Nie tylko krokiety i potrawka. Z mięsa z rosołu robię pyszny dodatek do chleba

Pasta do chleba z kurczaka syci na długo, a i smakuje tak, że trudno o niej zapomnieć. Kolejnym plusem przekąski jest fakt, że powstaje na bazie mięsa wyłowionego z rosołu, tym samym wpisuje się w założenia kuchni zero waste. Zapiszcie sobie ten przepis.

Z mięsa z rosołu robię pyszną pastę do chlebaZ mięsa z rosołu robię pyszną pastę do chleba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotuj pastę do chleba z mięsa z rosołu i zaskocz bliskich nietuzinkową przekąską. Zrobisz ją szybko i z łatwo dostępnych składników, a przy okazji nie zmarnujesz pozostałości po wywarze. To doskonały przepis dla fanów ekspresowych, ale niezawodnych w kuchni rozwiązań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Co zrobić z mięsa z rosołu? Postaw na pyszną i łatwą do przygotowania pasę do chleba

Prawdą jest, że większość smaku kurczak wyłowiony z bulionu oddał już zupie, jednak wciąż grzechem byłoby wyrzucenie tak pokaźnej porcji mięsa. To wciąż dobra baza do stworzenia farszu do pierogów, krokietów czy pasztecików. Mięso z zupy dobrze odnajduje się również we wszelkiego rodzaju potrawkach, które przyrządzić można na nieskończoną liczbę sposobów.

Kurczak z rosołu może również posłużyć jako baza do stworzenia wyrazistej i aromatycznej pasty do chleba. Wystarczy zblendować go z kilkoma składnikami, by finalnie otrzymać pyszne smarowidło o kremowej konsystencji, które sprawdzi się zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i krakersów czy tortilli. Koniecznie sprawdź ten przepis.

WYpróbuj tę pyszną pastę do chleba
WYpróbuj tę pyszną pastę do chleba © Pixabay

Pasta do chleba z kurczaka z rosołu. Przepis

Składniki:

  • ok. 200 g gotowanego mięsa z kurczaka,
  • 5 sztuk suszonych pomidorów z oleju,
  • mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • tymianek,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki,
  • sok cytryny,
  • kremowy serek (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój bardzo drobno i podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość odstaw do ostudzenia.
  2. Mięso, pomidory suszone, cebulę z czosnkiem, tymianek zblenduj na gładką masę. Gotową dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, jeśli jest za mdła.
  3. Do gotowej masy dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość możesz wymieszać z odrobiną kremowego serka, by złagodzić smak i nadać bardziej smarownej konsystencji paście.
  4. Przygotowaną pastę możesz serwować na kromkach chleba, tostach, zawiniętą w tortillę czy jako dodatek do krakersów.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej