadanie, jak i na deser. Jak je przygotować i jakie składniki będą potrzebne?

Obrazek
Ewa

Przepis na bananowo-kawowe naleśniki z kremem czekoladowym

Naleśniki zna i lubi chyba każdy. Są bardzo uniwersalne, bo w dodatkach można wybierać i przebierać i ciężko jest się znudzić. Podstawą jest jednak ciasto: miękkie, niełamiące się i po prostu smaczne.

Dzisiaj postanowiliśmy podrasować je o aromat kawy i słodycz bananów. Jak zrobić bananowo-kawowe naleśniki z kremem czekoladowym? Przepis, składniki i przygotowanie znajdziesz niżej.

Ciasto naleśnikowe do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki

Ciasto na bananowo-kawowe naleśniki – składniki

  1. 2 dojrzałe banany
  2. 2 jaja
  3. 300 ml mleka
  4. 1/4 szklanki cukru
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  7. 250 g mąki pszennej

Nadzienie kawowe – składniki

  1. 8 łyżek kremu czekoladowego
  2. 8 bananów
  3. 1/3 szklanki orzechów włoskich

Jak zrobić ciasto na bananowo-kawowe naleśniki z kremem czekoladowym?

Zacznij od przygotowania ciasta na bananowo-kawowe naleśniki z kremem czekoladowym.

Do blendera włóż pokrojone banany, jajka, mleko, cukier, proszek do pieczenia, kawę rozpuszczalną i mąkę. Zblenduj na gładką konsystencję.

Jeśli używasz bardzo dojrzałych bananów, to zrezygnuj z dodawania do ciasta cukru, żeby naleśniki nie wyszły za słodkie. Usmaż naleśniki z wcześniej przygotowanego ciasta naleśnikowego. Jeśli Twoja patelnia ma tendencję do przywierania, to smaż naleśniki na minimalnej ilości oleju.

Serwowanie bananowo-kawowych naleśników z kremem czekoladowym

Na każdym naleśniku rozprowadź krem czekoladowy, plastry banana i posiekane orzechy. Zwiń w rulon.

Krem czekoladowy możesz wymienić na masło orzechowe, ricottę lub mascarpone. Słodka baza naleśnika pozwala na stworzenie Twoich ulubionych kompozycji. Orzechy włoskie możesz zastąpić migdałami, orzechami pekan lub laskowymi.

Bananowo-kawowe naleśniki z kremem czekoladowym z naszego przepisu są gotowe. Nasze naleśniki aż proszę się o zjedzenie. Ciasto jest delikatne, puszyste i słodkie, a nadzienie to po prostu istna rozpusta. Świetnie sprawdzą się w roli deseru.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek