Soczysty kurczak z ziemniakami z patelni. Szybki przepis na obiad dla zabieganych
07.12.2021 09:24, aktual.: 16.01.2022 12:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szybki przepis na kurczaka z patelni z ziemniakami w kremowym sosie, to idealna propozycja dla zabieganych. Przygotowanie zajmie Ci 15 minut, a reszta zrobi się sama. Szybki przepis jest hitem nie tylko wśród singli.
Szybkie danie z kurczakiem i ziemniakami. Jak zrobić?
Jak zrobić szybko kurczaka z patelni? Jedna patelnia wystarczy, żeby wyczarować proste danie. Aromatyczna marynata i dodatek w postaci ziemniaczanych talarków sprawi, że przepadniesz bez reszty. Całość przygotujesz tylko w jednym naczyniu! Kremowa mieszanka z jajek i śmietanki połączy wszystko w jedną, spójną potrawę. Przepis zamieszczamy poniżej.
Soczysty kurczak z ziemniakami z patelni
Zarówno ziemniaki, jak i kurczaka przygotowaliśmy na jednej patelni. Dzięki temu oszczędzamy czas nie tylko na gotowaniu, ale również na zmywaniu. Chyba nikt tego nie lubi, prawda? :)
Jakie mięso zamiast kurczaka? Możesz użyć również piersi z indyka, a pomidory wymienić na plasterki cukinii lub bakłażana.
Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Składniki
Kurczak z patelni – składniki
- 2 filety z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Ziemniaki do kurczaka – składniki
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki
- 5 jajek
- 250 ml śmietanki 18%
- 1 łyżeczka curry
- 1 pomidor
- 1 szklanka żółtego sera
Przepis na marynatę do kurczaka
Pracę nad przepisem rozpocznij do przygotowania filetów z kurczaka.
W tym celu najpierw je dokładnie umyj, po czym osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Usuń błonki i chrząstki.
Przełóż mięso na deskę do krojenia i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie przerzuć do miski i połącz z: oliwą z oliwek, ziołami prowansalskimi, słodką papryką, suszonym czosnkiem, pieprzem oraz solą. Przyprawy możesz również dowolnie wymienić: dodać trochę oregano lub chilli, jeżeli lubisz.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy łyżki stołowej. Następnie odstaw kurczaka w marynacie do lodówki i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Ziemniaki na talarki do kurczaka z patelni
Bazą dzisiejszego przepisu na kurczaka są ziemniaki, które należy umyć i obrać.
Następnie podziel je w cienkie talarki. Nam w tym zadaniu pomógł robot kuchenny, który uporał się z ziemniakami w mgnieniu oka. Pamiętaj, że muszą być pokrojone cienko, w przeciwnym razie mogą nie zdążyć się ugotować.
Pocięte ziemniaki przesyp do miski. Jako kolejne składniki dodaj do niej również: oliwę z oliwek, cebulę i czosnek suszony, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
Dokładnie wymieszaj składniki, aby przyprawy pokryły ziemniaki w całości.
Kremowy miks i złożenie dania
Teraz przygotuj kremową mieszankę, którą przykryjesz ziemniaki i kurczaka.
Na środku blatu kuchennego ustaw miskę. Następnie wbij do niej 5 jajek. Nie zapomnij dodać również śmietanki 18%, która świetnie nadaje się zarówno do zup, sosów jak i zapiekanek. W misce powinno znaleźć się również curry.
Wymieszaj składniki, aby stworzyły jednolitą mieszankę i odstaw na bok. Na blacie kuchennym ustaw patelnię, którą będziesz mogła włożyć do piekarnika. Na spodzie urządzenia kuchennego ułóż talarki ziemniaczane. Pamiętaj, mają one pokryć spód patelni w całości.
Teraz ułóż zamarynowanego kurczaka, po czym rozlej na wierzchu mieszankę z jajkami. Tak przygotowaną patelnię przykryj folią spożywczą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Do tego zadania użyj programu "góra-dół".
W międzyczasie potnij w cienkie plastry pomidora i zetrzyj na tarce o grubych oczkach żółty ser. Po 30 minutach wyjmij patelnię z piekarnika, zdejmij folię i ułóż na wierzchu plastry pomidora. Całe danie posyp również żółtym serem, po czym wstaw do piekarnika na 10 minut, aby ser ładnie się rozpuścił i zarumienił. I to wszystko!
Jak sama widzisz, w szybki i prosty sposób można wyczarować pyszną ucztę dla podniebienia. Co więcej, do przygotowania dzisiejszego dania wykorzystaliśmy proste składniki, które na pewno masz w swojej kuchni. Nic więc nie powstrzymuje Cię, aby przygotować to genialne danie jeszcze dziś.