Nie wyrzucaj liści kalafiora, ich zastosowania można wymieniać godzinami

Kalafior to zdrowe i smaczne warzywo. Zazwyczaj zjadamy tylko kwiat, czyli tzw. różę kalafiora. Jednak okazuje się, że jego liście są również wyjątkowo cenne. Od teraz nie wyrzucaj liści kalafiora, tylko wykorzystaj!

ObrazekJak wykorzystać liście kalafiora - Pyszności / Źródło: canva.com
Agnieszka

Wyjątkowe liście kalafiora

Obrazek
Kalafior - Przyności; Źródło: Pixabay.com

Kalafior kryje wyjątkowe właściwości zdrowotne nie tylko w swojej róży. Okazuje się, że jego liście są rewelacyjnym źródłem witamin z grupy A i C. Dodatkowo są bogate w takie sole mineralne jak wapń, potas, czy selen. Zawarty w nich błonnik, pobudza perystaltykę jelit. W konsekwencji skutecznie zapobiega zaparciom.

Liście kalafiora są nie tylko zdrowe, ale również niskokaloryczne. W związku z tym można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia!

Nie wyrzucaj liści kalafiora! - wykorzystanie liści

Obrazek
Obieranie kalafiora - Pyszności / Źródło: canva.com

Liście kalafiora nie powinny trafiać do kosza. Okazuje się, że możesz je z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na przepisy z liśćmi kalafiora w roli głównej.

  • Gołąbki w liściach kalafiora

Jeśli robisz gołąbki, a nie masz kapusty, to użyj liści kalafiora! Wspaniale sprawdzą się do zawijania gołąbków. Wystarczy, że podgotujesz liście w wodzie około 15 minut. Następnie opłucz je zimną wodą, odsącz i zawijaj w nie farsz!

  • Przekąska z liści kalafiora

Liście kalafiora idealnie sprawdzą się jako smaczna przekąska. Od dzisiaj już nigdy nie kupisz chipsów! Jedyne co musisz przygotować to swoje ulubione przyprawy, olej roślinny i liście kalafiora.

Liście obmyj pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Blachę wysmaruj cienką warstwą oleju. Ułóż na niej liście. Następnie dopraw je z wierzchu. Dodatek papryki chili oraz oregano nada im fantastycznego aromatu. Liście piecz ok. 8 - 10 minut w piekarniku nagrzanym na 200 st. C.

  • Dodatek do koktajli

Jeśli chcesz wzbogacić wartość odżywczą swoich koktajli, wrzuć do nich liście kalafiora. Wystarczy, że dodasz tylko kilka sztuk. Liście wspaniale pasują zarówno do koktajli owocowych, jak i warzywnych.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekany kalafior z szynką i sosem serowym krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥