Nie wyrzucaj liści kalafiora, ich zastosowania można wymieniać godzinami

Kalafior to zdrowe i smaczne warzywo. Zazwyczaj zjadamy tylko kwiat, czyli tzw. różę kalafiora. Jednak okazuje się, że jego liście są również wyjątkowo cenne. Od teraz nie wyrzucaj liści kalafiora, tylko wykorzystaj!

ObrazekJak wykorzystać liście kalafiora - Pyszności / Źródło: canva.com
Agnieszka

Wyjątkowe liście kalafiora

Obrazek
Kalafior - Przyności; Źródło: Pixabay.com

Kalafior kryje wyjątkowe właściwości zdrowotne nie tylko w swojej róży. Okazuje się, że jego liście są rewelacyjnym źródłem witamin z grupy A i C. Dodatkowo są bogate w takie sole mineralne jak wapń, potas, czy selen. Zawarty w nich błonnik, pobudza perystaltykę jelit. W konsekwencji skutecznie zapobiega zaparciom.

Liście kalafiora są nie tylko zdrowe, ale również niskokaloryczne. W związku z tym można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia!

Nie wyrzucaj liści kalafiora! - wykorzystanie liści

Obrazek
Obieranie kalafiora - Pyszności / Źródło: canva.com

Liście kalafiora nie powinny trafiać do kosza. Okazuje się, że możesz je z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na przepisy z liśćmi kalafiora w roli głównej.

  • Gołąbki w liściach kalafiora

Jeśli robisz gołąbki, a nie masz kapusty, to użyj liści kalafiora! Wspaniale sprawdzą się do zawijania gołąbków. Wystarczy, że podgotujesz liście w wodzie około 15 minut. Następnie opłucz je zimną wodą, odsącz i zawijaj w nie farsz!

  • Przekąska z liści kalafiora

Liście kalafiora idealnie sprawdzą się jako smaczna przekąska. Od dzisiaj już nigdy nie kupisz chipsów! Jedyne co musisz przygotować to swoje ulubione przyprawy, olej roślinny i liście kalafiora.

Liście obmyj pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Blachę wysmaruj cienką warstwą oleju. Ułóż na niej liście. Następnie dopraw je z wierzchu. Dodatek papryki chili oraz oregano nada im fantastycznego aromatu. Liście piecz ok. 8 - 10 minut w piekarniku nagrzanym na 200 st. C.

  • Dodatek do koktajli

Jeśli chcesz wzbogacić wartość odżywczą swoich koktajli, wrzuć do nich liście kalafiora. Wystarczy, że dodasz tylko kilka sztuk. Liście wspaniale pasują zarówno do koktajli owocowych, jak i warzywnych.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekany kalafior z szynką i sosem serowym krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku