Zapomnij o moczeniu śledzi w mleku. Ten sposób to gwarancja doskonałego smaku

Właśnie rozpoczyna się sezon na śledzie. Szukamy najlepszych nowych przepisów, ale też wracamy do tych tradycyjnych receptur. Cieszymy się smakiem tych ryb na spotkaniach ze znajomymi. Jednak co wtedy, gdy są zbyt słone lub mają goryczkę? Są na to sposoby.

Pieces of pickled herring served with onionsPieces of raw pickled herring served in brine with onions..nobody, Netherlands, Dutch, Norway, Norwegian, England, English, Scandinavian, food, meal, edible, dinner, vegetables, delicious, appetizing, fragrant, gastronomy, dish, eating, served, laying, close-up, rustic, onion, tradition, culinary, kitchen, cook, cuisine, piece, salted, fish, marinated, pickled, herring, fillet, oil, delicacy, prepared, seafish, appetizer, sliced, seafood, atlantic, salt, nobody, netherlands, dutch, norway, norwegian, england, english, scandinavian, food, meal, edible, dinner, vegetables, delicious, appetizing, fragrant, gastronomy, dish, eating, served, laying, close-up, rustic, onion, tradition, culinary, kitchen, cook, cuisine, piece, salted, fish, marinated, pickled, herring, fillet, oil, delicacy, prepared, seafish, appetizer, sliced, seafood, atlantic, saltNajczęściej sięgamy po filety śledziowe.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iakov Filimonov

Śledzie są jednymi z niewielu ryb, które regularnie goszczą na polskich stołach. Jemy je przez cały rok, ale ich popularność zdecydowanie wzrasta jesienią i zimą. Niezależnie od tego, czy są świeże, solone, czy też marynowane lub w zalewach, zawsze mają pozytywny wpływ na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Mają mnóstwo zalet

Śledzie są świetnym źródłem odżywczych składników. Zawierają m.in. jod, niezbędny dla prawidłowego działania tarczycy, a także fosfor, który wspiera funkcje mózgu oraz odgrywa rolę w budowie kwasów nukleinowych. Bardzo ważna jest też witamina D, która zapewnia ochronę przed osteoporozą i nowotworami. Mają też kwasy omega-3, które wspierają układ krążenia i pracę mózgu.

Przystawka dla zdrowia

Przygotowywanie potraw ze śledzi jest proste i szybkie. Jedyny problem może dotyczyć ich zasolenia. To dlatego, że coraz częściej kupujemy filetowane śledzie, które konserwuje się poprzez moczenie w solance. Proces ten sprawia, że ryby nabierają aromatu, smaku i miękkości. Jednak zdarza się, że powodują też zbytnie przesolenie śledzi. Dlatego właśnie pomocne jest ich moczenie.

Sposób na słone śledzie

Najczęściej do moczenia stosujemy mleko, bo skutecznie usuwa nadmiar soli. Jednak zamiast mleka świetnie sprawdzi się też maślanka. Wystarczy zalać nią filety. Warto zmienić ją nawet dwa razy. Tak przygotowane śledzie są doskonałe do różnorodnych potraw, w tym sałatek i sosów.

Jak pozbyć się goryczki

Zdarza się też, że śledzie przygotowane z cebulą mają gorzkawy posmak. Wtedy wino za to ponosi warzywo, a nie ryby. Aby tego uniknąć, warto lekko posolić cebulę i odstawić na chwilę, po czym opłukać zimną wodą. Kolejna metoda polega na mrożeniu cebuli przed jej krojeniem. To sprawia, że staje się słodsza i łagodniejsza w smaku. Kolejny sposób? Jest bardzo znany, wystarczy cebulę sparzyć gorącą wodą, co pozbawi ją goryczy.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy