Pierogi z mięsem według przepisu teściowej. Do masy dodaje popularne warzywo
Raz podane na obiad totalnie skradły moje serca, a właściwie kubki smakowe. Pierogi z mięsem z rosołu z dodatkiem popularnych liści początkowo były zagadką, ale później teściowa zdradziła mi swój przepis. Teraz regularnie robię je sama w domu.
Najlepszy wybór mięsa na pierogi to mięso z rosołu. Moim zdaniem sprawdzi się dużo lepiej niż mięso mielone przesmażone na patelni. I właśnie ten patent wykorzystuje w sobotę po ugotowaniu niedzielnego rosołu moja teściowa. Dodatkowo do nadzienia dodaje też szpinak. Tak, te liście świetnie komponują się z mięsną bazą. Ale co zrobić, jeśli farsz na pierogi okaże się za suchy lub - co gorsza - zbyt rzadki? Podpowiadam niżej i podaję dalej przekazany przepis na pierogi z mięsem i szpinakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi z botwinką i serem feta
Sekret soczystego farszu na pierogi z mięsem
Dla wielu osób kluczowa cecha pierogów to idealne ciasto na pierogi. Wiele w tym prawdy, ale nawet najlepsze ciasto może popsuć kiepskie nadzienie. Co zrobić, żeby miało idealny smak i konsystencje? Jeśli farsz z mięsa z rosołu i szpinaku wydaje się zbyt suchy, dodaj odrobinę rosołu lub bulionu. Jeśli jest zbyt wilgotny, możesz dodać trochę bułki tartej lub kaszy manny, która wchłonie nadmiar płynu. Uważaj jednak z tym drugim dodatkiem - czasem wystarczy odrobina, żeby masa znacznie zgęstniała.
Przepis na pierogi z mięsem z rosołu i szpinakiem
Takie połączenie smaków pojawiło się, kiedy przy jednym posiedzeniu lepienia pierogów powstawała wersja mięsna oraz wegetariańska, czyli pierogi ze szpinakiem i serem feta. Teściowa stwierdziła, że zrobi wersję numer trzy, czyli połączy mięso, które zostaje z gotowania rosołu i nadmiar zielonych liści. Efekt? Cała rodzina regularnie pyta o te pierożki na obiad.
Składniki na farsz:
- 300 g mięsa z rosołu (np. wołowina, kurczak),
- 150 g szpinaku baby,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka masła lub oleju,
- sól, pieprz - do smaku
- opcjonalnie: majeranek i czosnek
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 500,
- 250 ml gorącej wody,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Mięso z rosołu dokładnie ostudź i zmiel lub drobno posiekaj.
- Szpinak umyj, osusz i posiekaj.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub oleju na złoty kolor.
- W misce wymieszaj mięso, szpinak, podsmażoną cebulę. Dopraw solą, pieprzem, opcjonalnie majerankiem i czosnkiem.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj sól. Stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając ciasto łyżką lub mikserem z hakiem. Dodaj olej i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Uformuj ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło, a gluten zaczął pracować.
- Ciasto podziel na mniejsze części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek. Wycinaj kółka za pomocą szklanki lub foremek. Na środek każdego kółka nakładaj porcję farszu. Zlep brzegi, formując pierogi. Upewnij się, że brzegi są dobrze zamknięte, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania. Możesz dodatkowo ozdobić brzegi pierogów, np. zawijając je w falbanki.
- Wrzucaj do gotującej się osolonej wody partiami. Gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnie i dodatkowo 2-3 minuty.