PrzepisPrzekąskiNie tylko krokiety i potrawka. Z mięsa z rosołu robię pyszny dodatek do chleba

Nie tylko krokiety i potrawka. Z mięsa z rosołu robię pyszny dodatek do chleba

Pasta do chleba z kurczaka syci na długo, a i smakuje tak, że trudno o niej zapomnieć. Kolejnym plusem przekąski jest fakt, że powstaje na bazie mięsa wyłowionego z rosołu, tym samym wpisuje się w założenia kuchni zero waste. Zapiszcie sobie ten przepis.

Z mięsa z rosołu robię pyszną pastę do chleba
Z mięsa z rosołu robię pyszną pastę do chleba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.01.2024 17:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przygotuj pastę do chleba z mięsa z rosołu i zaskocz bliskich nietuzinkową przekąską. Zrobisz ją szybko i z łatwo dostępnych składników, a przy okazji nie zmarnujesz pozostałości po wywarze. To doskonały przepis dla fanów ekspresowych, ale niezawodnych w kuchni rozwiązań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić z mięsa z rosołu? Postaw na pyszną i łatwą do przygotowania pasę do chleba

Prawdą jest, że większość smaku kurczak wyłowiony z bulionu oddał już zupie, jednak wciąż grzechem byłoby wyrzucenie tak pokaźnej porcji mięsa. To wciąż dobra baza do stworzenia farszu do pierogów, krokietów czy pasztecików. Mięso z zupy dobrze odnajduje się również we wszelkiego rodzaju potrawkach, które przyrządzić można na nieskończoną liczbę sposobów.

Kurczak z rosołu może również posłużyć jako baza do stworzenia wyrazistej i aromatycznej pasty do chleba. Wystarczy zblendować go z kilkoma składnikami, by finalnie otrzymać pyszne smarowidło o kremowej konsystencji, które sprawdzi się zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i krakersów czy tortilli. Koniecznie sprawdź ten przepis.

WYpróbuj tę pyszną pastę do chleba
WYpróbuj tę pyszną pastę do chleba© Pixabay

Pasta do chleba z kurczaka z rosołu. Przepis

Składniki:

  • ok. 200 g gotowanego mięsa z kurczaka,
  • 5 sztuk suszonych pomidorów z oleju,
  • mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • tymianek,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki,
  • sok cytryny,
  • kremowy serek (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój bardzo drobno i podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość odstaw do ostudzenia.
  2. Mięso, pomidory suszone, cebulę z czosnkiem, tymianek zblenduj na gładką masę. Gotową dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, jeśli jest za mdła.
  3. Do gotowej masy dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość możesz wymieszać z odrobiną kremowego serka, by złagodzić smak i nadać bardziej smarownej konsystencji paście.
  4. Przygotowaną pastę możesz serwować na kromkach chleba, tostach, zawiniętą w tortillę czy jako dodatek do krakersów.