Szarlotka bez pieczenia. Szybki przepis na pyszne ciasto
02.12.2021 08:00, aktual.: 24.01.2022 12:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dziś pokażemy Wam, jak w szybki i prosty sposób przygotować kultowe ciasto w zupełnie nowym wydaniu. Szarlotka bez pieczenia stanie się hitem w każdym domu.
Ciasto bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia to coś, co kochamy. Dzięki temu, że pomijamy etap pieczenia, to mamy mniejsze pole do zrobienia błędu. W końcu nie ma tutaj szans na zakalce, prawda?
Chociaż takie ciasta głównie kojarzą nam się z Rafaello czy Lionem, to udało nam się opracować pyszny przepis na rewelacyjną szarlotkę bez pieczenia.
Jakie jabłka do szarlotki?
Jeśli zastanawiasz się, jakie jabłka wybrać do szarlotki, to już spieszymy z odpowiedzią. Idealnie sprawdzą się tutaj kwaśne lub słodko-kwaśne odmiany, które równoważą smak słodkiego ciasta. Antonówka i szara reneta to chyba najlepszy wybór. W jabłeczniku ze względu na lekko korzenny smak sprawdzi się również owoc jabłoni Ligol. Jeśli jednak jesteś fanem słodkich odmian, to sięgnij po Championa.
Zwróć też uwagę na to, jak wyglądają jabłka. Gnijące jabłka nie nadają się do użycia w kuchni!
Jabłka do tego przepisu przygotowaliśmy w mgnieniu oka dzięki robotowi kuchennemu marki Philips.
Składniki
Szarlotka
- 1 opakowanie herbatników kakaowych
- ok. 20 małych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 galaretki cytrynowe
- 600 ml wody
Warstwa z mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 300 g mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 galaretka krystaliczna
- 150 ml wrzątku
- posypka czekoladowa do dekoracji
Spód i jabłka
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania formy do pieczenia.
W tym celu, zarówno na spodzie jak i bokach formy, rozłóż papier do pieczenia. Dzięki temu krojenie ciasta będzie później o wiele łatwiejsze. Następnie ułóż kakaowe herbatniki, tworząc spód naszego deseru. Tak przygotowaną formę odstaw na bok i przejdź do kolejnego etapu przepisu.
Teraz zajmij się przygotowaniem jabłek, które stanowią bazę naszego przepisu. Po pierwsze, umyj i obierz owoce. Po drugie, pozbądź się gniazd nasiennych przy pomocy małej drylownicy, po czym zetrzyj jabłka w robocie kuchennym.
Dzięki temu rozwiązaniu przygotujesz owoce w mgnieniu oka!
Złożenie szarlotki
Starte jabłka przerzuć do garnka, po czym dodaj wodę i duś mieszankę ok. 20 minut.
Do miksu dodaj również cynamon. Jego zapach i smak świetnie komponuje się z jabłkami. Po 20 minutach zdejmij garnek z palnika, po czym połącz jabłkową mieszankę z cytrynowymi galaretkami.
Do tego zadania użyj kuchennej łopatki, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki z garnka.
Na blacie kuchennym ponownie umieść formę z herbatnikami. Następnie przełóż część mieszanki z garnka na wierzch ciastek. W tym miejscu możesz wstawić ciasto na 15 minut do lodówki, bądź od razu zrobić kolejne warstwy.
Wstaw formę z deserem do lodówki, aby jabłkowa mieszanka z galaretką stężała.
Warstwa mascarpone
W międzyczasie przygotuj mieszankę na bazie mascarpone.
Tym razem zmiksuj schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Pamiętaj, że śmietanka musi być naprawdę zimna. Możesz również włożyć do lodówki łopatki miksera i miskę, w której będziesz przygotowywać masę.
Jako kolejny składnik dodaj do miski małymi partiami mascarpone. Zrób to wtedy, gdy śmietana będzie już praktycznie gotowa. Nie zapomnij również o krystalicznej galaretce, którą należy rozpuścić w 150 ml wrzątku.
Wyjmij ciasto z lodówki, po czym rozprowadź na wierzchu białą masę. Deser ponownie umieść w lodówce, tym razem na 1-2 godziny. Przed podaniem ozdób ciasto przy pomocy czekoladowej posypki i to wszystko!
Jak sama widzisz, ciekawą i smaczną szarlotkę można podać również na zimno i to bez pieczenia! Więcej takich przepisów znajdziesz na naszej stronie www, gdzie czeka na Ciebie wiele kulinarnych perełek. Po prostu palce lizać!