Bagietka z dodatkami w pieczonej wersji. Od samego patrzenia zrobisz się głodny
07.01.2024 14:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy wiesz, że na bazie niepozornej bagietki można przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia? Do tego w szybki i prosty sposób? Sprawdzony przepis już na ciebie czeka!
Nie masz pomysłu na ciekawe śniadanie lub kolację? Jakoś brakuje ci za każdym razem zarówno inspiracji, jak i czasu? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie. To po prostu idealna kombinacja, w której znajdziesz zarówno pyszne składniki, chrupiącą formę podania na ciepło, jak i prostą metodę przygotowania pysznego posiłku. Czego chcieć więcej?
Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób wyczarować ze zwykłej bagietki prawdziwą ucztę dla podniebienia. Znajdziesz tu składniki, którym nie odmówi nawet największy niejadek. Co więcej, są to tak naprawdę podstawowe produkty, dlatego na pewno masz je w swojej kuchni nawet w tej chwili. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby pyszna bagietka nafaszerowana na bogato jeszcze dziś pojawiła się w twoim domu!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Z tym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni. Chrupiąca bagietka z pyszną zawartością zrobi furorę w każdym domu!
Składniki:
- 1 bagietka,
- 3 jajka,
- przyprawy: sól i pieprz,
- 1/2 żółtej papryki,
- 1/2 pomidora,
- 3 pieczarki,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 100 g mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bagietki. Aby móc ją nafaszerować smacznymi i kolorowymi dodatkami, najpierw trzeba wydrążyć w niej podłużną kieszonkę przez całą długość. Najprościej będzie zrobić to przy pomocy noża.
Krok 2. Następnie przygotowuję farsz do bagietki. W tym celu wlewam do miski jajka, które rozbijam przy pomocy kuchennej rózgi. Następnie wrzucam do środka pokrojoną drobno żółtą paprykę oraz pomidora. Nie zapominam też o pieczarkach, które wcześniej obieram i siekam drobno oraz świeżym szczypiorku.
Idealnym dopełnieniem w tym przypadku są przyprawy. Ja postawiłam tym razem na klasykę, czyli sól oraz pieprz. Oczywiście do mieszanki można dodać więcej przypraw. Najlepiej robić to w zgodzie ze swoimi upodobaniami smakowymi.
Krok 3. Następnie przekładam pieczywo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dopiero teraz przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, wypełniam bagietkę kolorowym farszem.
Krok 4. To jednak nie koniec pracy na dzisiaj. Bagietkę posypuję na koniec startą na tarce mozzarellą i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 5. Upieczoną bagietkę polecam serwować na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Oczywiście będzie pasować do niej cała masa dodatków od sosów po jeszcze większą ilość szczypiorku. Smacznego!