Nie tylko krokiety i potrawka. Z mięsa z rosołu robię pyszny dodatek do chleba
Pasta do chleba z kurczaka syci na długo, a i smakuje tak, że trudno o niej zapomnieć. Kolejnym plusem przekąski jest fakt, że powstaje na bazie mięsa wyłowionego z rosołu, tym samym wpisuje się w założenia kuchni zero waste. Zapiszcie sobie ten przepis.
07.01.2024 17:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przygotuj pastę do chleba z mięsa z rosołu i zaskocz bliskich nietuzinkową przekąską. Zrobisz ją szybko i z łatwo dostępnych składników, a przy okazji nie zmarnujesz pozostałości po wywarze. To doskonały przepis dla fanów ekspresowych, ale niezawodnych w kuchni rozwiązań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z mięsa z rosołu? Postaw na pyszną i łatwą do przygotowania pasę do chleba
Prawdą jest, że większość smaku kurczak wyłowiony z bulionu oddał już zupie, jednak wciąż grzechem byłoby wyrzucenie tak pokaźnej porcji mięsa. To wciąż dobra baza do stworzenia farszu do pierogów, krokietów czy pasztecików. Mięso z zupy dobrze odnajduje się również we wszelkiego rodzaju potrawkach, które przyrządzić można na nieskończoną liczbę sposobów.
Kurczak z rosołu może również posłużyć jako baza do stworzenia wyrazistej i aromatycznej pasty do chleba. Wystarczy zblendować go z kilkoma składnikami, by finalnie otrzymać pyszne smarowidło o kremowej konsystencji, które sprawdzi się zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i krakersów czy tortilli. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Pasta do chleba z kurczaka z rosołu. Przepis
Składniki:
- ok. 200 g gotowanego mięsa z kurczaka,
- 5 sztuk suszonych pomidorów z oleju,
- mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- tymianek,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- sok cytryny,
- kremowy serek (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój bardzo drobno i podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość odstaw do ostudzenia.
- Mięso, pomidory suszone, cebulę z czosnkiem, tymianek zblenduj na gładką masę. Gotową dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, jeśli jest za mdła.
- Do gotowej masy dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość możesz wymieszać z odrobiną kremowego serka, by złagodzić smak i nadać bardziej smarownej konsystencji paście.
- Przygotowaną pastę możesz serwować na kromkach chleba, tostach, zawiniętą w tortillę czy jako dodatek do krakersów.
Zobacz także