PrzepisDeseryBananowo-kawowe naleśniki z kremem czekoladowym. Przepis na szybki deser

Bananowo-kawowe naleśniki z kremem czekoladowym. Przepis na szybki deser

Bananowo-kawowe naleśniki z kremem czekoladowym. Przepis na szybki deser
Ewa
16.03.2022 13:00

Bananowo-kawowe naleśniki z kremem czekoladowym to świetne propozycja zarówno na drugie śniadanie, jak i na deser. Jak je przygotować i jakie składniki będą potrzebne?

Przepis na bananowo-kawowe naleśniki z kremem czekoladowym

Naleśniki zna i lubi chyba każdy. Są bardzo uniwersalne, bo w dodatkach można wybierać i przebierać i ciężko jest się znudzić. Podstawą jest jednak ciasto: miękkie, niełamiące się i po prostu smaczne.

Dzisiaj postanowiliśmy podrasować je o aromat kawy i słodycz bananów. Jak zrobić bananowo-kawowe naleśniki z kremem czekoladowym? Przepis, składniki i przygotowanie znajdziesz niżej.

Ciasto naleśnikowe do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki

Ciasto na bananowo-kawowe naleśniki – składniki

  1. 2 dojrzałe banany
  2. 2 jaja
  3. 300 ml mleka
  4. 1/4 szklanki cukru
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  7. 250 g mąki pszennej

Nadzienie kawowe – składniki

  1. 8 łyżek kremu czekoladowego
  2. 8 bananów
  3. 1/3 szklanki orzechów włoskich

Jak zrobić ciasto na bananowo-kawowe naleśniki z kremem czekoladowym?

Zacznij od przygotowania ciasta na bananowo-kawowe naleśniki z kremem czekoladowym.

Do blendera włóż pokrojone banany, jajka, mleko, cukier, proszek do pieczenia, kawę rozpuszczalną i mąkę. Zblenduj na gładką konsystencję.

Jeśli używasz bardzo dojrzałych bananów, to zrezygnuj z dodawania do ciasta cukru, żeby naleśniki nie wyszły za słodkie. Usmaż naleśniki z wcześniej przygotowanego ciasta naleśnikowego. Jeśli Twoja patelnia ma tendencję do przywierania, to smaż naleśniki na minimalnej ilości oleju.

Serwowanie bananowo-kawowych naleśników z kremem czekoladowym

Na każdym naleśniku rozprowadź krem czekoladowy, plastry banana i posiekane orzechy. Zwiń w rulon.

Krem czekoladowy możesz wymienić na masło orzechowe, ricottę lub mascarpone. Słodka baza naleśnika pozwala na stworzenie Twoich ulubionych kompozycji. Orzechy włoskie możesz zastąpić migdałami, orzechami pekan lub laskowymi.

Bananowo-kawowe naleśniki z kremem czekoladowym z naszego przepisu są gotowe. Nasze naleśniki aż proszę się o zjedzenie. Ciasto jest delikatne, puszyste i słodkie, a nadzienie to po prostu istna rozpusta. Świetnie sprawdzą się w roli deseru.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także